Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Servíroval porotě Masterchefa zabijačku za pár korun. Vyhrál titul a milion

  21:45
„Kdokoliv z nás to bude, tak to bude ten správný člověk,“ okomentovala finalistka Terka svůj postoj k případnému vítězství v soutěži Masterchef Česko 2022 během přípravy dezertu. Vědoma si toho, že jsou s Betty a Martinem ve finále i proto, že už nedělají chyby. Vše záviselo jen na jejich finálovém menu.

Je to tak, ve středu večer televize Nova odvysílala dlouho očekávané finále po několikaměsíčních soubojích amatérských kuchařů toužících po výhře v prestižní soutěži. A zdaleka nešlo jen o milion korun, nadšení finalistů hodně motivovala stáž po boku šéfkuchaře Radka Kašpárka – určená pro vítěze.

Kam se během soutěže ve vaření posunuli, to ocenili i ti z finálové šestnáctky, kteří se do finále neprobojovali – nicméně své úspěšnější kolegy sledovali během finále z balkonu. Nejen Sofi nebo Robin konstatovali, že dole už se vaří na profesionální úrovni, a to v levelu opravdu špičkové restaurace. Svědčil o tom i pořádek na pracovním stole a klid Martina, Betty i Terky během vaření.

Zadání finálového kola tentokrát navázalo na casting, který po adeptech účasti v soutěži požadoval, aby na talíř otiskli sami sebe. Tentokrát v tomto duchu všichni tři finalisté postupně připravovali celé menu – tedy nejprve předkrm, pak hlavní chod a dezert. A to tak, aby spolu harmonicky ladilo celé degustační menu a neslo specifický otisk toho kterého kuchaře a jeho cesty soutěží.

Předkrm od Terky
Hlavní chod od Terky
Dezert od Terky

Drzé finálové menu zdravě drzé Terezy Hybšové z Ostravy alias Terky

A tak, jak moc jsou silnými osobnostmi všichni tři finalisté, tak odlišná byla jejich menu. A podle hodnocení porotců – špičkových šéfkuchařů Radka Kašpárka, Jana Punčocháře i Přemka Forejta – se do svých pokrmů opravdu obtisknout dokázali. Všechny tři Terčiny chody překvapovaly sympatickou drzostí, s jakou kombinovala a upravovala suroviny – třeba na předkrm volila langustini s červeným rybízem, růžovou vodou a falešným kaviárem. A jako hlavní chod volila zvěřinu, konkrétně daňka, mj. v kombinaci s kadeřávkem.

Betty zase měla celé menu postavené naprosto precizně a promyšlené do detailu – rybí předkrm symbolizující rybník, jako hlavní chod netradičně připravenou křepelku jako symbol pole a tartaletku coby dezert v duchu lesa: s borůvkami a tvarohem, a prachem z jehličí. Bylo to dokonalé, chuťově dotažené do detailu, porotci jí za celý večer vytkli snad jen ne úplně přesvědčivou a nezvyklou kombinaci rebarbory a lanýžů u hlavního chodu.

Předkrm od Betty
Hlavní chod od Betty
Dezert od Betty

Finálové menu Alžběty Minaříkové z Prahy alias Betty, surovinově spojené jako rybník-pole-les.

I Martin potvrdil, že každé z menu sedělo k povaze a chuťovým preferencím svého tvůrce: to jeho se neslo v duchu tradiční zabíjačky, jak mu ji evokují vlastní zážitky z dětství. A porotě se asi nejvíc trefil do gusta. Nadchl je totiž nejen celkovým konceptem a stylem, jakým o celém menu uvažoval.

Odzbrojil je i tím, jak skvěle byla každá ze zvolených surovin – navíc velice levných, protože v celém menu pracoval s obecně podceňovanými vnitřnostmi – chuťově dokonalá, dotažená do detailu i bravurně naservírovaná. Ať to byly jehněčí mozečky s konfitovanými žloutky, marinovaná a orestovaná srdíčka v hlavním chodu či crumble z morku v dezertu. Martin – s kuchařskou pinzetou v ruce – se totiž výrazně zlepšil i v platingu. Porota vůbec neměla snadnou práci.

Martinův zabijačkový předkrm: mozeček s konfitovanými žloutky, omáčkou a...
Martinův zabijačkový guláš
Martinův finálový dezert servírovaný v morkové kosti

Vítězné finálové zabijačkové menu Martina Peciny z Prahy, nového Masterchefa Česko

„Bylo to hrozně náročné, kolikrát jsme to chtěli položit a odejít a mysleli jsme si, že to nedáme. Ale ty zážitky a zkušenosti z kuchyně už ti nikdo nevezme,“ zhodnotila s přímostí sobě vlastní Terka z Ostravy celou náročnou cestu soutěží během finále. Podobně to viděla i Betty z Prahy: „Bylo to nejlepší rozhodnutí mého života a ať to dopadne jakkoliv, já jsem prostě šťastná.“

Kdo je tedy nejlepší amatérský kuchař v ČR?

