Úterý 1. prosince 2020, svátek má Iva
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 1. prosince 2020 Iva

Sedm italských specialit, na které nikdy nezapomenete

Italská kuchyně nejsou jen pizza a špagety. Gastronomická nabídka Apeninského poloostrova je neskutečně pestrá a široká a liší se region od regionu. Představíme vám několik italských delikates, které u nás zatím nejsou úplně známé, ale přesto patří ke gastronomickým klenotům země.

Artyčoky jsou u nás téměř neznámé, v Itálii jedna z nejoblíbenějších surovin. | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Na začátek naší gastronomické výpravy zamíříme až na rozpálenou Sicílii, jejíž kuchyně je nejpikantnější v celé zemi. Velmi oblíbeným a osvěžujícím předkrmem jsou třeba šťavnaté sicilské pomeranče, které se den dopředu marinují s fenyklem ve směsi olivového oleje a chilli papriček. Ještě slavnější jsou ovšem smažené rýžové koule (byť mají často tvar jehlanů) zvané arancini.

Ragú, šafrán, sýr

Arancini jsou plněné různou náplní, uvnitř můžete najít lehce kořeněné telecí ragú či lahodný sýr, který krásně ladí s šafránem, jenž se používá k dochucení rýže. Ale objevují se i značně kreativní náplně, jako třeba chřest s kozím sýrem.

Fotogalerie

Slavný šéfkuchař Jamie Oliver připravuje arancini s náplní z pistáciových oříšků, mozzarelly, oregana a sušených rajčat. Zatímco v Catanii či v Palermu najdete arancini na každém rohu, do českých restaurací zatím moc nepronikly, ale v základních verzích je můžete ochutnat třeba v bistru Cafe Milano, které stojí nedaleko metra Palmovka (jeden kus stojí 99 korun).

Telecí s tuňákem

Jednou z nejslavnějších a nejznámějších italských specialit je vitello tonnato, tedy lahodné studené telecí plátky s lehce pikantní tuňákovou omáčkou, které se mohou podávat jako předkrm či hlavní chod. Přestože na talíři vypadá tohle jídlo z Piemontu velmi jednoduše a téměř prostě, jeho příprava je poměrně složitá a má spoustu variant. Třeba nejznámější český Ital v kuchyni Emanuele Ridi doporučuje péct kýtu na másle v kastrole s tuňákem, kapary, ančovičkami a mrkví, z čehož po upečení připraví legendární omáčku dochucenou citronem a kořením.

Telecí na grilu

Pokud se omáčka připravuje zvlášť, je třeba v ní maso dva až tři dny marinovat, což se však v restauracích obvykle nedodržuje. Klasické Vitello tonnato můžete ochutnat třeba v populární restauraci Lobster v Olomouci (cena 169 korun). Naopak kreativní verzi italské klasiky mají v nabídce pobočky úspěšného řetězce Pizza Coloseum, kde se podává telecí kýta grilovaná a tudíž teplá (na talíři samozřejmě nechybí tuňáková omáčka a kapary, cena 199 korun).

Dršťky s ovčím sýrem

Kulinářské cesty po světě

Dalším slavným jídlem tentokrát z římské kuchyně, která hojně pracuje s vnitřnostmi, jsou tradiční dršťky vařené s rajčaty a mátou a dochucené ovčím sýrem peccorinem. Chodí se na ně hlavně do romantických hospůdek ve čtvrti Trastevere, o které se tvrdí, že v ní přežilo původní římské obyvatelstvo po pádu antické říše.

Karlu Čapkovi čtvrť Trastevere připomínala Malou Stranu a je tak trochu náhoda, že nejlepší dršťky v české metropoli nabízí malostranská restaurace Konírna. V nabídce jsou ve dvou podobách, s bylinkami, sladkou paprikou a pikantní klobásou (135 Kč) nebo se šunkou a s houbami (155 Kč).

Artyčok po židovsku

V Římě ještě zůstaneme, jen se přesuneme na druhou stranu řeky Tibery, do židovské čtvrti, kde můžete ochutnat výtečné artyčoky na židovský způsob, další věhlasnou specialitu, na kterou lákají všechny restaurace „židovské“ části města. Artyčoky připravené tímto způsobem jsou osmažené dozlatova, lehce osolené a krásně křupavé.

V Česku se tento způsob úpravy zatím neuchytil, vynikající artyčoky je ovšem možné ochutnat v nové restauraci Emanuele Ridiho, jež stojí na samotné špičce Dětského ostrova. Jmenuje se Manú, tak říkají Ridimu jeho přátelé.

V mnoha italských městech se farmářské trhy konají každý den.

V mnoha italských městech se farmářské trhy konají každý den.

Kreativní variace na vitello tonnato v Pizza Coloseum. Telecí kýta je v tomto...

Kreativní variace na vitello tonnato, telecí kýta je v tomto případě grilovaná.

Jedním z klenotů římské kuchyně jsou dršťky. V Praze můžete zajímavě připravené...

Jedním z klenotů římské kuchyně jsou dršťky.

Plněné cuketové květy

Další legendou italské kuchyně jsou květy cuket plněné měkkým sýrem (obvykle mozzarellou a ančovičkami), které jsou obalené v těstíčku a osmažené v oleji. Smažené cukety se v tuzemských italských restauracích vyskytují jen zřídka. Na začátku dubna je ale budou nabízet podniky Pizza Coloseum, neboť tento „řetězec“ pozval do Česka slavného šéfkuchaře Sergia Ferrariniho z oblasti Emilia Romagna, který bude v rámci svého „typického“ menu servírovat právě plněné cukety. V ostravské pobočce Pizza Coloseum bude své kuchařské umění předvádět naživo 6. dubna, další dny budou jeho speciality k dostání na všech pobočkách, mimo jiné v Kladně či v Teplicích.

