4. Meduňka lékařská – pohlazení po duši
Voní po medu i po citronu a stejně lahodně i chutná. Meduňka se od pradávna využívá jako prostředek k navození duševní pohody, neboť příznivě působí na nervovou soustavu. Obsažené látky uklidňují nervy, snižují krevní tlak, pomáhají při poruchách trávení, stimulují tvorbu žluči a působí proti žaludečním neurózám. Pokud meduňku užíváte pravidelně, může zmírnit menstruační bolesti a pomoct s narušeným cyklem. Koupele ze silného odvaru mohou vyvolat krvácení při opožděné periodě.
Při žaludečních bolestech se osvědčilo meduňkové víno: připravíte ho z rozmačkaných listů, které necháte tři dny louhovat ve víně. Po scezení uchovávejte v uzavřené lahvi v ledničce. Při potížích užívejte „stopičku“ každé dvě hodiny.
Tip pro pěstování: Meduňce svědčí slunné stanoviště, odrůdy se zlatavými listy je však lepší pěstovat v polostínu, jinak se zbarvení ztrácí. Potřebuje také dostatek vláhy.
Tip do kuchyně: Čerstvé listy meduňky se hodí do lehkých ovocných salátů a nápojů, na zmrzlinu, pudinky a různé jiné moučníky, k ochucení brambor, rýže, omelet, do zeleninových polévek, omáček, případně houbových jídel. Vynikající chuť dodají také marinádám na ryby a jehněčí maso.
5. Tymián obecný – expert na záněty
Existují různé typy tymiánu pojmenované podle silic, které obsahují, například citronový nebo pomerančový. V lidovém léčitelství platí za jeden z nejsilnějších antiseptických prostředků.
Obsažené látky tlumí kašel, pomáhají léčit záněty, působí proti bakteriím, plísním a střevním parazitům, jsou účinné při průjmech i nadýmání a celkově zlepšují trávení. Tymián je také vynikající diuretikum, takže zbavuje tělo zadržovaných tekutin. Dá se používat i zevně, tymiánovým olejem se masírují bolavé svaly a klouby. Nálev slouží jako kloktadlo nebo ústní voda proti zápachu z úst.
Díky antibakteriálním účinkům se hodí i k péči o mastnou pleť, kterou čistí, zbavuje mazu a hydratuje, takže pokožka nezůstane vysušená. Zkuste pleťovou masku: smíchejte 2 lžíce tvarohu a 1 lžičku mletého nebo nadrceného tymiánu. Naneste na obličej a nechte 10 minut působit. Pak důkladně omyjte vlažnou vodou.
Tip pro pěstování: Vyhovuje mu plné slunce, květináč umístěte na východní nebo jižní okno.
Tip do kuchyně: Vydrží dlouhé vaření, proto se nejčastěji používá do omáček a polévek. Hodí se i do zeleninových salátů, rýže, těstovin, případně k rybám, zvěřině nebo drůbežímu masu.