Kdo v kuchyni neudrží krok s Kašpárkem, nepatří do finále Masterchefa

  21:45
Televizní soutěž Masterchef Česko 2022 se blíží do finále a přitvrzuje. Boj o finálovou trojku rozhodovaly víceméně náhoda v kombinaci se znalostmi, kdo ovšem poté nepostoupil na balkon, čekala ho opravdu drsná zkouška pod taktovkou michelinského šéfkuchaře a porotce soutěže Radka Kašpárka.

V úvodní výzvě – kterou ještě absolvovali v bílých zástěrách – si zbývající čtyři soutěžící vyzkoušeli, jak jsou na tom s určováním surovin. Porotci jim totiž připravili ke každému písmenu abecedy poklop ukrývající surovinu, jejíž název začíná na to které písmeno. Postupně si Betty, Terka, Ondra i Martin vybrali šest písmen abecedy, a z těch surovin, které dokázali správně určit, pak museli uvařit pokrm hodný kuchyně MasterChefa. Aniž by museli vše využít.

Ondřej, ten uhodl všechno – hlívu královskou, candáta, quinou, wasabi, fetu i chia semínka – takže na vaření měl největší výběr a rozhodl se toho maximálně využít. Jako rybář byl šťastný za candáta, snad nejlepší sladkovodní rybu, a na jídle si dal maximálně záležet; a porotu potěšil i jeho crumble s chia semínky.

Betty si vybrala mučenku, entrkot, vongole, irskou whisky a arónii, neuhodla na první dobrou jen oháňku, která by se jí mohla hodit na silný vývar. Na vaření využila vše. Arónii s mučenkou na omáčku, vongole i irskou whisky, a hlavně steak entrecôte – ten kdyby nepoužila, bylo by jí to líto. Její jídlo podle poroty opravdu dávalo smysl a na skvěle připraveném mase si evidentně pochutnali.

Martin poznal lína, rebarboru, zakysanou smetanu a řasu nori, a měl tak nejtěžší kombinaci. Neuhodl brynzu a slanorožec neboli salicornii. Rozhodl se, že uvaří sladké jídlo, do něhož zakomponoval dokonce i řasu nori, jen lín zbyl na ocet. Neuvařil špatně, ale porotě chybělo dotažení pokrmu do dokonalosti.

Terka chtěla vařit s yuzu, proto si také vybrala písmenko ypsilon a taktika vyšla. Dále mohla vařit ještě z panko strouhanky, kambaly a úhoře, a využít tamarind. Neuhodla jen kořen galangalu, respektive poznala ho, ale nevzpomněla si na jméno, takže měla smůlu. Přestože poprvé filetovala kambalu a poprvé připravovala zauzeného lososa, jídlo se jí také povedlo.

Betty nicméně připravila výborný steak entrecôte, a porotu si tak maximálně...
Terka nakonec připravila obě vybrané ryby, kambalu i úhoře. A přestože to byla...
Ondrův candát s crumblem z chia semínek
Martin nakonec do svého sladkého jídla na radu Jana Punčocháře zakomponoval i...

Zleva pokrm od Betty, Terky, Ondry a Martina

A došlo na lámání chleba. Na balkon jako první zamířil Ondra, jeho candát byl perfektní. A nakonec druhé ze tří míst na balkoně získala Terka, protože skvěle udělaný steak byl prostě pro porotu neodolatelný. Pod balkonem tak zůstala jen Terka s Martinem, kterým nezbývalo, než se převléknout do černých zástěr a zabojovat o poslední místo ve finálové trojce.

Kdo udrží krok s michelinským šéfkuchařem?

Když pak před Terkou a Martinem v černých zástěrách stanul porotce Radek Kašpárek v černém rondonu, bylo oběma asi docela úzko. Před nimi byla další nelehká výzva – museli bez zaváhání zvládnout speciální masterclass spojenou se zátěžovým testem – michelinský šéfkuchař si tak chtěl ověřit, zda by je mohl pustit do kuchyně své nové restaurace na Staroměstském náměstí v Praze, pokud by soutěž vyhráli. Právě tato stáž je totiž součástí výhry.

Terka i Martin měli k ruce všechny potřebné suroviny, takže byli prostě hned hozeni do vody: jakmile Radek Kašpárek začal vařit, vydával jen jasné povely a držel se prostě nekompromisně svého tempa. Což byl opravdu náročný test, který soutěžícím nezáviděli ani zkušení Přemek Forejt a Jan Punčochář.

Porotce a michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek si pro ně připravil masterclass,...
Udržet krok s michelinským šéfkuchařem by nebylo nic jednoduchého ani pro...

