Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ohořelé dřevo ve zmrzlině a lívance na tálu. To je jiné letní grilování

Seriál
Sezona grilování je tady, nad ohněm se dá kromě masa, ryb či zeleniny připravit i sladký dezert. Jak na heboučké lívance, poradí naše Grilovací akademie pod vedením pipMastera Davida Kubrichta.
Lívance z grilu s marmeládou a uzenou zmrzlinou

Lívance z grilu s marmeládou a uzenou zmrzlinou | foto: Lukáš Oujeský

Long Story Short v Olomouci je jeden z nejkrásnějších designových hostelů nejen v Česku. Šéfkuchařem restaurace Eatery&Bakery je tady Štěpán Danihel, jenž svým hostům nabízí i takové laskominy jako třeba škvarky z iberského prasátka.

Teď sáhl po osvědčeném receptu na lívance, které ozvláštnil uzenou zmrzlinou a jablečnými chipsy. K dobře rozpálenému grilu si pozval kromě pipMastera Davida Kubrichta i Hanu Šindlerovou z rodinné firmy Marmelády s příběhem, jež udělaly pomyslnou, ale i opravdovou tečku na připravovaném pokrmu.

„Zmrzlinu, která se bude chladit nejméně dvanáct hodin, si uděláme den předem. Použijeme do ní očouzené dřívko třeba z grilování z předešlého dne. Když si směs podle návodu umícháme, musí se pořádně vychladit. Kdo nemá ani ten nejjednodušší zmrzlinovač, měl by ji každé dvě hodiny zamíchat. Jinak se v ní vytvoří hrudky,“ radí Danihel.

Pozor je třeba dát i na teplotu, při které směs na zmrzlinu zahříváme. Musí být maximálně 75 stupňů, aby zhoustla, ale vajíčka se v ní zároveň neuvařila a vše se nesrazilo.

„Teda jedl jsem už kdeco, ale zmrzlinu s popelem ještě ne,“ říká k tomu pipMaster s tím, že recept na vlastní lívance je naštěstí tak jednoduchý, že ho zvládne i méně zručný muž. Důležité je nechat směs aspoň půl hodiny vykynout.

Podívejte se na video, kde uvidíte kompletní postup.

S chipsy pomůže struhadlo

Čas si udělejte i na přípravu závěrečné zdobící suroviny – křížal, jablečných chipsů. Kdo se nechce zdržovat precizním krájením jablečných plátků, může sáhnout po skutečně velmi ostré ploché škrabce s příčnou T čepelí z nerezové oceli.

Škrabka samozřejmě pomůže i při dalších méně příjemných domácích pracích, jako je loupání brambor, zeleniny a ovoce všech druhů. „Já mám rád na takové to jemnější zdobení na pohled škrabku julienne. Proužky a nudličky z ovoce a zeleniny dělají takové ostré žraločí zuby,“ říká pipMaster.

Recept na lívance

Ingredience na čtyři porce:

  • 300 ml plnotučného mléka,
  • 3 vejce
  • 300 g hladké mouky
  • 1 kypřící prášek (12 g)
  • 20 g rozpuštěného másla

Postup:

Všechny ingredience zamícháme, mouku před tím prosejeme, naběračkou nebo plničkou třeba na kečup děláme na gril stejné porce. Nejvíc tak čtyři porce najednou, aby se nám lívance nespálily.

Zdobíme marmeládou podle chuti, přidáme i zakysanou smetanu.

Jak udělat uzenou zmrzlinu

Zahřejeme a smícháme 600 ml mléka a 400 ml tučné smetany, do rendlíku dáme 200 g žloutku a 150 g krystalového cukru, zalijeme smetanou a mlékem, směs zahříváme maximálně do 75 stupňů, aby nám zhoustla, ale vajíčka se v ní neuvařila.

Jak udělat jablečné chipsy

Spíše kyselá jablka nakrájíme na plátky, lehce pocukrujeme a pokapeme citronem, aby nezhnědly, a necháme v sušičce při teplotě 35–45 stupňů minimálně šest hodin, po devíti hodinách jsou chipsy (křížaly) určitě hotové.

Odstavíme ji bokem, z grilu vytáhneme jedno ohořelé polínko, na litr tekutiny stačí dřevo o rozměru 10 × 10 centimetrů, a dáme ho do směsi louhovat na dvě až tři hodiny.

Po vytažení dřívka základ na zmrzlinu přelijeme přes sítko a dáme na 12 hodin zmrznout. Každé dvě hodiny směs zamícháme, aby se v ní netvořily velké krystaly.

Marmeláda jako od babičky

Na grilu na zóně mimo přímý plamen pak plničkou Štěpán přesně odměřil těsto na lívance.

„Nedělejte si moc porcí, abyste je nepřipálili,“ říká, když před tím ještě grilovací plochu lehce pokape z olejničky, která má nejenom krásný design, ale také praktické držadlo pro manipulaci nad horkým grilem.