Plněný a smažený květ cuket v podání Sergia Ferrariniho v nabídce podniků Pizza...

Plněný a smažený květ cuket

Restaurace v římské židovské čtvrti nabízejí tak trochu jinou „Itálii“.

Restaurace v římské židovské čtvrti nabízejí tak trochu jinou „Itálii“.

Čerstvé plněné ravioli

Čerstvé plněné ravioli

Mořský ježek a sušené jikry

Na závěr ještě dvě zajímavé pasty, které ocení hlavně zkušení a protřelí gurmáni. První z nich jsou špagety podávané s masem mořských ježků, jídlo oblíbené hlavně na jihu země, třeba na Sicílii či v Apulii.

Kousek Itálie doma v kuchyni

Italské recepty, které zvládnete levou zadní, najdete na webu Vitalion.cz.

Další specialitou je pasta dochucená výraznou bottargou, tedy sušenými jikrami z parmice, tuňáka nebo cípala. Bottarga se na jídlo strouhá stejně jako třeba lanýže. Případně se může podávat jako předkrm v podobě plátků bottargy pokapaných citronem. Bottargu můžete koupit třeba ve Food Story v Dlouhé ulici v Praze.

Autor: pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Český výletník: Návštěva v nejbohémštější a nejpunkovější čtvrti v zemi

Brněnská Kamenná kolonie je v současnosti jediná opravdová bohémská umělecká čtvrť v Česku. Díky tomu se stala i...

KOMENTÁŘ: Zničení zimní turistické sezony je zločin. I na dětech

S koncem listopadu se na tuzemských horách objevil první sníh a s ním v hlavách lyžařů a milovníků zimních radovánek i...

Stát řeší covidový režim na sjezdovkách, fronty u vleků bude nutné řídit

Zástupci ministerstva průmyslu a obchodu se shodli s provozovateli lyžařských areálů na nutnosti nastavit funkční...

Hydra byla pro Leonarda Cohena rájem. Vzpomíná na něj i česká šlechtična

Premium Sedmého listopadu uplynuly čtyři roky od smrti Leonarda Cohena. Kanadský zpěvák bydlel část svého života na Hydře,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Poznejte zaniklé železniční tratě. Nejlepší čtenáři vyhráli knihu

Železnice nám přinesla nejen revoluci v dopravě osob a zboží, ale také nové architektonické prvky přetvářející ráz...

TEST televizorů: Nevyznáte se v široké nabídce? Pomůže vám náš velký přehled

Premium Od 3 190 do 62 990 korun. Všechny zobrazovací technologie, všechny televizní operační systémy a jedenáct vybraných...

Jak vydržet v ledové vodě? Finta je jednoduchá, popisují otužilci

Premium Klepat se zimou tak, že si nedokážete zavázat ani tkaničky u bot, a přitom se tomu smát? I to dokáže koupání v ledové...

Manažer postavil srub uprostřed chráněné oblasti. Tvrdí, že to je posed

Premium Nejprve tvrdil lidem, že je to seník. Když se o jeho stavbu začaly zajímat úřady, prezentoval ji jako posed. Ve...

  • Další z rubriky

Zrádný průsmyk zvelebil střelný prach. Jak Švýcaři dobyli svůj klenot Alp

Premium Švýcarsko je země průsmyků a mezi nejkrásnější patří Gemmi ve francouzském kantonu Valais. Ocitnete se zde mezi nebem a...

Tajemný nazar. Amulet s ochrannou sílou dostávají i jezdci formule 1

Jeho síla má chránit své majitele před zlými pohledy a negativní energií. Vypadá to naivně a ezotericky, ale v...

Chaos jménem Palermo. Město se zbavilo odpadků, ale ruch v ulicích neustává

Premium Říjen a listopad jsou skvělá doba pro návštěvu Sicílie. Teplota se pohybuje okolo 20 stupňů, dny jsou stále slunečné,...

Národní polská chlouba. Mazurská jezera musíte proplout, žijí po celý rok

Tři tisíce vodních ploch, desítky kanálů a řek, to je přírodní pýcha Polska. Jedno z nejkrásnějších jezerních pásem...

Svůj nový vztah jsem radši šla ohlásit řediteli, říká zamilovaná Witowská

Premium Její život se letos pořádně otočil. Možná ještě víc, než když předloni bravurně zvládla prezidentskou debatu. Aby měla...

Bahamské úřady zveřejnily příčinu smrti Seana Conneryho

Bahamské úřady zveřejnily oficiální pitevní zprávu k úmrtí herce Seana Conneryho. První a nejdéle sloužící James Bond...

Kapitán je na tahu, bude šach mat, oznámil po líbánkách Pavel své ženě

Psycholožka, terapeut a genetička vybrali na základě testů i DNA mezi více než patnácti sty přihlášenými jednotlivci...

Mívám silné sny. A přání se mi plní, říká MOgirl Ria

Chtěla být ajťačkou a díky úsilí si onu profesi i osvojila. „Pak jsem měla ještě malý, druhý sen stát před objektivem...

Promoření? Odvážný sen, tragické následky. Stádní imunita funguje jinak

Jak se nejlépe zbavit covidu-19? Už od jara mluvili někteří odborníci o kontroverzní strategii známé jako „promořování“...