Porotce a michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek si pro připravil masterclass, při níž s ním museli udržet krok a skvěle připravit stejný pokrm.

Připravovali kachní játra foie gras, která potahovali gelem z tokajského vína, jako omáčku kachní šťávu s fermentovanou blumou a hrachovým tamari. A ještě uzeného úhoře a pěnu z tonka fazolí a lískooříškového sirupu. Musel to být pro ně mazec. A na závěr je nechal Radek Kašpárek jídlo naservírovat bez jakýchkoliv instrukcí, jen mistička s víčkem byla daná. Těžká situace, oba už byli unavení, proto rozhodli prostě jídlo naservírovat čistě intuitivně...

Když jim následně porotce v černém rondonu předvedl svůj mistrovský plating, obdivně na něj zírali nejen soutěžící, ale i kolegové. Mističku s víčkem si Radek Kašpárek nechal speciálně vyrobit pro tzv. signature dish své nové restaurace – a právě toto jídlo s ním tedy dva ze čtyř posledních finalistů soutěže připravovali. Ani jednoho nenapadlo, že i víčko může sloužit současně jako talířek – v čemž spočíval vtip i jednoduchost servírování pokrmu.

Takto servíruje michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek „signature dish“ své nové...
Takto servíruje michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek „signature dish“ své nové...
Takto servíruje michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek „signature dish“ své nové...
Signature dish nové restaurace Radka Kašpárka v plné kráse

Takto servíruje michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek „signature dish“ své nové restaurace.

Terka i Martin poskládali všechny připravené komponenty jídla do mističky, ale šéfkuchař Kašpárek vložil do misky jen oglazované foie gras, dvě lžíce kachní šťávy a pěnu z tonka fazolí spolu s jedlými květy bezu a vše zastrouhal sušenou švestičkou. Na víčko pak naservíroval uzeného úhoře s křupavými sušenkami a úplně nakonec pokrm v mističce zaudil voňavým kouřem z bylinek, přikryl víčkem a dokonalost pro gurmány byla na světě.

Ani Terku díky jejímu skvělému výkonu nakonec Radek Kašpárek nenechal ze soutěže odejít, i když s tím už byla smířená. Její cesta na balkon tak vedla emotivně přes porotu.

A mohlo se porovnávat a ochutnávat – a Radek Kašpárek před oběma amatérskými adepty na titul Masterchef smeknul: obě jídla prý byla chuťově skvělá, ani za jednoho by se prý nemusel ve své kuchyni stydět a nebál by se je tam postavit vedle svých profíků. Nicméně musel vybrat jednoho, který si zaslouží třetí místo na balkoně.

A vybral Martina. U Terky to tedy vypadalo na druhé a definitivní vypadnutí. Ovšem za to, jak skvěle si během jeho masterclass vedla, si podle něj také zaslouží v soutěži ještě setrvat. Takže i přes to, že šlo o výzvu vyřazovací, z níž měla vzejít finálová trojka, i po středečním večeru zůstává v soutěži čtveřice soutěžících: Betty, Terka, Martin a Ondra.

Autor:

Nejčtenější

Vyberte si ideální trvalky pro jarní výsadbu. Zahradu promění v barevný ráj

Jaro je v plném proudu a zahrady se začínají halit do barev. Přinášíme tipy na výsadbu 10 trvalek, které potěší oko i zahradnické srdce.

Hvězda plzeňské zoo má vážné zdravotní problémy, podstupuje biologickou léčbu

Pětiletá Caila, oblíbená samička šimpanze učenlivého z plzeňské zoo, má vážné zdravotní problémy. Vzácné mládě má silný atopický ekzém a léky, které jí ošetřovatelé doposud podávali, museli kvůli...

Coco nejlépe poslechne za burger. Její majitel slíbil, že už lišku nezastřelí

Myslivec Radomil Holík miloval přírodu natolik, že si jednoho dne přinesl na sídliště malou lišku. Teď s ní šíří osvětu. Když v mysliveckém klobouku se svou Coco za krkem vejde do kavárny, okamžitě...

Na jarní hnojení trávníku je nejvyšší čas. Víme, na co si dát pozor

Zahrady se po dlouhém zimním odpočinku probouzejí a s nimi i naše touha po krásném, sytě zeleném trávníku, který připomíná huňatý koberec. Stejně jako lidé potřebují vitaminy, i trávník na jaře lační...

