Nechutná? Stejně to snězte
Není pravdou, že si tu vůbec na ničem nepochutnáte. Potraviny, které nesou tzv. pátou chuť, umami, jsou naopak podmínkami letu posíleny. Jestli máte rádi sardinky, mořské řasy, houby, rajčata, špenát, mořské korýše nebo sójovou omáčku, nikde jinde než během letu nebudou chutnat lépe.
Možná vám nabízené pokrmy během letu vyloženě vadí, nebo si je moc neužíváte, ale jíst byste je měli. Ne nutně proto, že je to v ceně letenky. Lidé, kteří během dlouhého letu hladoví, se vystavují riziku poklesu hladiny cukru v krvi. Výsledkem může být únava, celková tělesná slabost, malátnost anebo třes svalů. To samozřejmě můžete zažít i během hladovky na zemi, ale v letadle to postupuje rychleji.
Šacování na letišti? Ruční prohlídka má svá pravidla, zjistěte jaká |
Omdlévání nebo nevolnost, vůči kterým se jindy cítíte být imunní, vás mohou s prázdným žaludkem dostihnout v letadle snáze. Nulový příjem potravy se také promítá do toho, jakou budete mít náladu i do toho, jak dobře nebo špatně budete po přistání snášet jet lag, pásmovou nemoc.
A je vůbec něco z palubního menu, co se vyplatí zdvořile odmítnout? Ano. Rozlévaná voda v kelímcích, pokud nepochází z čerstvě otevřené láhve. Nádrže na vodu se sice pravidelně čistí, ale jak moc pravidelně, to už je trochu nejisté. Palubní personál většinou vodu podávanou na letadle pasažérům odmítá. Asi dobře vědí proč.