Bylinkové masti můžete používat i místo krému. Vyrobíte je snadno

aktualizováno 
Voňavá, čistě přírodní mastička bez zbytečných chemických přísad se dá používat i jako pleťový krém nebo pleťové mléko. A to jak na obličej, tak i na celé tělo.

Jako základ pro pleťový krém používá Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu, čistý kokosový tuk, který je příjemně voňavý sám o sobě. „Krásně se roztírá, ať je v pevném stavu, nebo tekutý jako olejíček, a navíc má i mírné protibakteriální účinky,“ vysvětluje Slimáková tuto volbu.

Fotogalerie

Působení kokosového tuku proti plísním, bakteriím, virům a současně i příznivý vliv na omlazení pokožky potvrzuje i nutriční specialistka Anna Jermářová (více zde). Stejně tak ale můžete na přípravu masti použít vepřové sádlo jako naše babičky. Asi nejúžasnější na tom je, že přesně víte, co jste do té své masti dali, a vybrané bylinky si můžete i sami vypěstovat nebo nasbírat.

Ať už použijete jako základ kokosový tuk, nebo sádlo, postup je v obou případech stejný: tuk rozehřejete v misce ve vodní lázni a přidáte do něj čerstvé nebo sušené bylinky. Může to být květ měsíčku, heřmánku, snítky konopí či levandule. Výběr je na vás, protože každá bylinka je vhodná na něco jiného (o sbírání bylinek čtěte zde). Květů či jiné drogy by mělo být jen tolik, aby byly v tuku úplně ponořené.

Jakou si vybrat bylinku?

„Na pleť a na denní používání se mi nejvíce osvědčila mast měsíčková, která je krásně žlutá a voňavá. Hojivá je zase konopná mast, ta bývá krásně zelená. A proti křečím, třeba při bolestech bříška u dětí, můžu doporučit heřmánkovou mast,“ radí Margit Slimáková. Po slunění je ideální mast levandulová, ta pleť zklidňuje.

Nádobu s miskou ve vodní lázni, s bylinkami naloženými v tuku, pak dejte na oheň, přiveďte k varu, oheň stáhněte a nechte bylinky v horkém tuku louhovat. Může to být několik hodin (jen nezapomeňte doplňovat vodu) a mast máte ještě ten samý den hotovou. Můžete ale nechat var probublávat dvě tři hodinky, pak vařič vypnout, bylinky nechat dál louhovat v chladnoucím tuku a postup opakovat ještě druhý den.

Pak obsah mističky nechte trochu zchladnout, ale ne ztuhnout, a přes sítko mast nalijte do skleniček či kelímků (lze koupit v lékárně), nádobky si popište a uložte v chladu. Při teplotě kolem 20 °C mění kokosový tuk skupenství, ale dobře se roztírá jak tekutý, tak ztuhlý. V pevném stavu vám při natírání pod prsty příjemně taje jako led. A navíc krásně jemně voní, ať už jste přidali jakoukoliv bylinku.

Autor:
  • Nejčtenější

Tragédie v přírodě. Žirafa usmrtila své mládě při obraně před lvicí

Scénu nafotil jihoafrický fotograf Mike Dexter, který zároveň působí jako průvodce v přírodních parcích. Žirafa se...

Premium

Kouzlil u Horníčka, Hlaváčové zničil kytku. Teď zametám, říká Větvička

Přestože Václav Větvička už překročil osmdesátku, denně dojíždí do zámeckého parku ve Štiříně, který deset let vedl....

Musíme se vrátit k přírodě a pěstovat potraviny pro obživu, říká Cílek

Výkyvy počasí jsou v posledních letech stále častější a rady si s tím nevědí ani přední odborníci celého světa. Podle...

Jak připravíte svatomartinskou husu s chlupatými knedlíky a zelím

Pečená husa, chlupatý knedlík a zelí je jako kombinace naprostá klasika. Když se k tomu přidá tradiční podzimní ovoce,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lapinkoira je věčně usměvavý přizpůsobivý pes, dodnes pase stáda sobů

Lapinkoira, netradiční finské plemeno s krkolomným názvem, se v Česku začíná těšit oblibě. Mezi chovateli a majiteli...

Premium

Konzumace jídla několikrát denně je klišé, tvrdí výživový poradce Fořt

Napsal více než dvacet knih o zdravém životním stylu a boji s obezitou. Petr Fořt tvrdí, že žádný obecně platný návod...

Premium

Test celoročních pneumatik. Jak si vedou za sucha, za mokra a na sněhu

K celoročním pneumatikám výrobci přistupovali po dlouhá léta macešsky. Konečně se však vrátily do jejich přízně....

Premium

Pes celý život čeká na to, až ho někdo sprdne, říká veterinář

Do své ordinace v centru Prahy dochází den co den už 22 let, aby znovu na nohy postavil čtyřnohé domácí mazlíčky. „I...

  • Další z rubriky

Šéfkuchař, který přestal křičet. Lepší je se domluvit, míní mistr aranžování

Petr Svoreň o sobě říká, že je od přírody poněkud zrychlený. Poslední roky působí jako Executive Chef Hotelů Akademie....

VIDEO: Kimči nejen pro vegany. Prostá dokonalost nadupaná vitaminy

Kimči je korejská národní obdoba obyčejného českého kysaného zelí. Přes zimu se ho vyplatí zařadit do jídelníčku, tolik...

Úzké nášlapy, špatná volba typu: na co si dát pozor při opravě schodiště

Pokud schodiště zabírá moc místa, už se nehodí k novému nábytku nebo se vám po něm hůř chodí, pusťte se do přestavby...

OBRAZEM: Vylovili Horusický rybník, aby kapři byli na Vánoce na stole

Podzim je sezonou nejen pro myslivce, ale i pro rybáře. Jak to vypadalo, když se na konci října lovil Horusický rybník,...

Najdete na iDNES.cz