Stejně nezbytným pomocníkem pro odstraňování napečených zbytků jídla nebo jen na obracení lívanců je pak špachtle vyvinutá přesně pro grilování.

Vyrobená je z nožířské nerezové oceli 3Cr13. Držadlo je z přírodního tvrdého dřeva santalovníku. Vyvážení a ergonomie přispívají pohodlné práci.

A už je tu finále – závěrečné zdobení lívanců, na které si šéfkuchař pečlivě vybírá ze zavařenin.

Grilovací akademie

Nepříliš známá místa po celém Česku, skvělí kuchaři, dodavatelé zajímavých výrobků i surovin, farmáři. Grilovací akademie, která je inspirativním a edukativním průvodcem světa grilování, myslí na vše a na všechny. Nečekaným průvodcem akademií je pak pipMaster David Kubricht, odborník na grilování, který si ho dokonale vyzkoušel.

„Výběr je to těžký, děláme na osmdesát druhů marmelád. Teď je sezona jahod, ty máme i ve verzi, v níž není přidaný klasický cukr,“ říká Hana Šindlerová, která je velkou propagátorkou trochu zapomenutých klasických českých druhů ovoce. Sem patří třeba angrešt, černý rybíz, rebarbora.

„Pokud si pozvete na lívance jen dospělé osazenstvo, máme kromě třeba marmelád, kde používáme prosecco, i skvělou zavařeninu z růžového grepu s ginem. Všechny naše produkty jsou samozřejmě dělané ručně, necháváme v nich kousky nejkvalitnějšího ovoce, nepřidáváme do nich žádná barviva, chemické stabilizátory, nic umělého,“ zdůrazňuje Šindlerová.

„Na zdobení doporučuji takzvaný snídaňový patla nůž s rovným ostřím a zoubkovanou zaoblenou špičkou. Krásně se s ním roztírá máslo i pomazánky nebo krájí třeba rajčata. Na marmeládu ideální,“ uzavírá pipMaster.

Autor:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Zkuste grilovaného pstruha ve tvaru růže. Procvičíte se ve filetování

Sladkokyselý salát bude ideální přílohou ke pstruhovi.

VIDEO Lehce stravitelný pstruh nabízí bezpočet kulinářských úprav. Nejlépe však chutná z grilu a na...

Ohořelé dřevo ve zmrzlině a lívance na tálu. To je jiné letní grilování

Lívance z grilu s marmeládou a uzenou zmrzlinou

Seriál Sezona grilování je tady, nad ohněm se dá kromě masa, ryb či zeleniny připravit i sladký dezert....

Vepřová panenka se nikdy neomrzí. Zkuste ji na grilu s omáčkou v rytmu Asie

Nakrájená panenka je jemně růžová, není vysušená a je vždycky křehká.

VIDEO Objevte rozmanité chutě Asie. V dalším dílu Grilovací akademie si s našimi průvodci ugrilujeme...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

Prvorepublikovou zahradu v Kroměříži rodina zachovala, včetně růží a pivoněk

9. května 2024

Soutěž Zahrada u rodinné vilky budovaná před 85 lety, na níž se zachovala řada původních dřevin a keřů,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zasaďte topinambur, vytvoří vám na zimu konzervu s čerstvou zeleninou

7. května 2024

Tento příbuzný slunečnice je známý invazní druh, takže se nikdy nemá vysazovat do volné přírody,...

Kakao není jen laskomina. Sníží tlak, ochrání chrup, povzbudí imunitu i pleť

10. května 2024

Potěší, pohladí po duši, zahřeje a hlavně je zdravé. Díky tomu lze kakao použít vícero způsoby:...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Milujete zahradničení? Luxusní knihy Zelenina z ekozahrady rozdány

29. dubna 2024,  aktualizováno  7.5 11:28

Soutěž Řadíte se mezi vášnivé zahradníky a vaše zeleninové záhonky praskají ve švech? Nebo po tom zatím...

Ostrov nabídl k adopci přemnožené kozy. Zaplavily ho žádosti z celého světa

11. května 2024  8:45

Malý italský ostrov Alicudi se snažil zbavit přemnožených divokých koz, a tak je na začátku dubna...

VIDEO: Co chutná líp, sekaný, nebo mletý burger? Vyzkoušejte to podle videa

11. května 2024

Průvodci grilovacím pořadem si tentokrát vzali do parády jeden z nejznámějších pokrmů na grilu –...

Kakao není jen laskomina. Sníží tlak, ochrání chrup, povzbudí imunitu i pleť

10. května 2024

Potěší, pohladí po duši, zahřeje a hlavně je zdravé. Díky tomu lze kakao použít vícero způsoby:...

Jací jste v kuchyni, jak si umíte užít jídlo? Prozradí to váš horoskop

10. května 2024

Potrpíte si na dobré jídlo a pití, nebo slupnete cokoliv, co vám přijde pod ruku? Každé znamení to...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...