3. Bazalka indická – elixír života
Ajurvéda považuje bazalku za „magickou bylinu“ s mimořádně očistnými schopnostmi. Používá se jako ozdravný a posilující prostředek pro léčbu celé řady potíží, včetně kašle, chřipky a nachlazení, nemocí krve, srdce, jater, ledvin, žaludku, plic a nervů. Pro své protizánětlivé a antibiotické účinky je oblíbeným kloktadlem při zánětu mandlí a dásní. Zevně pomáhá u zánětů středního ucha (čerstvě vymačkaná šťáva) a osvědčila se při kožních chorobách, revmatizmu, artritidě nebo alergiích. Odstraňuje hleny a likviduje střevní parazity. Dodává životní sílu a energii.
Je také expertem na krásné kadeře: odvar z bazalky uzavírá povrch vlasů, které jsou pak mnohem lesklejší. Napařovací lázeň zase zklidní podrážděnou pokožku obličeje. Připravíte ji tak, že hrst lístků povaříte 6 minut v 1 litru vody a potom – přikrytí ručníkem – napařujete obličej asi 10 minut.
Tip pro pěstování: Má ráda hodně tepla a světla, proto se jí bude nejlépe dařit na okně vedoucím na jih. Kromě toho potřebuje pravidelnou zálivku, ale pozor, neměli byste to s ní ani přehánět.
Tip do kuchyně: Často se přidává do polévek a marinád, je výborná s rajčaty a mozzarellou. Doladí pizzu, těstoviny, mleté maso i různá zeleninová jídla. Nikdy ji však nevařte, přidávejte ji až do hotových pokrmů.