Proč podobný pořad? Protože se to stává nám všem. Navaří se velké množství jídla a logicky něco zbude „na pak“. Jenže kdo by byl ochotný konzumovat den dva staré zbytky?
Vyhodit? Nikoliv. I je lze přetvořit do nového atraktivního jídla a stát se bezodpadovou domácností. Nejenom jídla je škoda, spočítejte si, kolik vás to stálo času, energie a umu.
To je hlavním cílem pořadu, v němž poměří své síly a invenci bývalí účastníci soutěže Masterchef. Oficiálního výkopu se ujal sympaťák, bývalý hokejista a poslední vítěz Roman Staša.
„Máma hodně připravovala dlouho tažené pečeně, chtěla, aby byl sobotní oběd bohatý. Jenže logicky toho pak hodně zbylo a nikdo to pak už nechtěl. Většinou to odskákal táta, který pak dojídal zbytky,“ vzpomíná Roman Staša.
V pořadu předvede, jak klasickou pečenou kýtu mávnutím kouzelného proutku přetvoří v úplně jiný pokrm: Trhanou vepřová kýtu s kurkumovou rýží. To by byla ideální a zdravá svačina pro hokejistu. „Ne jako ty věčné řízky mezi dvěma chleby,“ vzpomíná na svá dorostenecká léta na zimním stadionu.
Vepřová kýta v jablečném moštu s kurkumovou rýží
Suroviny:
400 g upečené vepřové kýty (natrhané na kousky)
150 g rajčat (nakrájených nahrubo)
250 ml jablečného moštu
1 ks mrkve (najemno nakrájené)
½ ks řapíkatého celeru (nakrájeného najemno)
2 stroužky česneku (nakrájeného na plátky)
1 ks cibule (nakrájené najemno)
1 ks chilli papričky (nakrájené najemno)
1 hrnek rýže
Postup:
Do velkého hrnce zarestujeme na oleji a lžíci másla mrkev a celer. Poté přidáme cibuli, česnek a také zarestujeme. Nakonec zasypeme rajčaty, tekutinu zredukujeme na polovinu, přidáme kýtu, chilli papričku, tymián a vše důkladně promícháme.
Do posledního soustaPořad, ve kterém se postupně vystřídají bývalí účastníci soutěže Masterchef, bude nasazovat každý nový díl vždy ve čtvrtek na portálu TV NOVA. |
Přidáme dvě lžíce másla, necháme zpěnit a vše zalijeme moštem. Mezitím v hrnci zpěníme na lžíci másla kurkumu, přidáme rýži, vodu, sůl a uvaříme podle návodu.
Mošt zredukujeme na třetinu, vyndáme snítky tymiánu, dochutíme solí, pepřem, důkladně promícháme a ihned podáváme. Kýtu servírujeme na kurkumové rýži, zasypanou zázvorem a chilli.