Sobota 10. června 2023, svátek má Gita
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 10. června 2023 Gita

Když se bábovka nepovede, umí být pěkná dusivka, říká Josef Maršálek

Josef Maršálek si dal k svátku extra klasiku, kterou podle něj vyzkoušel upéct nebo alespoň ochutnal každý. V dalším díle pořady Buchty po ránu společně s Terezou Bebarovou ukázali, jak na kynutou i třenou bábovku, nechyběly ani lité minibábovičky pro děti.
Třená mramorová bábovka s kokosem

Třená mramorová bábovka s kokosem | foto: Česká televize

„S bábovkou je to stejné jako s bramborovým salátem. Základ je stejný, ale v každé rodině mají svůj recept a postupují trošku jinak,“ připomíná Bebarová.

Maršálek chce ukázat úplný základ. Jde o to, aby se bábovka vždycky spolehlivě povedla. Ozvláštnit si ji pak může každý podle svých chuťových preferencí.

Jako první se věnovala moderátorská dvojice kynuté bábovce. Možná proto, že není nesnadná, jenže mnoho hospodyněk dává přednost osvědčenému prášku „prdopeč“. Možná je to ještě z dob, kdy v mnoha domácnostech nebylo snadné dosáhnout ideální teploty ke kynutí, topilo se na daleko nižší teplotu, a tak se kynutí prodlužovalo.

Maršálek má kouzelnou schopnost ukázat postup přípravy tak lehce, že okamžitě dostanete chuť vyzkoušet to, jako byste to dělali „s prstem v nose“. Ale ono je to vždycky stejné: když něco předvádí člověk, který to umí, zdá se to snadné.

Každopádně pokud jste dosud dělali jenom třenou, zkuste si jednou „střihnout“ kynutou. Možná přehodnotíte priority.

Zde máte kompletní seznam ingrediencí. I když prémiové vysílání je už za námi, kompletní postup si můžete zopakovat v iVysílání, anebo ve čtvrtek po obědě a pro ranní vstávače i v sobotu ráno v šest.

Bábovka kynutá

Těsto:

  • 450 g hladké mouky
  • 70 g cukru krupice
  • 225 ml mléka
  • 9 g soli
  • 20 g droždí
  • 120 g másla
  • 1 vejce M
  • 2 žloutky M
  • citronová kůra
  • 100 g rozinek

Na vymazání a vysypání formy:

  • 50 g másla
  • 70 g plátků mandlí

Sirup:

  • 30 ml rumu
  • 50 g cukru krupice
  • 50 ml citronové šťávy
  • 20 g másla

Na dokončení:

  • 150 g malinového džemu
  • čerstvý tymián

RECEPT DNE: Mrkvová bábovka s ořechy

Úplně v počátku rozbil Maršálek jeden mýtus, který už dávno neplatí: tedy před pečením prosít mouku. „Dříve se koupila mouka na celý rok a skladovala někde na půdě nebo ve stodole. Takže se před použitím musela prosít, aby se po skladování provzdušnila a pročistila. To my už dneska dělat nemusíme, protože se mele celoročně,“ vysvětlil.

Dnes to má význam jenom, když se dělají nadýchané piškotové rolády, ale v případě, kdy se bude těsto deset minut míchat v robotu, je to zbytečné. Takže smíchal všechny ingredience kromě soli a másla takzvaně na záraz.

Pod tímto cukrářským termínem si můžete představit to, že rozdělíte přípravu na více fází. V tomto případě jen nejprve promícháte sypké suroviny s tekutými, pak přidáte další část v podobě másla a soli.

A až na úplný závěr vmícháte vložku. Zde ořechy, ale jindy to mohou být ořechy či kandované ovoce. Stejně jako když děláte knedlík, ale nakrájené housky vmícháváte až na konec.

V první fázi Maršálek hněte tak čtyři minuty. Jde jenom o promíchání tak, aby se sypké suroviny promísily s tekutými. Až pak přidal sůl a máslo. Nasledovalo hlavní desetiminutové hnětení, aby bylo těsto dokonalé. Zdá se to dlouho, ale když to vyzkoušíte, uvidíte, že teprve pak je těsto naprosto spojené, nelepí se na stěny nádoby ani na hák.

RECEPT DNE: Hrníčková bábovka s jablky

Až v této fázi můžete do těsta vmíchat rozinky. Klidně suché, není třeba je namáčet. „Vezměte si, že teď máte dokonalé těsto. Kdybyste tam teď přidali mokré rozinky, změníte poměry. A vzhledem k tomu, že těsto během kynutí produkuje alkohol, ty rozinky si ho pěkně vyzobou,“ radí.

Nyní už je čas vložit těsto do formy. Vymažte ji důkladně máslem, aby se na ni dobře nalepily mandle. Nezapomínejte ani na středový komínek, aby pak šlo bábovku dobře vyklopit.

Ve formě bude těsto kynout. V létě to může být tři čtvrtě hodiny, ale v zimě klidně i hodinu a půl, připomíná Maršálek. A pak se bude péct při 160 °C na horkovzduch 40–45 minut. Prostě podle hesla: čím větší vrstva těsta, tím delší pečení při nižší teplotě.

