Úterý 9. srpna 2022, svátek má Roman
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 9. srpna 2022 Roman

Ohořelé dřevo ve zmrzlině a lívance na tálu. To je jiné letní grilování

Seriál
Sezona grilování je tady, nad ohněm se dá kromě masa, ryb či zeleniny připravit i sladký dezert. Jak na heboučké lívance, poradí naše Grilovací akademie pod vedením pipMastera Davida Kubrichta.

Long Story Short v Olomouci je jeden z nejkrásnějších designových hostelů nejen v Česku. Šéfkuchařem restaurace Eatery&Bakery je tady Štěpán Danihel, jenž svým hostům nabízí i takové laskominy jako třeba škvarky z iberského prasátka.

Teď sáhl po osvědčeném receptu na lívance, které ozvláštnil uzenou zmrzlinou a jablečnými chipsy. K dobře rozpálenému grilu si pozval kromě pipMastera Davida Kubrichta i Hanu Šindlerovou z rodinné firmy Marmelády s příběhem, jež udělaly pomyslnou, ale i opravdovou tečku na připravovaném pokrmu.

„Zmrzlinu, která se bude chladit nejméně dvanáct hodin, si uděláme den předem. Použijeme do ní očouzené dřívko třeba z grilování z předešlého dne. Když si směs podle návodu umícháme, musí se pořádně vychladit. Kdo nemá ani ten nejjednodušší zmrzlinovač, měl by ji každé dvě hodiny zamíchat. Jinak se v ní vytvoří hrudky,“ radí Danihel.

Pozor je třeba dát i na teplotu, při které směs na zmrzlinu zahříváme. Musí být maximálně 75 stupňů, aby zhoustla, ale vajíčka se v ní zároveň neuvařila a vše se nesrazilo.

„Teda jedl jsem už kdeco, ale zmrzlinu s popelem ještě ne,“ říká k tomu pipMaster s tím, že recept na vlastní lívance je naštěstí tak jednoduchý, že ho zvládne i méně zručný muž. Důležité je nechat směs aspoň půl hodiny vykynout.

Podívejte se na video, kde uvidíte kompletní postup.

S chipsy pomůže struhadlo

Čas si udělejte i na přípravu závěrečné zdobící suroviny – křížal, jablečných chipsů. Kdo se nechce zdržovat precizním krájením jablečných plátků, může sáhnout po skutečně velmi ostré ploché škrabce s příčnou T čepelí z nerezové oceli.

Škrabka samozřejmě pomůže i při dalších méně příjemných domácích pracích, jako je loupání brambor, zeleniny a ovoce všech druhů. „Já mám rád na takové to jemnější zdobení na pohled škrabku julienne. Proužky a nudličky z ovoce a zeleniny dělají takové ostré žraločí zuby,“ říká pipMaster.

Recept na lívance

Ingredience na čtyři porce:

  • 300 ml plnotučného mléka,
  • 3 vejce
  • 300 g hladké mouky
  • 1 kypřící prášek (12 g)
  • 20 g rozpuštěného másla

Postup:

Všechny ingredience zamícháme, mouku před tím prosejeme, naběračkou nebo plničkou třeba na kečup děláme na gril stejné porce. Nejvíc tak čtyři porce najednou, aby se nám lívance nespálily.

Zdobíme marmeládou podle chuti, přidáme i zakysanou smetanu.

Jak udělat uzenou zmrzlinu

Zahřejeme a smícháme 600 ml mléka a 400 ml tučné smetany, do rendlíku dáme 200 g žloutku a 150 g krystalového cukru, zalijeme smetanou a mlékem, směs zahříváme maximálně do 75 stupňů, aby nám zhoustla, ale vajíčka se v ní neuvařila.

Jak udělat jablečné chipsy

Spíše kyselá jablka nakrájíme na plátky, lehce pocukrujeme a pokapeme citronem, aby nezhnědly, a necháme v sušičce při teplotě 35–45 stupňů minimálně šest hodin, po devíti hodinách jsou chipsy (křížaly) určitě hotové.

