Ta nejfajnovější domácí ořechovka z nezralých vlašských ořechů

aktualizováno 
Tu správnou ořechovku připravíte jen z ořechů v takzvané mléčné zralosti, tedy ještě měkkých a obalených brčálově zelenou slupkou. Jen z takových vyrobíte ořechovku, které stopečka denně podpoří zdraví, hlavně trávení, a chuť k jídlu. Jak tvrdili už naši předkové.

Zelené ořechy v tzv. mléčné zralosti (tedy ještě měkké) omyjte, osušte a každý rozkrojte na poloviny nebo čtvrtiny. | foto: Jiří Savinec,

Pokud jste už letos tento okamžik prošvihli, schovejte si náš recept na konec příštího léta. Možná máte i vlastní rodinný recept, v Čechách i na Moravě se dochovala řada stoletých receptur, které se v detailech trochu liší.

Základem každé ořechovky jsou jednoznačně vlašské ořechy v mléčné zralosti. Což může být trochu oříšek, protože sklízet se pro tento účel dají jen několik dní v roce. A opravdu je skliďte: pěkně je ze žebříku na stromě otrhejte, protože spadlé samovolně na zem žádnou kvalitou neoplývají.

Jak na domácí likér ze zelených ořechů krok za krokem

Pak už je na vás, jaký způsob macerace zvolíte. Někdo přidává cukerný sirup k alkoholu již na začátku celého procesu, zatímco druhý je vyluhuje v čisté pálence. Každopádně platí, že následně, po řadě týdnů, se scezený hnědý macerát znovu promíchá se sirupem, který je již okořeněný, příjemně ochucený a navoněný. 

Postup přípravy ořechovky

Na 1 kg zelených ořechů v mléčné zralosti  si připravte nálev z 1 l tuzemáku, 250 g krupicového cukru, 200 ml vody. Kořeněný sirup pak připravte z 250 g krupicového cukru, 500 ml vody, 5 hřebíčků, kousku skořice, špetky strouhaného muškátového oříšku a 1 lžíce kandované citrusové kůry.

Rozpůlené zelené ořechy naložte do velké lahve a přilijte k nim tuzemák. Lahev dolijte vlažným sirupem svařeným z cukru a vody. Tak, aby ořechy byly ponořené. Obsah nechte volně zavíčkovaný měsíc, případně až šest týdnů, při pokojové teplotě macerovat, až nálev krásně zhnědne.

Pak obsah lahve sceďte přes plátno, ořechy vyhoďte a svařte si druhý nálev. Cukr zalijte vodou, přidejte hřebíček, skořici, muškátový oříšek i kandovanou citrusovou kůru a vše provařte.

Po odstavení nechte rozvar odležet, aby se v něm koření rozvonělo. Pak ho sceďte a vychladlý smíchejte s macerátem. Surový likér nalijte do vypařených lahví nejlépe se šroubovacím uzávěrem a uzavřete je. Pokud použijete korkové zátky, smočte jejich konce v rozehřátém vosku. Ochutnávat můžete začít už po týdnu. 

Tento a další recepty najdete v časopise Knihovnička Recepty s podtitulem Báječné letní zavařování a domácí konzervování. 

Autoři:

Nejčtenější

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

VIDEO: Rysí rodina spala u fotopasti, ochranář ji natočil na mobil

Fotograf natočil odpočívající rysí rodinku.

Netradiční úlovek se podařil fotografovi divoké zvěře Vladimíru Čechovi. Na severozápadě Šumavy půl hodiny natáčel na...

Česká akumulátorová sekačka dobývá svět a teď přivezla i cenu za design

Hlavním kladem akumulátorové vřetenové sekačky je její hodně tichý chod.

Výrobu modelu vřetenové sekačky Electra ohlásila společnost Swardman zhruba před rokem a tomuto modelu se podařilo...

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Další z rubriky

Čeští kuchaři uspěli na soutěži v Lyonu. Vyzkoušejte jejich recepty

Český národní kulinářský tým nadšený z vítězství. V Lyonu, kde jsou kuchaři za...

Český národní tým uspěl na světovém kuchařském klání v Lyonu, kde se utkalo 12 špičkových kulinářských týmů z celého...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Peletkový kotel s dotací funguje, ale musíte mít dost místa ve sklepě

Pokud kupujete balené pelety, zhruba jednou za týden budete muset doplnit...

Na přelomu jara a léta by mělo být zahájeno sbírání žádostí pro třetí a zároveň poslední vlnu kotlíkových dotací....

Najdete na iDNES.cz