Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když se bábovka nepovede, umí být pěkná dusivka, říká Josef Maršálek

Josef Maršálek si dal k svátku extra klasiku, kterou podle něj vyzkoušel upéct nebo alespoň ochutnal každý. V dalším díle pořady Buchty po ránu společně s Terezou Bebarovou ukázali, jak na kynutou i třenou bábovku, nechyběly ani lité minibábovičky pro děti.
Třená mramorová bábovka s kokosem

Třená mramorová bábovka s kokosem | foto: Česká televize

„S bábovkou je to stejné jako s bramborovým salátem. Základ je stejný, ale v každé rodině mají svůj recept a postupují trošku jinak,“ připomíná Bebarová.

Maršálek chce ukázat úplný základ. Jde o to, aby se bábovka vždycky spolehlivě povedla. Ozvláštnit si ji pak může každý podle svých chuťových preferencí.

Jako první se věnovala moderátorská dvojice kynuté bábovce. Možná proto, že není nesnadná, jenže mnoho hospodyněk dává přednost osvědčenému prášku „prdopeč“. Možná je to ještě z dob, kdy v mnoha domácnostech nebylo snadné dosáhnout ideální teploty ke kynutí, topilo se na daleko nižší teplotu, a tak se kynutí prodlužovalo.

Maršálek má kouzelnou schopnost ukázat postup přípravy tak lehce, že okamžitě dostanete chuť vyzkoušet to, jako byste to dělali „s prstem v nose“. Ale ono je to vždycky stejné: když něco předvádí člověk, který to umí, zdá se to snadné.

Každopádně pokud jste dosud dělali jenom třenou, zkuste si jednou „střihnout“ kynutou. Možná přehodnotíte priority.

Zde máte kompletní seznam ingrediencí. I když prémiové vysílání je už za námi, kompletní postup si můžete zopakovat v iVysílání, anebo ve čtvrtek po obědě a pro ranní vstávače i v sobotu ráno v šest.

Bábovka kynutá

Těsto:

  • 450 g hladké mouky
  • 70 g cukru krupice
  • 225 ml mléka
  • 9 g soli
  • 20 g droždí
  • 120 g másla
  • 1 vejce M
  • 2 žloutky M
  • citronová kůra
  • 100 g rozinek

Na vymazání a vysypání formy:

  • 50 g másla
  • 70 g plátků mandlí

Sirup:

  • 30 ml rumu
  • 50 g cukru krupice
  • 50 ml citronové šťávy
  • 20 g másla

Na dokončení:

  • 150 g malinového džemu
  • čerstvý tymián

RECEPT DNE: Mrkvová bábovka s ořechy

Úplně v počátku rozbil Maršálek jeden mýtus, který už dávno neplatí: tedy před pečením prosít mouku. „Dříve se koupila mouka na celý rok a skladovala někde na půdě nebo ve stodole. Takže se před použitím musela prosít, aby se po skladování provzdušnila a pročistila. To my už dneska dělat nemusíme, protože se mele celoročně,“ vysvětlil.

Dnes to má význam jenom, když se dělají nadýchané piškotové rolády, ale v případě, kdy se bude těsto deset minut míchat v robotu, je to zbytečné. Takže smíchal všechny ingredience kromě soli a másla takzvaně na záraz.

Pod tímto cukrářským termínem si můžete představit to, že rozdělíte přípravu na více fází. V tomto případě jen nejprve promícháte sypké suroviny s tekutými, pak přidáte další část v podobě másla a soli.

A až na úplný závěr vmícháte vložku. Zde ořechy, ale jindy to mohou být ořechy či kandované ovoce. Stejně jako když děláte knedlík, ale nakrájené housky vmícháváte až na konec.

V první fázi Maršálek hněte tak čtyři minuty. Jde jenom o promíchání tak, aby se sypké suroviny promísily s tekutými. Až pak přidal sůl a máslo. Nasledovalo hlavní desetiminutové hnětení, aby bylo těsto dokonalé. Zdá se to dlouho, ale když to vyzkoušíte, uvidíte, že teprve pak je těsto naprosto spojené, nelepí se na stěny nádoby ani na hák.

RECEPT DNE: Hrníčková bábovka s jablky

Až v této fázi můžete do těsta vmíchat rozinky. Klidně suché, není třeba je namáčet. „Vezměte si, že teď máte dokonalé těsto. Kdybyste tam teď přidali mokré rozinky, změníte poměry. A vzhledem k tomu, že těsto během kynutí produkuje alkohol, ty rozinky si ho pěkně vyzobou,“ radí.

Nyní už je čas vložit těsto do formy. Vymažte ji důkladně máslem, aby se na ni dobře nalepily mandle. Nezapomínejte ani na středový komínek, aby pak šlo bábovku dobře vyklopit.

Ve formě bude těsto kynout. V létě to může být tři čtvrtě hodiny, ale v zimě klidně i hodinu a půl, připomíná Maršálek. A pak se bude péct při 160 °C na horkovzduch 40–45 minut. Prostě podle hesla: čím větší vrstva těsta, tím delší pečení při nižší teplotě.

Až ji vyklopíte, potřete ji máslovo-rumovým sirupem a dozdobte malinovým džemem a čerstvým tymiánem. „Maliny a tymián, to je vrchol delikatesy,“ chválí Maršálek.

V tomto dílu se můžete těšit i na mramorovou třenou bábovku, kde Maršálek ukáže fígl, jak snadno a elegantně promísit jednotlivé barvy těsta, i na minibábovičky s lentilkami.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

Prvorepublikovou zahradu v Kroměříži rodina zachovala, včetně růží a pivoněk

9. května 2024

Soutěž Zahrada u rodinné vilky budovaná před 85 lety, na níž se zachovala řada původních dřevin a keřů,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zasaďte topinambur, vytvoří vám na zimu konzervu s čerstvou zeleninou

7. května 2024

Tento příbuzný slunečnice je známý invazní druh, takže se nikdy nemá vysazovat do volné přírody,...

Kakao není jen laskomina. Sníží tlak, ochrání chrup, povzbudí imunitu i pleť

10. května 2024

Potěší, pohladí po duši, zahřeje a hlavně je zdravé. Díky tomu lze kakao použít vícero způsoby:...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Milujete zahradničení? Luxusní knihy Zelenina z ekozahrady rozdány

29. dubna 2024,  aktualizováno  7.5 11:28

Soutěž Řadíte se mezi vášnivé zahradníky a vaše zeleninové záhonky praskají ve švech? Nebo po tom zatím...

Ostrov nabídl k adopci přemnožené kozy. Zaplavily ho žádosti z celého světa

11. května 2024  8:45

Malý italský ostrov Alicudi se snažil zbavit přemnožených divokých koz, a tak je na začátku dubna...

VIDEO: Co chutná líp, sekaný, nebo mletý burger? Vyzkoušejte to podle videa

11. května 2024

Průvodci grilovacím pořadem si tentokrát vzali do parády jeden z nejznámějších pokrmů na grilu –...

Kakao není jen laskomina. Sníží tlak, ochrání chrup, povzbudí imunitu i pleť

10. května 2024

Potěší, pohladí po duši, zahřeje a hlavně je zdravé. Díky tomu lze kakao použít vícero způsoby:...

Jací jste v kuchyni, jak si umíte užít jídlo? Prozradí to váš horoskop

10. května 2024

Potrpíte si na dobré jídlo a pití, nebo slupnete cokoliv, co vám přijde pod ruku? Každé znamení to...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...