Prodej ze dvora už společně na internetu nabízí přes 50 farem

  10:00aktualizováno  10:00
Během jediného měsíce, kdy se rozběhl projekt Najdi si svého farmáře, se na jeho internetových stránkách registrovalo už přes 50 zemědělců. Ti nabízejí zákazníkům prodej čerstvých domácích potravin přímo ze dvora.

Aktuální mapa s registrovanými farmáři | foto: Najdisisvehofarmare.cz

Spotřebitelé si tak pro sebe mohou najít třeba přímého dodavatele mléčných výrobků, ovoce, zeleniny, vajec a masa. Projekt Najdi si svého farmáře začal fungovat přibližně před měsícem. Největší ohlas měl zatím na Ústecku, kde se zaregistrovalo devět zemědělců. Z Vysočiny je ve společné databázi nabídka sedmi farem (viz článek o startu projektu Najdi si svého farmáře).

Iniciátor projektu, zemědělec František Němec z Netína na Žďársku, je s prvními výsledky spokojen. "Na měsíc je to celkem slušné. Ale hlavní nápor teprve čekám v srpnu a září, protože farmáři teď nemají tolik co prodávat," říká Němec. Skoro prázdné sklady mají podle něho v tomto období pěstitelé ovoce a zeleniny.

O projektu

Celorepubliková databáze má farmářům pomoci zvýšit podíl potravin prodaných přímo lidem. Dostávají tak lépe zaplaceno než za dodávky obchodníkům či zpracovatelům. Webová stránka s mapami může posloužit i turistům, kteří chtějí ochutnat regionální produkty.

Počet přístupů na www.najdisisvehofarmare.cz se zatím pohyboval kolem tisícovky denně, poměrně živá je také internetová diskuse o tomto způsobu prodeje v knize návštěv.

Rodina Němcova hospodaří na 150 hektarech zemědělské půdy a chová 120 kusů dobytka. Asi polovinu mléka od 70 dojnic sama zpracovává ve vlastní malé mlékárně na jogurty, tvaroh a sýry. Zákazníci na Vysočině si v databázi mohou najít například také zpracovatele kozího mléka a farmáře pěstující ovoce, zeleninu, brambory i mák.

Zemědělci v kraji prodávají přímo spotřebitelům nejčastěji mléko a brambory. Zájem o přímý prodej stoupá i kvůli poklesu výkupních cen u většiny produkce.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se přesouvá do lidovějších...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Zakládáte či chcete měnit svou zahradu? Nejdříve si ujasněte koncepci

Patříte-li mezi společenské typy, můžete zahradu koncipovat jako velký obývák s...

Chystáte se vybudovat novou zahradu či změnit vzhled té stávající? Právě vám je tedy určen pětidílný seriál magazínu...

Další z rubriky

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

Agrivoltaika staví panely svisle, zaberou jen procento půdy

Mezi panely mohou zemědělci normálně hospodařit.

Pošramocenou pověst fotovoltaických elektráren, které se staví na polích, se pokouší napravit zajímavý německý projekt....

PORADNA: Bojím se, že si zabouchnu dveře. Existuje řešení?

Problémy s klíči jsou nejen problémem žen.

Čtenářka Jana bydlí v pronájmu a má jen jednu soupravu klíčů od bytu. Tak trochu trpí fóbií, že vyjde na chodbu, dveře...

Najdete na iDNES.cz