Středa 11. prosince 2019, svátek má Dana
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 11. prosince 2019 Dana

Holubinka jahodová (Russula paludosa)

  0:01aktualizováno  0:01
Jedlá holubinka získala své druhé jméno podle barevného klobouku.

Holubinka jahodová | foto: Jaroslav Malý

Červený klobouk dal holubince jméno, latinský název paludosa však odkazuje na bažinu, kde roste.

Jak vypadá

Holubinka jahodová patří k největším holubinkám. Její hladký klobouk mívá až 15 centimetrů v průměru. Nejprve je zvoncovitý, později se rozkládá. Někdy jeho okraje převyšují vmáčklý střed. Houbu rozpoznáte i podle typické červené barvy, někdy s okrovými skvrnami. Na spodní straně uvidíte bílé, úzké lupeny.

Tlustý třeň bývá někdy až 12 centimetrů vysoký, má břichatý nebo válcovitý tvar. Jeho bílý, lesklý povrch může mít načervenalý nádech, stejně jako lupeny.

Kde a kdy roste

Holubinka jahodová roste v teplejších obdobích od června do podzimu. Vyhledává rašelinné, smrkové lesy. Preferuje kyselejší prostředí.

Tato houba je jedlá a chutná. Nicméně dá se snadno zaměnit za jiné druhy holubinek, které nepříjemně chutnají. Otrava vám ale nehrozí.

Autor:
  • Nejčtenější

Děsivé tesáky a boj na život a na smrt. Takto se jaguáři perou o teritorium

Brazilský fotograf Reynaldo Leite Martins junior zachytil okamžik, kdy dva jaguáři bojovali na břehu řeky v Brazílii....

Vyučili mě prvorepublikoví kuchaři s ostrým slovníkem, vzpomíná Sapík

Jaroslav Sapík je považován za doyena české gastronomie. Vyučil se a řadu let pracoval v pražském hotelu Ambassador, až...

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Premium

Majonéza byl pro mě životní objev, říká úspěšná kuchařka z Vietnamu

Kdysi učila Čechy zamilovat si polévku pho, teď je seznamuje s národními pokrmy z thajské, čínské, japonské a korejské...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Při zimnici vsaďte na skořici a připravte si zdravý a voňavý vánoční džem

Když zavoní skořice, obestře nás atmosféra blížících se Vánoc. Typické „dvojroličky“, které sušením kůry skořicovníku...

Premium

Cítím hořkost. Bývalý šéf mordparty poprvé promluvil o svém odchodu

Nejznámější český kriminalista Josef Mareš sloužil u policie téměř třicet let, stál za objasněním řady vražd a...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

Premium

Kam dál, Slavie? Manažer Nezmar připouští obavy: Jsme na hraně

Na Dortmund má jednu bizarní vzpomínku. Po letech se jí zasměje, ale tehdy? V březnu 2002 bylo Janu Nezmarovi ouvej....

  • Další z rubriky

Krásnopórka kozí noha (Scutiger pes-caprae)

Tato zajímavá houba má výrazný klobouk a obří póry.

Pavučinec kozlí (Cortinarius traganus)

Jméno traganus odkazuje k pachu kozla. Aroma pavučince totiž není příjemné.

Hřib skvrnitý (Hemileccinum depilatum)

Podle povrchu klobouku se mu slovensky říká jamkatý.

Hřib moravský (Boletus moravicus)

Za sběr hřibu moravského vám hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Patří mezi kriticky ohrožené a chráněné houby.

OVĚŘENO: 5 tajemství Miss, jak si udržet krásnou pleť
OVĚŘENO: 5 tajemství Miss, jak si udržet krásnou pleť

Zimní počasí naši pleť neúměrně zatěžuje. Chlad a vítr ji poškozují a vysušují. Ztrácí tak důležité živiny, které je třeba doplňovat. Jak udržet pokožku zdravou a krásnou i v tomto nevlídném počasí? Své tipy prozradila Miss Face Czech Republic Nikola Uhlířová.

Najdete na iDNES.cz