Sedm italských specialit, na které nikdy nezapomenete

Italská kuchyně nejsou jen pizza a špagety. Gastronomická nabídka Apeninského poloostrova je neskutečně pestrá a široká a liší se region od regionu. Představíme vám několik italských delikates, které u nás zatím nejsou úplně známé, ale přesto patří ke gastronomickým klenotům země.
Artyčoky jsou u nás téměř neznámé, v Itálii jedna z nejoblíbenějších surovin.

Artyčoky jsou u nás téměř neznámé, v Itálii jedna z nejoblíbenějších surovin. | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Na začátek naší gastronomické výpravy zamíříme až na rozpálenou Sicílii, jejíž kuchyně je nejpikantnější v celé zemi. Velmi oblíbeným a osvěžujícím předkrmem jsou třeba šťavnaté sicilské pomeranče, které se den dopředu marinují s fenyklem ve směsi olivového oleje a chilli papriček. Ještě slavnější jsou ovšem smažené rýžové koule (byť mají často tvar jehlanů) zvané arancini.

Ragú, šafrán, sýr

Arancini jsou plněné různou náplní, uvnitř můžete najít lehce kořeněné telecí ragú či lahodný sýr, který krásně ladí s šafránem, jenž se používá k dochucení rýže. Ale objevují se i značně kreativní náplně, jako třeba chřest s kozím sýrem.

Slavný šéfkuchař Jamie Oliver připravuje arancini s náplní z pistáciových oříšků, mozzarelly, oregana a sušených rajčat. Zatímco v Catanii či v Palermu najdete arancini na každém rohu, do českých restaurací zatím moc nepronikly, ale v základních verzích je můžete ochutnat třeba v bistru Cafe Milano, které stojí nedaleko metra Palmovka (jeden kus stojí 99 korun).

Telecí s tuňákem

Jednou z nejslavnějších a nejznámějších italských specialit je vitello tonnato, tedy lahodné studené telecí plátky s lehce pikantní tuňákovou omáčkou, které se mohou podávat jako předkrm či hlavní chod. Přestože na talíři vypadá tohle jídlo z Piemontu velmi jednoduše a téměř prostě, jeho příprava je poměrně složitá a má spoustu variant. Třeba nejznámější český Ital v kuchyni Emanuele Ridi doporučuje péct kýtu na másle v kastrole s tuňákem, kapary, ančovičkami a mrkví, z čehož po upečení připraví legendární omáčku dochucenou citronem a kořením.

Telecí na grilu

Pokud se omáčka připravuje zvlášť, je třeba v ní maso dva až tři dny marinovat, což se však v restauracích obvykle nedodržuje. Klasické Vitello tonnato můžete ochutnat třeba v populární restauraci Lobster v Olomouci (cena 169 korun). Naopak kreativní verzi italské klasiky mají v nabídce pobočky úspěšného řetězce Pizza Coloseum, kde se podává telecí kýta grilovaná a tudíž teplá (na talíři samozřejmě nechybí tuňáková omáčka a kapary, cena 199 korun).

Dršťky s ovčím sýrem

Kulinářské cesty po světě

Dalším slavným jídlem tentokrát z římské kuchyně, která hojně pracuje s vnitřnostmi, jsou tradiční dršťky vařené s rajčaty a mátou a dochucené ovčím sýrem peccorinem. Chodí se na ně hlavně do romantických hospůdek ve čtvrti Trastevere, o které se tvrdí, že v ní přežilo původní římské obyvatelstvo po pádu antické říše.

Karlu Čapkovi čtvrť Trastevere připomínala Malou Stranu a je tak trochu náhoda, že nejlepší dršťky v české metropoli nabízí malostranská restaurace Konírna. V nabídce jsou ve dvou podobách, s bylinkami, sladkou paprikou a pikantní klobásou (135 Kč) nebo se šunkou a s houbami (155 Kč).

Artyčok po židovsku

V Římě ještě zůstaneme, jen se přesuneme na druhou stranu řeky Tibery, do židovské čtvrti, kde můžete ochutnat výtečné artyčoky na židovský způsob, další věhlasnou specialitu, na kterou lákají všechny restaurace „židovské“ části města. Artyčoky připravené tímto způsobem jsou osmažené dozlatova, lehce osolené a krásně křupavé.

