Fish&chips: britský jídelní fenomén, který začíná dobývat i Česko

aktualizováno 
Zatímco Amerika má svůj burger a arabský svět nejrůznější kebaby, Británie dala světu smaženou rybu s hranolky. Jeden ze symbolů viktoriánské Anglie před pár lety oslavil již 150. výročí a rozhodně se nedá říct, že by jeho obliba byla na ústupu. A pozor, fish&chips můžete ochutnat také v Česku.

Smažená treska s hranolky podávaná tradičně na speciálních, tedy hygienicky neškodných novinách. | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Fish&chips je typické hospodské či fastfoodové jídlo, které se v domácnostech příliš nedělá. Plných devadesát procent milovníků smažené tresky s hranolky si svou oblíbenou pochoutku kupuje v bistru nebo v restauraci, přičemž dvě třetiny z nich si dávají fish&chips častěji než jednou za měsíc. Před rokem a půl proběhl na ostrovech velký průzkum obyčejů a zvyklostí spjatých s fish&chips, který odhalil spoustu krajových rozdílů.

Kečup nebo curry

Zatímco Evropa dochucuje rybu citronem, ve Spojeném království se používá sladový ocet, kterým se dochucují hranolky. Zhruba třetina konzumentů si ke smažené tresce navíc objednává ještě hráškovou kaši. To ještě chápeme, ale další chuťové kombinace spjaté s konzumací fish&chips již jsou vyhraněně britské. Čtvrtina lidí si totiž své oblíbené jídlo dochucuje kečupem, zatímco každý pátý dává přednost curry omáčce. Naopak mezi mladšími roste obliba majonézy, kterou volí jako doplněk opět každý pátý.

Na kulturu stolování se v tomto případě příliš nehledí: polovina lidí jí rybu s hranolky přímo z papírových krabiček či tácků, které nahradily tradiční noviny.

V celé Británii je více než deset tisíc bister zaměřených na fish&chips.

V celé Británii je více než deset tisíc bister zaměřených na fish&chips.

Interiér podniku Wolfies je jednoduchý až strohý. Nejde o prostředí, ale o...

Interiér podniku Wolfies je jednoduchý až strohý. Nejde o prostředí, ale o čerstvé suroviny.

Zákazníci si mohou vybrat ze tří porcí, v cenách čtyři, pět a šest liber,...

Zákazníci si mohou vybrat ze tří porcí, v cenách čtyři, pět a šest liber, počítáno bez hranolků. Tedy od 145 do 215 korun. Na britskou drahotu docela slušné ceny.

Angličané proti Skotům

Rozdíly panují také mezi jednotlivými oblastmi Spojeného království. Například v Birminghamu, kde žije největší indická komunita, vítězí jako příloha curry omáčka používaná na každou druhou porci, zatímco obyvatelé Newcastlu jsou zase fanoušci kečupu, kterému holduje 40 procent zákazníků.

A třeba v severoirském Belfastu, kde žije nejvíc milovníků smažené tresky, si britskou specialitu užívají jako plnohodnotné jídlo a ve dvou třetinách případů ji servírují na talíř a nikoliv na tácek. A ještě jeden rozdíl. Zatímco ve Skotku dávají přednost tresce skvrnité (haddock), Angličané preferují tresku obecnou.

Střední velikost za pět liber. Pro normálního jedlíka slušná porce.

Střední velikost za pět liber. Pro normálního jedlíka slušná porce.

The James Joyce Irish pub. Jeden z pražských podniků, kam se chodí na...

The James Joyce Irish pub. Jeden z pražských podniků, kam se chodí na fish&chips.

Vařená vajíčka nakládaná v octovém nálevu, v Británii oblíbený doplněk smažené...

Vařená vajíčka nakládaná v octovém nálevu, v Británii oblíbený doplněk smažené tresky.

Lovit, aby něco zbylo

Moderní britská bistra už dávno nenabízejí jednu verzi fish&chips. Naopak, zákazník si může vybrat z více druhů ryb i příloh. Zastavme se na skok v bistru Wolfies nedaleko nádraží v Hove, které je podle znalců nejlepším podnikem tohoto druhu v oblíbeném letovisku Brightonu. Místní bistro deklaruje nejen místo původu svých ryb – tedy arktickou oblast severního Atlantiku, kde jsou tresky tradičně nejlepší, ale současně garantuje lov dodržující pravidla trvalé udržitelnosti.

Fotogalerie

Zákazníci si mohou vybrat ze tří porcí smažené tresky, v cenách čtyři, pět a šest liber, počítáno bez hranolků. Tedy od 145 do 215 korun. Na britskou drahotu docela slušné ceny. Vedle tresky obecné mají i tresku skvrnitou, ale také třeba smaženého platýze či rejnoka. A jako doplněk tu nabízejí nejen curry omáčku, ale také vařená vajíčka nakládaná v octovém nálevu či nakládanou cibuli.

