Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nadšenec pro grilování nic nevyhodí. Co najde, přetvoří na gril nebo udírnu

Dan Kordula je fanda grilování. A nejen to, většinu svých grilů, udíren a dalších prostředků k ukojení své vášně si sám vyrobil. A teď se přihlásil do nové soutěže Česko na grilu, takže už za týden uvidíme, jak se mu povede.
Dan Kordula se svým grilem kombinovaným s udírnou

Dan Kordula se svým grilem kombinovaným s udírnou | foto: Dan Kordula

Což o to, takových jako on je na světě víc. Kordula je však zajímavý tím, jak klikatou cestu musel ujít, aby se dostal do fáze, ve které se právě nachází. Přes mládí v Česku po dlouhodobý pobyt v USA, tam i ženitba a nakonec návrat rodné vlasti.

Grilování v USA ho vtáhlo

Jeho cesta do Ameriky byla motivována tím, že jeho otec byl silný antikomunista a polovina jejich rodiny se v roce 1927 odstěhovala do Ameriky. Po revoluci se v roce 1994 rozhodli navštívit svou rodinu v Americe.

Během jedné z návštěv se setkal se svou budoucí manželkou z Mexika, se kterou se vrátil do Čech až po 16 nebo 17 letech. Fanoušek grilování se nyní představí i v pořadu o grilování na Primě.

Kutíte doma, v dílně i na zahradě? Pochlubte se a honorář vás nemine

V USA si všiml, že grilování je tam velmi oblíbené. První gril si koupil v roce 1998 a od roku 2000 začal grilování věnovat více času, když se přestěhoval do domu na Ridgewayi a jeho soused, zapálený grilovací mistr, ho do toho ještě více vtáhl.

„Lidi jsou tam schopni hodiny diskutovat o správném grilování. Je lepší rychle při vysoké teplotě, anebo nebo pomalu při nízké? Zda dávat hořčici na trhané vepřové, či ne. O to jsou schopni se tam pohádat. Na druhou stranu vidím, že kultura grilování se už začíná dostávat i k nám,“ popisuje.

V Americe si také udělal potravinářské zkoušky a měl malou cateringovou firmu, kde pekl na objednávku prasata. V roce 2012 se vrátil do Čech s rodinou a sedmi grily, které si přivezl z USA. Po návratu do Čech se přihlásil do pořadu Prostřeno a jako první v historii tohoto pořadu tam připravil celé sele na grilu.

Jeho vášeň pro grilování je tak velká, že si sám vyrábí grily a různé pomůcky ke grilování. Jeho otec byl vynikající kuchař a on sám je rád, že grilování se stává fenoménem. Obdivuje Zdeňka Pohlreicha, který byl podle něj u nás průkopníkem grilování.

A kritizuje restaurace, které se prezentují jako barbecue, ale podávají jídlo připravené v konvektomatu. „Připraví si to dopředu metodou sous-vide, pak to na vteřinku hodí na gril, aby to mělo mřížku, přidají omáčku a je to hotové. To není pravé barbecue,“ rozohňuje se.

To by se mohlo hodit

Výjimečný grilovací „koutek“, který vznikl z recyklovaných materiálů, je jeho hrdostí. Je kombinací grilu a udírny a Kordula ho postavil ze starých kamen, což mu trvalo skoro rok. „Původně jsem je chtěl jen opravit a postavit do venkovní kuchyně, na kterou se chystám, jenže uvnitř byly úplně prohnilé, tak jsem je přestavěl na gril,“ vysvětluje.

Řemeslu jsem se učil metodou pokusu a omylu, říká bývalý hokejista

Je vybavený i elektrickou plotýnkou, která umožňuje přípravu omáček nebo jiných pokrmů. Díky 12centimetrové izolaci je možné grilovat i v zimě.

Jelikož je Kordula povoláním technik a má blízko k práci rukama, nenechá ho chladným ani pohled na věci, které někdo vyhodil jako nepotřebné. A tak když vidí nějaký starý kousek, ihned mu v hlavě zapne radar a představuje si, co by z něj šlo vykouzlit.

Podobně vznikl i kotel na guláš. Vyřazenou nerezovou díž vyvařil a osadil hořákem, který koupil v Mexiku. A aby bylo venkovní pohoštění komplet, vyrobil i pípu.

Nejlepší kutilové postavili vodní elektrárnu, čmelín nebo zachránili karavan

„Nepotřebuji k tomu elektřinu, pohání se potravinářským oxidem uhličitým. Postavil jsem ji ze starého mrazáku, přidělal kolečka, tak jsem mobilní. U nás na vesnici míváme různé slavnosti, tak to vyvezu, dcera vaří guláš, kamarád vaří pivo, dali jsme mu název Bolševický ležák, já k tomu udím cigára a nadělám utopence,“ pochvaluje si bohatý komunitní život.

Je mu jasné, že by mohl mít na to vše precizní vybavení z obchodu. Jenže nedá mu to. Jak vidí věc, co by ještě mohla posloužit, i když k jinému účelu, vrhne se do toho. Je pyšný na to, že nic nepřijde vniveč a že to zachránil vlastníma rukama.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

Vysaďte si damašskou růži. Voňavou léčivku, kterou využijete na pěstění pleti

17. května 2024

Královna květin, říká se jí. Umí opravdu potěšit, některé kultivary nadchnou i nádhernou vůní....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nutrie jako plyšáci? Útočí i na psy. Možná to lidi přesvědčí, říká biolog

19. května 2024

Premium Kdo u nás chrání jeleny sika, čím hrozí kněžice a proč ekologové na rozdíl od včelařů někdy...

Brněnská zahrádka v parku, s pergolou a záhony, o kterou pečují romské děti

23. května 2024

Soutěž Má jen pár desítek metrů čtverečních a první zahradnické práce tu proběhly v roce 2022, nicméně už...

Stromy a keře si umějí pomáhat, aby byly zdravější. To je tajemství guildů

23. května 2024

Guildy jsou společenství stromů a rostlin. Pomáhají si prospívat, odolávat škůdcům, lákat celoročně...

Snědl jsem i syrové kuře. Mistr japonské kuchyně nejen o tom, proč neumíme jíst sushi

23. května 2024

Premium Může se pyšnit titulem mistra světa v přípravě japonského jídla pro nejaponské kuchaře. Jakub Horák...

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...