Trávník na jaře potřebuje řádnou péči. Tyhle triky vám zaručí, že bude jako koberec

Připomíná váš trávník po zimním období spíše bitevní pole? Mech se rozlézá jako nezvaný host, krtince trčí jako malé sopky a místy prosvítá holá zem? Stačí jen 3 triky pro perfektní trávník. Nazývají...

Májku známe z každé vesnice. Pohanskou tradici přitom chtěla církev zakázat

Májka se na našem území staví již po staletí, a to vždy 30. dubna. Co stojí za vznikem této tradice, která se překrývá s dnem pálení čarodějnic? Proč se staví májka? A co tato tradice symbolizuje?

30. dubna 2025

Kompostujte. Za trošku práce získáte pro svou zahradu zlatý poklad

Kompostování, zdánlivě obyčejný proces, představuje klíčový krok k udržitelnější budoucnosti a zdravější půdě. Proměna organického odpadu v bohatý humus není jen efektivním způsobem, jak se zbavit...

30. dubna 2025

Levná játra jako luxusní zboží. Historik Franc líčí, jak se jedlo v 50. a 60. letech

Premium

Co se jedlo po válce? Jaká byla kvalita masa a jak vypadaly restaurace v komunistickém Československu? Co se v 50. a 60. letech jedlo v závodních a školních jídelnách? Byly tu i po znárodnění...

29. dubna 2025

Safari Park hlásí další odchov raritního druhu, jedno mládě vykrmují chovatelé

Hyenkám hřivnatým se v Safari Parku ve Dvoře Králové nad Labem narodilo pět mláďat. Čtyři prospívají, jedno však ztrácelo na váze i proto, že samice má jen čtyři struky. Chovatelé ho proto oddělili...

29. dubna 2025  13:13

Pálení čarodějnic v poklidu. Co si pohlídat při oslavách na vlastní zahradě

Pálení čarodějnic patří k nejoblíbenějším jarním tradicím, ale stačí chvíle nepozornosti a místo veselé noci můžete řešit neštěstí. Jak na to, aby oheň přinášel radost a ne riziko?

29. dubna 2025

Coco nejlépe poslechne za burger. Její majitel slíbil, že už lišku nezastřelí

Myslivec Radomil Holík miloval přírodu natolik, že si jednoho dne přinesl na sídliště malou lišku. Teď s ní šíří osvětu. Když v mysliveckém klobouku se svou Coco za krkem vejde do kavárny, okamžitě...

29. dubna 2025  5:36

KVÍZ: Víte, proč nesmí pes cibuli a co dělá s kočkou mléko? Otestujte se!

Co byste nikdy neměli dávat pít svému pejskovi a která rostlina může ublížit vaší kočičce? Vyzkoušejte si v našem kvízu, co víte o správném krmení domácích mazlíčků. Soutěžit o vouchery můžete do 6....

vydáno 29. dubna 2025

Proměňte si balkon nebo zahradu v pestrou oázu. Co zasadit právě teď

Kterým květinám se bude nejlépe dařit na zahradě a které nám pokvetou i v květináčích a truhlících na balkoně? Vždy záleží, jestli potřebují k životu slunce, nebo je pro ně příjemnější chlad a...

28. dubna 2025

Co když váš pes někoho kousne? I při malé oděrce musíte k veterináři

Venčila jsem svého psa a potkala jsem starší paní také se psem. Načež se psi do sebe pustili. Celkem rychle jsem je odtrhla, ale můj pes údajně kousl paní do prstu. Vlastně ani nestiskl, paní má na...

28. dubna 2025

Trávník na jaře potřebuje řádnou péči. Tyhle triky vám zaručí, že bude jako koberec

Připomíná váš trávník po zimním období spíše bitevní pole? Mech se rozlézá jako nezvaný host, krtince trčí jako malé sopky a místy prosvítá holá zem? Stačí jen 3 triky pro perfektní trávník. Nazývají...

27. dubna 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Chřest je jako jarní viagra. Umíte si s ním poradit v kuchyni?

Sezona chřestu se netrpělivě očekává každé jaro a signalizuje příchod svěžích chutí do naší kuchyně. V České republice obvykle začíná v polovině dubna a trvá do konce června, přičemž hlavní sklizeň...

27. dubna 2025

Květen se blíží. S příznivým počasím můžete začít letničky stěhovat na balkon

Nemáte zahradu? Balkon a okna plná květin přinášejí na jaře kus přírody i do městských bytů. Poradíme vám, jakými rostlinami si zkrášlit terasy nebo parapety a jaké jarní květiny zasadit do květináčů...

26. dubna 2025  6:56
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.