Porotci – každý sám za sebe – postupně všechny tři chody všech tří soutěžících ohodnotili jedním až pěti body. Pak je sečetli a bylo jasno. Kdo tedy připravil nejlepší tříchodové degustační menu s příběhem a vysloužil si titul nejlepšího amatérského kuchaře České republiky?

Dokázal to Pražák Martin – natolik mazaně se jeho finálovým menu prolínalo téma zabijačky a podceňovaných, či dokonce opovrhovaných levných surovin v podobě vnitřností. A on s pokorou ocenil, co všechno se i ve středním věku v soutěži naučil, i když se úplně na začátku přihlásil víceméně z recese.

Martin si na předkrm vybral ovčí mozečky.
Jehněčí mozečky – surovina, z níž vítěz finále připravil porotcům předkrm....
Srdíčka Martin marinoval v misu.
Do omáčky k hlavnímu chodu Martin využil i zabijačkovou krev.

Martin postavil své zabijačkové menu na vzpomínkách z dětství a levných vnitřnostech.

Je nepochybné, že na finále se velmi pečlivě připravil. Lovil v paměti i chytrých knihách, pravděpodobně za pomoci své ženy, která objevila například informaci o moučníku, který peče jeden z michelinských kuchařů v mikrovlnce. I takový detail se mohl podílet na Martinově závěrečném úspěchu –- mikrovlnku totiž využil při pečení korpusu pro netradiční dezert, který vytvořil z morkových kostí a švestek – tedy opět ze surovin, které jsou téměř bezkonkurenčně levné. Což neznamená, že z nich nepřipravíte vynikající a hodnotný pokrm, který potěší vaše chuťové pohárky i žaludek.

Martin se právě dozvěděl, že vyhrál finále MasterChef Česko 2022.

Nakonec tu soutěž sami za sebe asi vyhráli všichni tři – za pochodu se naučili věci, které umí málokterý profesionál. V tom je jejich výhra a obrovský kapitál, který si ze soutěže odnášejí i Betty a Terka i bez titulu Masterchefa. Tereza přitom neztratila nic ze své drzosti, Betty se neuvěřitelně zocelila v tom, jak zvládá tlak a stres, aniž by byla ochotna slevit ze své preciznosti. Ani tyto dvě mladé, krásné, sebevědomé a neuvěřitelně šikovné ženy se tedy určitě neztratí.

Autor:
  • Nejčtenější

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

Prvorepublikovou zahradu v Kroměříži rodina zachovala, včetně růží a pivoněk

9. května 2024

Soutěž Zahrada u rodinné vilky budovaná před 85 lety, na níž se zachovala řada původních dřevin a keřů,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zasaďte topinambur, vytvoří vám na zimu konzervu s čerstvou zeleninou

7. května 2024

Tento příbuzný slunečnice je známý invazní druh, takže se nikdy nemá vysazovat do volné přírody,...

Kakao není jen laskomina. Sníží tlak, ochrání chrup, povzbudí imunitu i pleť

10. května 2024

Potěší, pohladí po duši, zahřeje a hlavně je zdravé. Díky tomu lze kakao použít vícero způsoby:...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ostrov nabídl k adopci přemnožené kozy. Zaplavily ho žádosti z celého světa

11. května 2024  8:45

Malý italský ostrov Alicudi se snažil zbavit přemnožených divokých koz, a tak je na začátku dubna...

Ostrov nabídl k adopci přemnožené kozy. Zaplavily ho žádosti z celého světa

11. května 2024  8:45

Malý italský ostrov Alicudi se snažil zbavit přemnožených divokých koz, a tak je na začátku dubna...

VIDEO: Co chutná líp, sekaný, nebo mletý burger? Vyzkoušejte to podle videa

11. května 2024

Průvodci grilovacím pořadem si tentokrát vzali do parády jeden z nejznámějších pokrmů na grilu –...

Kakao není jen laskomina. Sníží tlak, ochrání chrup, povzbudí imunitu i pleť

10. května 2024

Potěší, pohladí po duši, zahřeje a hlavně je zdravé. Díky tomu lze kakao použít vícero způsoby:...

Jací jste v kuchyni, jak si umíte užít jídlo? Prozradí to váš horoskop

10. května 2024

Potrpíte si na dobré jídlo a pití, nebo slupnete cokoliv, co vám přijde pod ruku? Každé znamení to...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...