Čerstvé mléko přiveze „bučící“ dodávka přímo do vaší ulice

  11:04aktualizováno  11:04
Když uslyšíte v ulici bučení a cinkot zvonců, neznamená to, že by utekly krávy. To jen přijela pojízdná prodejna s mlékem a mléčnými výrobky. Nová služba začala fungovat v Praze a Středočeském kraji.

První pojízdná mlékárna | foto:  Michal Šula, MAFRA

Většina lidí si vzpomene na žlutá zmrzlinářská auta, která přijela prakticky před dům a nezaměnitelnou melodií lákala ke koupi zmrzliny a mrazených potravin. Po Praze a středočeských městech začaly jezdit bílé dodávky, které stejným způsobem rozvážejí čerstvé mléko a mléčné výrobky.

True

S programem Mléko až do domu přišli zemědělci Stanislav Němec a Jan Miller, kteří mají farmy poblíž Prahy. "Začali jsme koncem roku 2010. Neměli jsme prakticky žádnou reklamu a věc jsme koncipovali jako donášku až do domu," popisuje Stanislav Němec počátek projektu.

"Během dvou týdnů jsme zjistili, že nejsme fyzicky schopni pokrýt poptávku. Proto jsme přešli na zastávkový systém," vysvětluje. Znamená to, že dodávka jede podle jízdního řádu, který je dostupný na internetu. Jezdí se šestkrát týdně, každý den jiná trasa. Je tedy třeba si nákup naplánovat.

Po příjezdu na plánovanou zastávku na sebe bílá dodávka upozorní cinkáním kravských zvonců a bučením, které pouští z reproduktorů, a dá tak do okolí vědět, že je na místě. Dvě dodávky rozvážejí po metropoli a jejím okolí čerstvé selské mléko a sýry.

True

Čerstvé mléko je pasterované, jinak se však prakticky neupravuje. "Neprochází odstřeďováním, což je další důvod, proč si na rozdíl třeba od trvanlivého mléka uchovává chuť, vůni, přirozený obsah smetany a vitaminů rozpustných v tucích," vysvětlil druhý autor projektu Jan Miller, z jehož farmy mléko pochází.

Sami farmáři na svých stránkách lákají na možnost ochutnat pravé mléko místo "bílé vody z krabice", jak nazývají trvanlivá mléka.

"Jeden z hlavních motivů projektu byl, že pokud mléko prodáváme přes supermarkety, tak se s námi dělí o zisk dost nespravedlivě," říká Stanislav Němec s tím, že dovážkový model je mnohem výhodnější, aniž se to odrazí na ceně pro koncového zákazníka.

"Navíc tu jde i o to, navrátit výrobkům konkrétní tvář. Aby spotřebitel věděl, kdo, kdy a kde je vyrobil. Je to krok od anonymity ke vztahu mezi výrobcem a zákazníkem," dodává Němec.

Na dvanácti trasách se zatím střídají dvě dodávky. Farmáři by se chtěli výhledově dostat na čtyři až šest automobilů, které by zvládaly obhospodařit Prahu a velkou část středních Čech.

"Cílem je, aby jedno auto denně prodalo asi pět set litrů mléka, zatím jsme tak na sedmdesáti procentech výkonu, ale poptávka pomalu stoupá," vysvětluje Němec s tím, že oba farmáři hledali nové cesty, jak se vyrovnat s těžkou situací na zemědělském trhu. "Cítíme, že problémy tu jsou, a jsme si jisti, že stávkováním a blokováním dálnic je nevyřešíme. Proto hledáme nové cesty. Nebo to aspoň zkoušíme."

Co vozí pojízdná mlékárna

  • Selské mléko - 25 Kč/litr
  • Čerstvý jogurt - 20 Kč/500 g
  • Balkánský sýr - 25 Kč/125 g
  • Dnešní sýr (čerstvý sýr vyrobený v den prodeje) - 25 Kč/125 g

Odkud přijíždějí:

Mléko zpracovává Němcova radonická mlékárna. Radonický balkánský sýr ve slaném nálevu obdržel národní značku kvality Klasa. Kompletní informace na www.mlekozfarmy.cz.

Autor:

Nejčtenější

Jižní Morava může za 50 let vypadat jako spálené vnitrozemí Středomoří

Jak bude vypadat Jižní Morava v roce 2069? Odborníci se shodují, že se oteplí...

Také jste četli, že u nás kvůli globálnímu oteplování vznikne step, či dokonce další Sahara? Tak zle nebude. Magazín...

Chtěl bydlet v lese. Tak postavil dům na kraji města a kolem vysázel stromy

Jezírko má plochu zhruba 1 000 metrů čtverečních, lesní porost okolo vznikl...

Takový malý soukromý les si pro sebe a svou rodinu založil na okraji Pardubic pan Milan. Takzvaně na zelené louce,...

Tvarohovou svačinku připravíte za čtvrtinu ceny z obchodu. Za deset minut

Tvarohovou svačinku může ochutit jahodami, ořechy, anebo třeba borůvkami, podle...

Mám dvojčata a obyčejná dopolední svačinka pro kluky se mi prodraží skoro na padesát korun, píše čtenářka Věra. Některé...

Čtenáři ocenili citlivý přístup k téměř stoleté zahradě po předcích

Vítězné zahrady 1. kola soutěže Nejkrásnější zahrada

Celý týden měli čtenáři iDNES.cz možnost hlasovat a vybrat pětici nejkrásnějších zahrad, u nichž oceňují jak jejich...

Tatarák s koňakem i indické kari. Uvařte si oblíbená jídla Karla Gotta

Takto si Karel Gott užíval v restauraci u italského kuchaře Emanuela Ridiho.

Karel Gott, který 14. července slaví životní jubileum, nepatří k vybíravým celebritám. Miluje tradiční česká jídla, ale...

Další z rubriky

Spěch je pro přípravu steaků smrtící, míní šéfkuchař Volšička

Jan Volšička z Pohostince Monarch

Vede Pohostinec Monarch v Praze, který se pyšní zvláště vyzrálými hovězími steaky. Přesto neoznačuje svoji restauraci...

KVÍZ: Etiketa stolování. Víte, jak se neztrapnit v restauraci?

Jak se vyznáte v etiketě v restauraci?

Nad etiketou většina lidí mávne rukou. Základní pravidla stolování by měl však ovládat každý, kdo si nechce v lepší...

Tatarák s koňakem i indické kari. Uvařte si oblíbená jídla Karla Gotta

Takto si Karel Gott užíval v restauraci u italského kuchaře Emanuela Ridiho.

Karel Gott, který 14. července slaví životní jubileum, nepatří k vybíravým celebritám. Miluje tradiční česká jídla, ale...

NÁZORY: Jaké léky pro děti vzít na dovolenou?
NÁZORY: Jaké léky pro děti vzít na dovolenou?

Jaké léky s sebou berete na dovolenou pro děti?

Najdete na iDNES.cz