Úterý 19. října 2021, svátek má Michaela
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 19. října 2021 Michaela

Fish&chips: britský jídelní fenomén, který začíná dobývat i Česko

Zatímco Amerika má svůj burger a arabský svět nejrůznější kebaby, Británie dala světu smaženou rybu s hranolky. Jeden ze symbolů viktoriánské Anglie před pár lety oslavil již 150. výročí a rozhodně se nedá říct, že by jeho obliba byla na ústupu. A pozor, fish&chips můžete ochutnat také v Česku.

Smažená treska s hranolky podávaná tradičně na speciálních, tedy hygienicky neškodných novinách. | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Fish&chips je typické hospodské či fastfoodové jídlo, které se v domácnostech příliš nedělá. Plných devadesát procent milovníků smažené tresky s hranolky si svou oblíbenou pochoutku kupuje v bistru nebo v restauraci, přičemž dvě třetiny z nich si dávají fish&chips častěji než jednou za měsíc. Před rokem a půl proběhl na ostrovech velký průzkum obyčejů a zvyklostí spjatých s fish&chips, který odhalil spoustu krajových rozdílů.

Kečup nebo curry

Zatímco Evropa dochucuje rybu citronem, ve Spojeném království se používá sladový ocet, kterým se dochucují hranolky. Zhruba třetina konzumentů si ke smažené tresce navíc objednává ještě hráškovou kaši. To ještě chápeme, ale další chuťové kombinace spjaté s konzumací fish&chips již jsou vyhraněně britské. Čtvrtina lidí si totiž své oblíbené jídlo dochucuje kečupem, zatímco každý pátý dává přednost curry omáčce. Naopak mezi mladšími roste obliba majonézy, kterou volí jako doplněk opět každý pátý.

Na kulturu stolování se v tomto případě příliš nehledí: polovina lidí jí rybu s hranolky přímo z papírových krabiček či tácků, které nahradily tradiční noviny.

V celé Británii je více než deset tisíc bister zaměřených na fish&chips.

V celé Británii je více než deset tisíc bister zaměřených na fish&chips.

Interiér podniku Wolfies je jednoduchý až strohý. Nejde o prostředí, ale o...

Interiér podniku Wolfies je jednoduchý až strohý. Nejde o prostředí, ale o čerstvé suroviny.

Zákazníci si mohou vybrat ze tří porcí, v cenách čtyři, pět a šest liber,...

Zákazníci si mohou vybrat ze tří porcí, v cenách čtyři, pět a šest liber, počítáno bez hranolků. Tedy od 145 do 215 korun. Na britskou drahotu docela slušné ceny.

Angličané proti Skotům

Rozdíly panují také mezi jednotlivými oblastmi Spojeného království. Například v Birminghamu, kde žije největší indická komunita, vítězí jako příloha curry omáčka používaná na každou druhou porci, zatímco obyvatelé Newcastlu jsou zase fanoušci kečupu, kterému holduje 40 procent zákazníků.

A třeba v severoirském Belfastu, kde žije nejvíc milovníků smažené tresky, si britskou specialitu užívají jako plnohodnotné jídlo a ve dvou třetinách případů ji servírují na talíř a nikoliv na tácek. A ještě jeden rozdíl. Zatímco ve Skotku dávají přednost tresce skvrnité (haddock), Angličané preferují tresku obecnou.

Střední velikost za pět liber. Pro normálního jedlíka slušná porce.

Střední velikost za pět liber. Pro normálního jedlíka slušná porce.

The James Joyce Irish pub. Jeden z pražských podniků, kam se chodí na...

The James Joyce Irish pub. Jeden z pražských podniků, kam se chodí na fish&chips.

Vařená vajíčka nakládaná v octovém nálevu, v Británii oblíbený doplněk smažené...

Vařená vajíčka nakládaná v octovém nálevu, v Británii oblíbený doplněk smažené tresky.