Odstavíme ji bokem, z grilu vytáhneme jedno ohořelé polínko, na litr tekutiny stačí dřevo o rozměru 10 × 10 centimetrů, a dáme ho do směsi louhovat na dvě až tři hodiny.

Po vytažení dřívka základ na zmrzlinu přelijeme přes sítko a dáme na 12 hodin zmrznout. Každé dvě hodiny směs zamícháme, aby se v ní netvořily velké krystaly.

Marmeláda jako od babičky

Na grilu na zóně mimo přímý plamen pak plničkou Štěpán přesně odměřil těsto na lívance.

„Nedělejte si moc porcí, abyste je nepřipálili,“ říká, když před tím ještě grilovací plochu lehce pokape z olejničky, která má nejenom krásný design, ale také praktické držadlo pro manipulaci nad horkým grilem.

Stejně nezbytným pomocníkem pro odstraňování napečených zbytků jídla nebo jen na obracení lívanců je pak špachtle vyvinutá přesně pro grilování.

Vyrobená je z nožířské nerezové oceli 3Cr13. Držadlo je z přírodního tvrdého dřeva santalovníku. Vyvážení a ergonomie přispívají pohodlné práci.

A už je tu finále – závěrečné zdobení lívanců, na které si šéfkuchař pečlivě vybírá ze zavařenin.

Grilovací akademie

Nepříliš známá místa po celém Česku, skvělí kuchaři, dodavatelé zajímavých výrobků i surovin, farmáři. Grilovací akademie, která je inspirativním a edukativním průvodcem světa grilování, myslí na vše a na všechny. Nečekaným průvodcem akademií je pak pipMaster David Kubricht, odborník na grilování, který si ho dokonale vyzkoušel.

„Výběr je to těžký, děláme na osmdesát druhů marmelád. Teď je sezona jahod, ty máme i ve verzi, v níž není přidaný klasický cukr,“ říká Hana Šindlerová, která je velkou propagátorkou trochu zapomenutých klasických českých druhů ovoce. Sem patří třeba angrešt, černý rybíz, rebarbora.

„Pokud si pozvete na lívance jen dospělé osazenstvo, máme kromě třeba marmelád, kde používáme prosecco, i skvělou zavařeninu z růžového grepu s ginem. Všechny naše produkty jsou samozřejmě dělané ručně, necháváme v nich kousky nejkvalitnějšího ovoce, nepřidáváme do nich žádná barviva, chemické stabilizátory, nic umělého,“ zdůrazňuje Šindlerová.

„Na zdobení doporučuji takzvaný snídaňový patla nůž s rovným ostřím a zoubkovanou zaoblenou špičkou. Krásně se s ním roztírá máslo i pomazánky nebo krájí třeba rajčata. Na marmeládu ideální,“ uzavírá pipMaster.

Autor:

Osm tipů pro letní grilování. Pro masožravce i milovníky zeleniny

Grilovaná žebra na víně s brusinkami

S grilovaným šťavnatým masem chutná skvěle grilovaná zelenina, sýry nebo třeba ananas či jahody....

VIDEO: Pohlreich v novém pořadu ukazuje, jak se změnila česká gastronomie

Zdeněk Pohlreich se vrací na místo činu.

VIDEO Zdeněk Pohlreich se v novém pořadu Jak to bylo, šéfe? vrací v nejlepší formě, na vybavení kuchyní...

VIDEO: Pečené trhané kuře na grilu nezapomeňte nakrmit vínem

Trhané kuře v domácí briošce, vše na grilu

VIDEO Na grilu se dají upéct také skvělé briošky, z kuřete pak udělat mix neodolatelných chutí a vůní....

Recepty v soutěži o grily: krásný roastbeef, ostrá křídla, žebra i špízy

Grilovaná vepřová žebra

V další víkendové části prezentace čtenářských receptů ukážeme inspiraci pro domácí grilovačky....

VIDEO: Dva kuchaři grilovali kachní prsa, dosáhli úplně rozdílného výsledku

Ugrilované kachní prso

VIDEO Kůží nahoru i dolů, oba způsoby grilování kachních prsou jsou možné. V dnešní ukázce to předvedou...

