Napravili, co pokazili. A sklář Ondra utáhl porotu Masterchefa na bůček

Autor:
  21:45
Napětí v Masterchefovi už by se dalo krájet, po úterním večeru se počet soutěžících zúžil na finálovou čtyřku. Přituhuje i v obtížnosti úkolů, amatérští kuchaři tentokrát museli dokázat, jak se ve svém vaření posunuli, a napravit své asi nejhorší soutěžní jídlo. A pak ještě skvěle zaimprovizovat.

V předchozím kole si pro sebe vybojovala Tereza v olomouckém Entrée přímý postup do finálové čtyřky, v kuchyni pod balkonem tak byli při dalším úterním večeru připraveni na vaření Betty, Ondra, Lubina a Martin. A všichni čtyři v černým zástěrách, bylo jasné, že někdo musí vypadnout.

Porota si na každého tentokrát přichystala pěknou záludnost, tradičně skrytou pod bedýnkou. Ondřej pod ní našel svoji nepovedenou křenovou omáčku a Lubina nedovařenou čočku s párkem z mrkve, obojí z vegetariánského vaření s Pavlem Drdelem. Betty nepovedenou, taktéž vegetariánskou, svíčkovou. A Martin nepovedené kuře na paprice téměř bez kuřete, zato s holubem.

Dostali za úkol uvařit je znovu a lépe. Dokázat, že se v soutěži ve svém umu opět o něco posunuli. A hlavně, že se poučili z chyb, které jim porota u toho kterého jídla vytkla. „Člověk se musí poučit z chyb. Musím nad tím víc přemýšlet a víc to doladit,“ uvažoval nad zadáním Ondra. „Vím přesně, co mi porotci vyčítali, takže to zkusím udělat trochu jinak, aby viděli, že jdu do sebe,“ souhlasil i Martin, že v případě kuřete na paprice má co napravovat.

Právě Martin si to vzal k srdci natolik, že svou paprikovou omáčku vymazlil do tak dokonalé chuti pasující k dobře udělanému kuřeti, že díky ní získal cenné místečko vedle Terezy na balkoně. V tomto kole už tedy nemusel vařit, aby do finálové čtyřky postoupil. Zbylá trojice nafasovala černé zástěry.

Když máte šampaňské a kaviár, co uvaříte?

Druhý soutěžní úkol si s tím prvním v záludnosti nezadal. Na stole před porotci byly vyskládané potraviny a nápoje, které v minulosti vznikly v podstatě díky náhodě. Worchestrová omáčka, šampaňské, pivo, kukuřičné lupínky a plísňový sýr rokfór. A vedle každé z těchto surovin druhá neznámá ingredience do páru.

Ve druhém kole vaření si zbývající tři soutěžící vybrali jednu z pěti nabídnutých surovin. Porota jim pak přidělila druhou do páru.

Každý soutěžící si vybral jednou surovinu z dané pětice, a k tomu dostal i tu druhou, přidělenou porotou. Z dané kombinace pak měli uvařit pokrm, kde budou tyto dvě ingredience hrát prim. Navíc pokrm, hodný kuchaře, který si díky tomu zaslouží místo ve finálové čtyřce. A měli na to pouhou hodinku.

Betty si vybrala, že chce vařit se šampaňským, k němuž dostala od poroty kaviár. Lubina zvolil rokfór, který mu porota spárovala s čerstvými fíky. A Ondřej sáhl po pivu, ke kterému mu porotci přidali vepřový bok – skvělá kombinace – ovšem mít na přípravu bůčku jen hodinu, to nebyla zrovna výhra.

Ondra vařil z piva a vepřového boku.

Betty vařila ze šampaňského a přiděleného kaviáru.

Lubina vařil z rokfóru, který si vybral, a čerstvých fíků.

Z rokfóru Lubina udělal pomazánku, kterou naplnil do plátků červené řepy, což doplnil čatním z fíků a karamelizovanými fíkovými čtvrtkami. Bohužel, řepa byla podle poroty málo dochucená a málo oglazovaná, a naprosto vynikající rokfórové pěny bylo na talíři příliš málo, což pokrmu zbytečně ublížilo.

Pro Betty bylo dost určující přidělení kaviáru, proto sáhla po rybě a připravila pražmu s omáčkou ze šampaňského s pažitkou a kaviárem. A k tomu blanšírovaný chřest. Jediné, co porota pokrmu vytkla, byla gumová kůže, kterou Betty na kouscích ryby nechala, a trochu slabší omáčka.

Další díl soutěže Masterchef Česko 2022 vygeneroval finálovou čtyřku. Tvoří ji Ondřej, Betty, Terka a Martin.

Ondřejovo jídlo, které bylo podle poroty zatím to nejlepší, co v soutěži připravil, pak tři ochutnávající šéfkuchaře – Radka Kašpárka, Jana Punčocháře i Přemka Forejta – naprosto nadchlo. Bůček i v limitujícím čase připravil skvěle: v pivu a medu glazovaný, s vypraženou kůží, hrubozrnnou hořčicí a zeleninou, k tomu šulánky opečené na sádle. Ondra tak pokračoval rovnou na balkon.

Mezi Betty a Lubinou se pak porota musela rozhodnout, koho z nich do finálové čtyřky soutěžících posune a koho vyřadí. Sen o finále se nakonec rozplynul Lubinovi, kterému vegetariánská jídla mu moc nesednou. Výběrem rokfóru zariskoval a nevyšlo to, v této fázi soutěže už porota řeší i drobnosti. Jede domů. Ovšem přípravu masa umí podle poroty dokonale, takže v tom by si na něj klidně vsadili. Ve vaření se během soutěže úžasně posunul.

