Cuketu můžete využít na mnoho způsobů. Pokud ji přidáte do moučníku, je vláčný a navíc zdravější.

Ingredience

3 vejce
220 g cukru
1 sáček vanilkového cukru
150 ml oleje
300 g nahrubo nastrouhané cukety
1/2 lžičky jedlé sody
¼ lžičky mletého kardamomu
280 g hladké mouky
50 g kakaa
tuk polohrubá mouka na formu

Poleva:

40 ml smetany ke šlehání
100 g hořké čokolády

1. Vejce vyšleháme s oběma druhy cukru do husté pěny. Přilijeme olej a zlehka vmícháme nastrouhanou cuketu, sodu a kardamom. Nakonec zapracujeme prosátou mouku s kakaem.

2. Bábovkovou formu vymazanou tukem a vysypanou moukou naplníme těstem. Povrch uhladíme a pečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 50 minut. 

3. Po upečení necháme bábovku krátce vychladnout ve formě a pak vyklopíme na kovovou mřížku.

4. Do kastrůlku nalijeme smetanu a přivedeme téměř k bodu varu. Odstavíme a přidáme k ní na malé kousky nalámanou čokoládu. Mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. 

5. Polevou přelijeme povrch vychladlé bábovky a necháme ztuhnout.