Až ji vyklopíte, potřete ji máslovo-rumovým sirupem a dozdobte malinovým džemem a čerstvým tymiánem. „Maliny a tymián, to je vrchol delikatesy,“ chválí Maršálek.

V tomto dílu se můžete těšit i na mramorovou třenou bábovku, kde Maršálek ukáže fígl, jak snadno a elegantně promísit jednotlivé barvy těsta, i na minibábovičky s lentilkami.

Autor:

Zubačka Vitznau-Rigi

Sledujte exkluzivní přenos z nejstarší zubačky v Evropě ve Švýcarsku. Dráha vedoucí z Vitznau (435 m n. m.) na vrchol Rigi (1752 m n. m.) je v provozu od roku 1871. Kamera je umístěna ve stanici Staffel (1.603 m n. m.)

Více ze Slow TV:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Nešťastný vztah si máma tří dětí kompenzovala nákupy. Až zarovnala byt

Představte si, že bydlíte v krásném velkém domě na okraji Prahy, ale v podstatě si nemůžete pozvat nikoho na návštěvu,...

Nový byt se mu zdál nemoderní. Renovace se mu „vymstila“ za 230 tisíc

Stavební mistr Václav Adamec v dalším díle pořadu Akce: Rekonstrukce! vypravil do středočeské Hostivice, kde ho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zahradu obehnali plotem jen kvůli srnám, výhled na Beskydy je nikdy neomrzí

Soutěž Zhruba 160 let starý dům na Frýdecko-Místecku, s pozemkem větším než 3,5 tisíce metrů čtverečních, koupili manželé z...

Za tři roky vydupala z království tújí a suti rozkvetlou a plodící zahradu

Soutěž Dům s pozemkem velkým asi 2 200 metrů čtverečních koupili noví majitelé v roce 2020. A do zahrady se rozhodli vrátit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kam patří na žebříčku agresivity či mírumilovnosti váš pes. Vědci mají jasno

Není pes jako pes, to je koneckonců každému jasné už od pohledu. Ovšem jak jsou na tom jednotlivá plemena, co se...

Matka na pervitinu a italská domácnost. Jak to bylo s vraždou dítěte v Mostě

Premium Vyostřené konflikty, dvojí život matky, neúspěšné podněty sociálce, problémová čtvrť a drogy. Z pozadí sporu o tříleté...

Jsme na prahu epidemie srdečního selhání, vyléčit se nedá, říká kardiolog

Premium Zatímco infarkt zná každý, povědomí o srdečním selhání je malé. Často se mylně zaměňuje právě za infarkt či zástavu...

Kam zmizel lupič století. František Procházka podle svědků žije v Karibiku

Premium Policie si chvíli myslela, že je František Procházka, který ukradl 540 milionů korun, po smrti. Jenže někteří Češi ho...

Dirigentka v kuchyni. Pracuju i ve spánku, říká šéfkuchařka Alcronu

Premium Bude z Elišky Hromkové nová hvězda české kulinární scény? Z odlehlého skandinávského ostrova naskočila jako historicky...

Nešťastný vztah si máma tří dětí kompenzovala nákupy. Až zarovnala byt

Představte si, že bydlíte v krásném velkém domě na okraji Prahy, ale v podstatě si nemůžete pozvat nikoho na návštěvu,...

Dokonalý rib eye steak je perfektní s omáčkou z piva a hořké čokolády

V dnešním dílu akademie vám evropský šampion ve steacích Daniele Govoni prozradí tajný postup na přípravu dokonalého...

Zapomeňte na bramborové chipsy. Vyčarujte je z bůčku a na grilu

V dnešním dílu grilovací akademie vám její průvodce David Kubricht ukáže, jak na grilované chipsy z bůčku. Tuto...

Stejně ošklivá jako všechno, co Rusko dělá, komentují vítězku soutěže krásy

V každoroční soutěži krásy pro vdané ženy získala titul Paní Ruska světa 2023 učitelka angličtiny Natalja Oskarová....

Zemřel český e-sportový šampion Twisten, bylo mu teprve 19 let

Ve věku pouhých devatenácti let zemřel český profesionální hráč počítačové střílečky Valorant Karel Ašenbrener, známý...

Jsme unavení úplně jako staří lidé, říkají Mišík a Jirásková

Zpěvák Adam Mišík (26) už rok randí s dcerou Ivy Kubelkové, modelkou Natálií Jiráskovou (18). Nedávno spolu začali...

Miluji tě, ale podvádím tě. A nelituji. Studie nahlédla do hlubin nevěry

Premium Je jedním z nejrozsáhlejších výzkumů svého druhu a přináší víc než paradoxní zjištění. Vyjevuje, že důvody nevěry jsou...

Nejsou menší, jen jsou výš, říká o modelaci prsou za 65 tisíc Krejčíková

Aneta Krejčíková (32) se rozhodla pro plastiku prsou. Představitelka sekretářky Květy ze seriálu Volha si své...