V Česku se tento způsob úpravy zatím neuchytil, vynikající artyčoky je ovšem možné ochutnat v nové restauraci Emanuele Ridiho, jež stojí na samotné špičce Dětského ostrova. Jmenuje se Manú, tak říkají Ridimu jeho přátelé.

V mnoha italských městech se farmářské trhy konají každý den.

Kreativní variace na vitello tonnato, telecí kýta je v tomto případě grilovaná.

Jedním z klenotů římské kuchyně jsou dršťky.

Plněné cuketové květy

Další legendou italské kuchyně jsou květy cuket plněné měkkým sýrem (obvykle mozzarellou a ančovičkami), které jsou obalené v těstíčku a osmažené v oleji. Smažené cukety se v tuzemských italských restauracích vyskytují jen zřídka. Na začátku dubna je ale budou nabízet podniky Pizza Coloseum, neboť tento „řetězec“ pozval do Česka slavného šéfkuchaře Sergia Ferrariniho z oblasti Emilia Romagna, který bude v rámci svého „typického“ menu servírovat právě plněné cukety. V ostravské pobočce Pizza Coloseum bude své kuchařské umění předvádět naživo 6. dubna, další dny budou jeho speciality k dostání na všech pobočkách, mimo jiné v Kladně či v Teplicích.

Plněný a smažený květ cuket

Restaurace v římské židovské čtvrti nabízejí tak trochu jinou „Itálii“.

Čerstvé plněné ravioli

Mořský ježek a sušené jikry

Na závěr ještě dvě zajímavé pasty, které ocení hlavně zkušení a protřelí gurmáni. První z nich jsou špagety podávané s masem mořských ježků, jídlo oblíbené hlavně na jihu země, třeba na Sicílii či v Apulii.

Kousek Itálie doma v kuchyni

Italské recepty, které zvládnete levou zadní, najdete na webu Vitalion.cz.

Další specialitou je pasta dochucená výraznou bottargou, tedy sušenými jikrami z parmice, tuňáka nebo cípala. Bottarga se na jídlo strouhá stejně jako třeba lanýže. Případně se může podávat jako předkrm v podobě plátků bottargy pokapaných citronem. Bottargu můžete koupit třeba ve Food Story v Dlouhé ulici v Praze.

Autor: , pro iDNES.cz

Nádraží Praha Vršovice

  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  16.4 10:22

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Největší hřbitov lodí západní polokoule vznikl kvůli kardinálnímu průšvihu

15. dubna 2024

Válka je o ničení a zabíjení. O újmě na životním prostředí. Snad právě proto tolik fascinuje osud...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozor na omyl. Tyto úchvatné přírodní divy ve skutečnosti stvořil člověk

10. dubna 2024

Obdivujeme se jejich majestátu, žasneme nad jejich krásou a těší nás, co všechno jimi všemocná...

Očima šotouše: prohlédněte si nejkrásnější fotografie laminátek v Česku

9. dubna 2024  14:16

V březnu jsme se v naší fotografické soutěži pro milovníky železnice zaměřili na jednu z...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Váháte, kam na dovolenou? Toulání po Dánsku vás nabije pozitivní energií

12. dubna 2024

Dříve jsme chtěli vidět celý svět, dnes máme chuť jezdit jen do zemí, ve kterých se cítíme dobře....

VIDEO: Konec všech křivd. Vodní festival v Myanmaru vítá Nový rok

16. dubna 2024  14:01

Buddhistický festival Thingyan patří v Myanmaru mezi nejdůležitější svátky celého roku. Polévání a...

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  16.4 10:22

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Po stopách templářů. Pět míst, kde nahlédnete do historie tajemného řádu

16. dubna 2024

Premium Je tomu více než 700 let, co byl zrušen rytířský řád templářů. Jeho bohatství, vliv a také...

Největší hřbitov lodí západní polokoule vznikl kvůli kardinálnímu průšvihu

15. dubna 2024

Válka je o ničení a zabíjení. O újmě na životním prostředí. Snad právě proto tolik fascinuje osud...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...