Kdo usmažil Fish & chips?

Legendární britské jídlo, které je kromě Spojeného království oblíbené také v Austrálii, na Novém Zélandu či v Kanadě, vzniklo ve druhé polovině 19. století, přičemž v kolonce data narození se uvádí buď rok 1858, nebo 1863. Ať to bylo tak či tak, novinka se velmi rychle rozšířila po celé Británii.

Víkend v Londýně

Vyrazte na prodloužený víkend do Londýna a přitom ochutnejte zmíněné speciality. S Raketa.cz navíc ušetříte.

Expanzi smažené tresky umožnil především průmyslový lov v Severním moři, který významně snížil ceny ryb, a pak také bouřlivý rozvoj železniční dopravy. Fish&chips se stalo typickým jídlem britské dělnické třídy a současně společenským fenoménem, který je srovnatelný snad jen s americkým burgerem. V celé Británii dnes funguje více než deset tisíc bister zaměřených na fish&chips.

Za rybou k Irům

V Česku smažená treska s hranolky dlouhá léta chyběla a dodnes můžeme podniky specializující se na britskou klasiku spočítat na prstech. Většinou byla k mání jen v irských hospodách, které se objevily v devadesátých letech v české metropoli. Na velmi dobré fish&chips se tak dlouhá léta chodilo třeba do James Joyce Irish Pubu na Starém Městě v Praze.

Kulinářské cesty po světě

Před několika lety otevřelo brány první typicky britské bistro Fish&chips 21 Dlouhá Street, které se zaměřilo právě na prezentaci britské klasiky připravované z kvalitních surovin. V nabídce není jen treska, ale také smažený hejk či halibut. Hosté si mohou vybrat ze dvou druhů těstíček (pivní a bylinkové) a také si přiobjednat výbornou majonézu, třeba česnekovou či citronovou. Ceny jsou srovnatelné se zmíněným Brightonem – za porci zaplatíte 195 či 245 korun včetně hranolků.

O pár let později následovalo i stylové bistro Fish&chips v Myslíkově ulici, kde nabízejí tresku s hranolky.

V Brně se chodí na Fish&chips do bistra Ocean48.

Autor: pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Tajemství Sovích hor. Tady nacisti údajně vyráběli létající talíře

Hory na sever od Náchoda jsou už dlouho v hledáčku vojenských expertů z řady zemí. Ale cesta sem je hodně zajímavá i...

Megalomanská Dubaj roste budoucnosti navzdory. Identitu však stále hledá

Dubaj je město jednadvacátého století. Během několika desetiletí se z malé osady v poušti stala hypermoderní...

VIDEO: Tak to bylo těsné. Loď Braemar zdolala Korintský průplav

Je to doposud největší a nejdelší loď, která touto uměle vytvořenou úžinou proplula. A moc prostoru přitom neměla....

Nejtěžší trek světa pokračuje. Snowman nás vede do liduprázdného Himálaje

Mezi vyznavači trekkingu má Snowman trek legendární pověst nejtěžší světové túry. Na téměř měsíc dlouhé trase...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

Tisíciletou vodu zkrotí nový přeliv. Úpravy Orlíku budou stát 1,5 miliardy

Před týdnem šest, nyní už sedm metrů vody chybí do loňské úrovně hladiny v orlické vodní nádrži. Od roku 2015, kdy...

Premium

Test kebabů: Hovězí maso, které nedávno ještě kdákalo, i nadměrné množství soli

Orientální kebab by mohl být zdravější alternativou smažených hamburgerů a hranolků. Jenže to by musel být připravován...

Premium

Tajemství zdraví je ukryto v mezilidských vztazích, tvrdí psycholog Ptáček

Jakým způsobem žijeme a přistupujeme ke svému okolí, máme vlastně z velké části předurčené. Ovlivnit nás může nejen...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

  • Další z rubriky

Tajemství Sovích hor. Tady nacisti údajně vyráběli létající talíře

Hory na sever od Náchoda jsou už dlouho v hledáčku vojenských expertů z řady zemí. Ale cesta sem je hodně zajímavá i...

Nejtěžší trek světa pokračuje. Snowman nás vede do liduprázdného Himálaje

Mezi vyznavači trekkingu má Snowman trek legendární pověst nejtěžší světové túry. Na téměř měsíc dlouhé trase...

Neznámé maďarské pohoří Börzsöny je maďarským klenotem podzimu

Nekonečné listnaté lesy, které na podzim hrají krásnými barvami, a také docela členitá krajina – taková je vrchovina...

Premium

Při stopu funguje, když jste blonďatý, říká poutník Ladislav Zibura

Na svých přednáškách, kde mu běžně tleskají stovky lidí, o sobě vypráví, že je kavárenský povaleč, který nemá smysl pro...

Najdete na iDNES.cz