Lovit, aby něco zbylo

Moderní britská bistra už dávno nenabízejí jednu verzi fish&chips. Naopak, zákazník si může vybrat z více druhů ryb i příloh. Zastavme se na skok v bistru Wolfies nedaleko nádraží v Hove, které je podle znalců nejlepším podnikem tohoto druhu v oblíbeném letovisku Brightonu. Místní bistro deklaruje nejen místo původu svých ryb – tedy arktickou oblast severního Atlantiku, kde jsou tresky tradičně nejlepší, ale současně garantuje lov dodržující pravidla trvalé udržitelnosti.

Fotogalerie

Zákazníci si mohou vybrat ze tří porcí smažené tresky, v cenách čtyři, pět a šest liber, počítáno bez hranolků. Tedy od 145 do 215 korun. Na britskou drahotu docela slušné ceny. Vedle tresky obecné mají i tresku skvrnitou, ale také třeba smaženého platýze či rejnoka. A jako doplněk tu nabízejí nejen curry omáčku, ale také vařená vajíčka nakládaná v octovém nálevu či nakládanou cibuli.

Kdo usmažil Fish & chips?

Legendární britské jídlo, které je kromě Spojeného království oblíbené také v Austrálii, na Novém Zélandu či v Kanadě, vzniklo ve druhé polovině 19. století, přičemž v kolonce data narození se uvádí buď rok 1858, nebo 1863. Ať to bylo tak či tak, novinka se velmi rychle rozšířila po celé Británii.

Víkend v Londýně

Vyrazte na prodloužený víkend do Londýna a přitom ochutnejte zmíněné speciality. S Raketa.cz navíc ušetříte.

Expanzi smažené tresky umožnil především průmyslový lov v Severním moři, který významně snížil ceny ryb, a pak také bouřlivý rozvoj železniční dopravy. Fish&chips se stalo typickým jídlem britské dělnické třídy a současně společenským fenoménem, který je srovnatelný snad jen s americkým burgerem. V celé Británii dnes funguje více než deset tisíc bister zaměřených na fish&chips.

Za rybou k Irům

V Česku smažená treska s hranolky dlouhá léta chyběla a dodnes můžeme podniky specializující se na britskou klasiku spočítat na prstech. Většinou byla k mání jen v irských hospodách, které se objevily v devadesátých letech v české metropoli. Na velmi dobré fish&chips se tak dlouhá léta chodilo třeba do James Joyce Irish Pubu na Starém Městě v Praze.

Kulinářské cesty po světě

Před několika lety otevřelo brány první typicky britské bistro Fish&chips 21 Dlouhá Street, které se zaměřilo právě na prezentaci britské klasiky připravované z kvalitních surovin. V nabídce není jen treska, ale také smažený hejk či halibut. Hosté si mohou vybrat ze dvou druhů těstíček (pivní a bylinkové) a také si přiobjednat výbornou majonézu, třeba česnekovou či citronovou. Ceny jsou srovnatelné se zmíněným Brightonem – za porci zaplatíte 195 či 245 korun včetně hranolků.

O pár let později následovalo i stylové bistro Fish&chips v Myslíkově ulici, kde nabízejí tresku s hranolky.

V Brně se chodí na Fish&chips do bistra Ocean48.

Autor: pro iDNES.cz

Hroši v ZOO Dvůr Králové

Sledujte online přenos z unikátní expozice hrochů v ZOO Dvůr Králové. V největší expozici ve střední Evropě žije 6 hrochů - samec, dvě samice a tři mládata.

Další zajímavé nekonečné přenosy najdete na Slow TV iDNES.

Praha na dlani. Podívejte se na ni z ptačí perspektivy

  • Nejčtenější

Deset let tahal kameny. Důchodce sám postavil v lese hrádek Špacírštejn

Z mnoha tisíců kamenů poskládal šestasedmdesátiletý Zdeněk Procházka zříceninu hrádku, která je ukryta v malebném...