  • Nejčtenější

Z tisícovky snímků jste vybrali nejroztomilejšího mazlíčka července

Hlasy pro červencové mazlíky jsou sečteny. Čtenáři iDNES.cz vybírali z více než tisícovky snímků psů, koťat,...

Fotovoltaika nemusí být jen na střechách přímo na jih. Odchylka se snese

Seriál Už dávno neplatí, že fotovoltaické panely jsou vhodné pouze na jižní střechy o sklonu 35 stupňů. Technologie...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na zahradu měli vysoké nároky, budovali ji deset let. A jsou spokojení

Soutěž Nejprve rodina čtenáře Martina vybudovala téměř svépomocí rodinný dům na Kladensku, v příjemné lokalitě u lesa. Poté...

Česko je plné pokladů a legend. Když se některé vynoří, je z toho poprask

Česká republika je plná bájných pokladů. Mnohé z nich se ale našly zcela náhodou třeba při břehu potoka či na poli....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zahrádkou jako dlaň na českokrumlovském dvorku dokonce protéká potůček

Soutěž Stačí kousek vlastního venkovního prostoru a lze ho během pár let proměnit v kouzelné místo, kde se zastavil čas, nebe...

Tenkrát před 40 lety. Veteráni z Pitavalu Krampol, Zedníček a Frej vzpomínají

Premium Jak je to dávno, co se prvně Pavel Zedníček, Jiří Krampol a Ladislav Frej sešli na natáčení seriálu Malý pitaval z...

Žena má mít dítě, když je zamilovaná, říká psychogynekoložka Máslová

Premium Ženy dělají velkou chybu, když mateřství příliš plánují, tvrdí psychogynekoložka a internistka Helena Máslová. „Vhodná...

Nebezpečný pro Česko. Proč stát nechce uzbeckého zápasníka Muradova?

Premium Mnoho let hrdě nastupoval do klece i s českou vlajkou na zádech. V malém evropském státě prorazil do velkého světa...

  • Další z rubriky

Univerzální recept na cuketový dort, který nezklame. Od cukráře Maršálka

Cukety se u nás rozšířily až v osmdesátých letech, o to rychleji však zdomácněly v našich kuchyních. Ale zatímco...

Česko je plné pokladů a legend. Když se některé vynoří, je z toho poprask

Česká republika je plná bájných pokladů. Mnohé z nich se ale našly zcela náhodou třeba při břehu potoka či na poli....

Máte nadúrodu hub? Naložte je podle profesionála. Radí šéfkuchař Petr Svoreň

S houbami je to všelijaké. Buď nerostou, anebo je jich tolik, že je člověk nestačí průběžně sníst. Takže je buď může...

Na výměnu cylindrické vložky nevolejte zámečníka. Hotovo je za pár minut

Dosloužil váš zámek nebo jste se rozhodli zvýšit zabezpečení a nahradit ho novějším modelem? Pak se nevyhnete výměně...

Budu znovu chodit a tančit, věří Vendulka z Básníků a vybírá peníze na léčbu

Herečka Eva Jeníčková (58), která se proslavila coby Vendulka utěšitelka ze série o Básnících, řeší zdravotní problémy....

Češka vyhrála soutěž krásy v Africe. Všichni si na mě chtěli sáhnout, říká

Sarah Horáková (18) odletěla do Afriky reprezentovat Česko na světovou soutěž krásy. Když první vicemiss České...

Díky Stiflerově mámě jsem měla sex s nejmíň 200 lidmi, vzpomíná herečka

Americká herečka Jennifer Coolidge (60) ve filmech Prci, prci, prcičky hrála Stiflerovu mámu Jeanine, která měla...

Johnny Depp trpí poruchou erekce, proto mě penetroval lahví, tvrdí Heardová

Nově zveřejněné dokumenty ze soudního procesu mezi Johnnym Deppem a Amber Heardovou obsahují tvrzení, že slavný...

Čím víc odebere Čína ruského plynu, tím lépe pro Evropu, tvrdí analytici

Navýšený export ruského zemního plynu na území Číny může mít pro evropské země pozitivní dopady. Díky tomu se totiž...