Nejčtenější

Zasadila vše, co mají rádi. Zahradu v Polabí pojali jako cestu kolem světa

Soutěž

Psal se rok 2018, když se z Prahy přestěhovali na venkov do Polabí, kde pořídili novostavbu v satelitu s nevelkým pozemkem obklopeným vícero blízkými sousedy. Jejich záměrem bylo vybudovat si na...

Samosběry jahod jsou v plném proudu. Zjistěte, kam letos vyrazit na čerstvé ovoce

Slunce, seno, jahody… První letošní nadílka dozrála. Místo miniaturních předražených vaniček raději vyrazte na čerstvý vzduch!

Zbourali skleník ze zavařovaček a staré zahradě dali moderní užitnou podobu

Soutěž

Poprvé na tuto zahradu vstoupila čtenářka Pavlína téměř před třiceti lety. Byl to pozemek velký zhruba 2 500 metrů čtverečních s velkým políčkem brambor, ovocnými stromy, vysokou trávou, ohrádkou pro...

Lesní zahradu, připomínající prázdniny u babičky, vybudovali přímo v Praze

Soutěž

Zahradu u svého rodinného domu v širším centru hlavního města začali budovat na zhruba 1 600 čtverečních metrů velkém, a tehdy velmi zanedbaném a nálety zarostlém svažitém pozemku. Jeho největší...

Kočičí nahotinky mají sraz v Brně. Na počest té, co své paní zachránila život

Mezinárodní výstava koček, na niž se mohou o nadcházejícím víkendu těšit brněnské Vinohrady, se každoročně sjíždějí vystavovatelé téměř z celé Evropy. Letos navíc nabídne návštěvníkům speciální nahou...

Vyberte ty nejroztomilejší mazlíčky. Hrají o kvalitní granule, vy o kuchařku

Červnová anketa o nejroztomilejší mazlíčky měsíce odstartovala a čtenářské hlasy rozhodnou o tom, kdo se bude radovat z hodnotných cen od společnosti Brit Care. I hlasující čtenáři mohou vyhrát,...

3. června 2025,  aktualizováno  16.6 10:41

Bršlice kozí noha není jen plevel. V lidovém léčitelství má pevné místo

Bršlice kozí noha (Aegopodium podagraria) je rostlina, se kterou zahradníci často bojují jako s urputným plevelem. Málokdo ale ví, že tento nechtěný zelený vetřelec je ve skutečnosti nabitý léčivými...

16. června 2025

Moli a mravenci v domácnosti. Definitivní průvodce, jak se jich zbavit

Jakmile k vám domů proniknou mravenci nebo moli, ať už potravinoví či šatní, dokážou pěkně znepříjemnit život. Jak se těchto nezvaných hostů zase rychle zbavit?

16. června 2025

Pes je v otázce motivace nejsložitější ze všech tvorů, říká trenér zvířat

Premium

Pes chytá hračky za letu, koza tluče na buben, lachtan otevře tlamu a nechá si prohlédnout chrup, případně odebrat krev z ploutve. „Podobně bláznivé kousky i velmi potřebné dovednosti zvládne skoro...

16. června 2025

Mikrozávlaha šetří čas i vodu. Záhony zůstanou svěží celé léto

Horké letní měsíce dávají květinovým záhonům zabrat. Dopřejte jim dostatek vláhy prakticky bez námahy a ještě významně ušetřete. Jak na to? Pomůže vám mikrozávlaha. Tento moderní systém zavlažování...

15. června 2025

Zbourali skleník ze zavařovaček a staré zahradě dali moderní užitnou podobu

Soutěž

Poprvé na tuto zahradu vstoupila čtenářka Pavlína téměř před třiceti lety. Byl to pozemek velký zhruba 2 500 metrů čtverečních s velkým políčkem brambor, ovocnými stromy, vysokou trávou, ohrádkou pro...

15. června 2025

Vhodný závlahový systém skleníku šetří vodu a zvětšuje úrodu. Zjistěte jak

S příchodem horkých letních měsíců se péče o skleník stává intenzivnější a spotřeba vody pro závlahu rostlin závratně roste. Chytrým řešením je efektivní a promyšlený závlahový systém, díky kterému...

14. června 2025

Dědeček se svými Rolls Royce motory. Jak se rodí nejrychlejší loď světa

David Aldred Lancashire, který se podílel na přestavbě legendárního rekordního hydroplánu Bluebird Donalda Campbella, staví novou loď, aby se pokusil dosáhnout nejvyšší rychlosti na vodě. Tentokrát...

14. června 2025

Kostival pomáhá při bolesti kloubů a svalů. Vyzkoušejte ho i vy

Kostival lékařský (Symphytum officinale) je léčivá rostlina s fialovými zvonkovitými květy. Často ji najdeme růst podél vodních toků a na vlhkých loukách. Je pokladem lidového léčitelství a moderní...

13. června 2025

Položte travní koberec a udělejte si za pár hodin na zahradě zelený ráj

Pokládka travního koberce je efektivní způsob, jak rychle získat krásný a zelený trávník. Klíčem k úspěchu je důkladná příprava terénu a dodržení správného postupu.

13. června 2025

Kočičí nahotinky mají sraz v Brně. Na počest té, co své paní zachránila život

Mezinárodní výstava koček, na niž se mohou o nadcházejícím víkendu těšit brněnské Vinohrady, se každoročně sjíždějí vystavovatelé téměř z celé Evropy. Letos navíc nabídne návštěvníkům speciální nahou...

13. června 2025

Samosběry jahod jsou v plném proudu. Zjistěte, kam letos vyrazit na čerstvé ovoce

Slunce, seno, jahody… První letošní nadílka dozrála. Místo miniaturních předražených vaniček raději vyrazte na čerstvý vzduch!

12. června 2025  10:43
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.