Netradiční výlet. V muzeu Dinosauria zažijete opravdovou cestu do pravěku

Unikátní výlet do historie naší planety nabízí návštěvníkům nová turistická atrakce v Praze. Dinosauria Museum Prague...

Oceány budou stoupat staletí, zaplaví města pro půl miliardy lidí, tvrdí studie

Hladiny světových oceánů budou ještě po staletí nezadržitelně stoupat a zaplaví města, ve kterých aktuálně žije až půl...

Kvíz: Kdo proboha stvořil Hašišbednu. Znáte přezdívky drážních vozidel?

Lidová tvořivost v naší zemi se naštěstí nevyhnula názvům drážních vozidel. Některá pojmenování se mezi lidmi vytvořila...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jeskyňáři objevili poblíž Macochy čtyři nové dómy, jsou plné krápníků

Poblíž propasti Macocha a známých Punkevních jeskyní se pod zemí ukrývaly dosud neznámé dómy s bohatou krápníkovou...

Děti zvládnou všechno, to samé ženy. Muži však nevydrží, říká expert na přežití

Premium Tři dny trvalo pátrání po osmileté Julii z Berlína, která se v neděli ztratila rodičům u Čerchova na Domažlicku. V...

Jak se rodí sebevražda. Psychiatr Höschl nejen o schizofrenii a depresi

Premium Jak velká musí být síla, která člověka dožene k tomu, že si sám dobrovolně vezme život? Jaké jsou poslední myšlenky...

Od perfekcionisty Contadora k Pogačarovi bez nepřátel. Hvězdy očima Kreuzigera

Premium Zažil vládu Contadora i Frooma, řádění Sagana, razantní nástup Pogačara. Během šestnácti let profikariéry se vedle...

  • Další z rubriky

Socha Krista Spasitele nad Rio de Janeirem chrání město již 90 let

Obří socha žehnajícího Krista Spasitele byla na hoře Corcovado v Rio de Janeiru odhalena 12. října 1931. K druhému...

V Jeruzalémě mají mluvící koš, po vhození odpadků poděkuje

Lidem, kteří by chtěli slyšet pochvalu za to, že po ulicích nepohazují odpadky, se zřejmě bude líbit koš, který nově...

Hvězdné Saint-Tropez byla obyčejná vesnice. Vše změnila jedna herečka

Dříve bylo Saint-Tropez jen bezvýznamnou rybářskou vesničkou. V 50. letech se to ovšem najednou změnilo. Za její...

Výlet na nejkrásnější hrad Německa. Eltz se nikdy nepodařilo dobýt

Premium Mezi městy Koblenz a Cochem ve spolkové zemi Porýní-Falc se v postranním údolí řeky Mosely tyčí nejznámější...

Vysoké ceny dohnaly Bohemia Energy ke krachu. Dotkne se to téměř milionu lidí

Firma Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií v ČR, ukončí činnost a dodávky elektřiny a...

Kvůli nárůstu cen na trhu končí další dodavatelé plynu a elektřiny

V pondělí ukončí dodávky všem odběratelům po firmě Bohemian Energy další společnost, tentokrát děčínská Kolibřík...

Leoš Mareš se pochlubil šťastnou novinou. Bude trojnásobným tatínkem

Leoš Mareš (45) a jeho druhá manželka Monika (40) čekají miminko. Moderátor se zprávou pochlubil v ranním vysílání...

Přežili krizi i povodně. Dnes mají vyprodáno na půl roku dopředu

Podnikat začal Pavel Jech krátce po revoluci. Zažil vzestupy i pády, letos rodinná firma oslaví již třicet let na trhu....

Psychiatr mě sexuálně napadl, partner málem zabil, popisuje dcera Urbánkové

Dcera zpěvačky Nadi Urbánkové (82) Jana Fabiánová (42) promluvila o sexuálním napadení v ordinaci lékaře. Zavzpomínala...