Gastronomie v letadle. Proč vám občas nechutná a někde dají o olivu méně

  14:48
Občerstvení během letu je milým rozptýlením na dlouhé cestě. Ale opravdu si pochutnáte? Vysokou gastronomii už dávno nikdo nenabízí a zpravidla ani neočekává. Nejde jen o škrty v rozpočtu leteckých společností. Problematický je celý proces přípravy pokrmů a svou roli hrají i naše vlastní chuťové buňky.
Část 1/5

Není to chyba kuchaře

Čerstvé? Kdepak. V nejlepším případě je jídlo, které konzumujete, staré deset hodin, v extrému to ovšem může být i pět dní.

Nebudeme tvrdit, že jídlo podávané za letu na palubě letadla chutná mizerně. To by byla až příliš silná slova. Ale můžeme zodpovědně říct, že rozhodně chutná o dost jinak než na pevné zemi. To je tvrzení, za kterým stojí i věda. Lidské tělo totiž pobyt v natlakované rouře, která se vznáší devět kilometrů nad zemských povrchem, nese nelibě. A kombinace proměny tlaku, konstantního hluku či nízké vlhkosti vzduchu se promítá do našeho chuťového vjemu.

Když to vezmeme od konce: průměrná vlhkost vzduchu v kabině letadla činí asi 12 procent. I na rozpálené Sahaře je dvakrát vyšší. To vede k prosychání povrchu nosních sliznic, a v praxi pak k omezení našeho čichového vjemu. I kdyby jídlo před námi vonělo nádherně, po pár hodinách letu nemáme moc šanci to ucítit.

Hlukové pozadí tlumí naši schopnost vnímat sladkou chuť o 15 – 20 procent. Tlak zase soustavně pracuje na tom, že naše chuťové pohárky nereagují adekvátně na slané podněty. Naše schopnost vnímat slané klesá až o 30 procent. I když si třeba na zemi příjem těchto bílých jedů úzkostlivě hlídáte, v letadle jste schopni pozřít kávu ve formě nasyceného sladkého roztoku a sáček přesolených brambůrků spořádáte na posezení. Protože to jinak necítíte.

Letecké společnosti si jsou těchto nedostatků dobře vědomy. A vycházejí pasažérům vstříc. Třeba tím, že pokrmy cíleně nechávají přeslazovat a přesolovat. Takže si na nich zpravidla moc nepochutnáte ani po přistání.

Nádraží Praha Vršovice

  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

Aktualizujeme

Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po celý rok vám budeme přinášet aktualizovaný seznam železniční akcí. Můžete si vybrat mezi motorovými...

1. září 2021,  aktualizováno  9.12 9:57

Co čekat od pokoje za čtyři stovky? Cestovatel s UV lampou se vyděsil

Kritizovat kvalitu pokrmů v restauracích anebo psát recenze na známé turistické destinace, to už dnes dělá skoro každý píšící cestovatel. Zac Jones si našel jinou niku. Specializuje se na hodnocení...

8. prosince 2024

Severoamerické kosatky nosí na hlavě mrtvé lososy. Už zase. Proč to dělají?

Kdybyste začali chodit po ulici s mrtvou rybou na hlavě, nejspíš by vás lidé považovali za blázny. Mezi kosatkami z okolí Pudgetova zálivu to zjevně neplatí. Nosí rybí klobouky už podruhé. Zoologové...

5. prosince 2024

Dětem vstup zakázán. O hotely pro dospělé je zájem, stále však čelí kritice

Hotely, které zakazují vstup dětem, mají mnoho příznivců i odpůrců. Ať už čas dovolených trávíte raději s rodinou, nebo si od svých ratolestí rádi odpočinete, statistiky ukazují, že poptávka po...

10. prosince 2024

Hodiny čekání na letišti? V létě znovu, nic se nezměnilo, varuje šéf dispečerů

Premium

Kdo si zvolil termín odletu na dovolenou na začátek letošních letních prázdnin, zřejmě strávil řadu hodin čekáním na zpožděný let, případně se zpožděním odletěl navíc bez zavazadel. Přestože začátek...

6. prosince 2024

Dětem vstup zakázán. O hotely pro dospělé je zájem, stále však čelí kritice

Hotely, které zakazují vstup dětem, mají mnoho příznivců i odpůrců. Ať už čas dovolených trávíte raději s rodinou, nebo si od svých ratolestí rádi odpočinete, statistiky ukazují, že poptávka po...

10. prosince 2024

Očima šotouše: prohlédněte si nejkrásnější fotografie Kafemlejnků v Česku

Listopadové kolo naší fotografické soutěže Očima šotouše, která je určená všem milovníkům železnice, jsme věnovali Kafemlejnkům. Během měsíce jste nám poslali desítky fotek této nádherné parní...

9. prosince 2024  14:26

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

Aktualizujeme

Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po celý rok vám budeme přinášet aktualizovaný seznam železniční akcí. Můžete si vybrat mezi motorovými...

1. září 2021,  aktualizováno  9.12 9:57

Žádné jistoty, budete v tom sami. Výlet do poslední divočiny Švédska

Hory pnoucí se do výšek přes dva tisíce metrů, stovky ledovců, rozlehlá a hluboká údolí a divoké, rozbouřené vody. Vysokohorská oblast, kde od nepaměti žijí Sámové, jediní domorodí obyvatelé...

9. prosince 2024

Velký test másla: Nejlahodnější vzorek nebyl ani bio, ani z alpského mléka

Premium Lahodné máslo, které chutná a voní po smetaně, nemusí stát majlant. Jenže napěchovat jím mrazák, když je zrovna v akci,...

Hrála v pornu, tak skončila. Solfronk se v Bacheloru rozloučil s další účastnicí

Odhalení o minulosti soutěžící Denisy Veselé a jejím natáčení pornovideí výrazně zamávalo atmosférou v sídle Bachelora....

Došly nám síly. Česká specialistka na cupcaky zavírá svůj obchod

Lenka Hnidáková, průkopnice cupcaků v Česku a autorka dvou knih o těchto dezertech, zavírá svůj obchod v pražském...

V naději už nevěřím, moje onemocnění je smrtelné, říká Cyril Höschl o diagnóze

Premium Celý život tlumočil složitou řeč vědy do srozumitelného jazyka. Před rokem však psychiatrovi Cyrilu Höschlovi zasáhlo...

Příliš velké sousto. Smetanová cukrárna dopekla, věřitelům dluží stamiliony

Pražská Smetanová cukrárna, která dodávala své cukrářské výrobky téměř do všech obchodních řetězců, ukončila svůj...