Úterý 7. prosince 2021, svátek má Ambrož, Benjamin
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 7. prosince 2021 Ambrož, Benjamin

Díky za falafel, hummus a kuskus. V arabské kuchyni si Evropa libuje

Gurmáni se slova arab nebojí a už léta si pochvalují fantastické zpestření fastfoodové kulinární nabídky, které přinesla četná arabská bistra. Hlavně mezi mladými letí karbanátky či pasta z cizrny, stejně jako výborný kuskus připravovaný na desítky způsobů.

Kebab - jedno z nejslavnějších pouličních jídel v Česku zdaleka nedosahuje takové kvality jako v sousedním Německu. | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Je to zajímavý český paradox. Zatímco čínská bistra vsadila na podprůměrnou kvalitu nudných smažených jídel nabízených v hojných porcích za lidové ceny, arabská bistra zůstala věrná své tradiční kvalitě, byť si za ni musí člověk připlatit. Ale udělá to rád. Čeká ho totiž spousta výtečných delikates, od svěžího salátu tabbouleh a pomazánky z pečených lilků až po tradiční kebab (v Česku se používá také výraz kebap).

Cizrnová pomazánka

Jednou z nejoblíbenějších arabských specialit je hummus, lahodná pomazánka z vařené cizrny, která se rozmixuje společně s olivovým olejem, sezamovou pastou tahini, česnekem, solí a citronem. To jsou základní ingredience, ale mnoho kuchařů přidává na dochucení ještě řadu dalších ingrediencí, třeba chilli, petržel, papriku či koriandr. Hummus je možné jíst s dalšími předkrmy s arabských chlebem, často je přílohou k falafelu, což je – jak hned vysvětlíme – poněkud legrační.

Na skvělý hummus se již léta chodí do fastfoodu Safír na pražském Andělu, ale chutná pomazánka se již proslavila natolik, že ji nabízejí i supermarkety.

Jedním z nejlepších a nejslavnějších arabských jídel je hummus, lahodná pasta z...

Jedním z nejlepších a nejslavnějších arabských jídel je hummus, lahodná pasta z cizrny.

Arabská bistra nabízejí mnohem chutnější a zajímavější jídla než klasické...

Arabská bistra nabízejí mnohem chutnější a zajímavější jídla než klasické čínské fast foody.

Arabská kuchyně je velmi pestrá. Jako předkrm se často servíruje sestava...

Arabská kuchyně je velmi pestrá. Jako předkrm se často servíruje sestava různých „pomazánek“ a salátů.

Cizrna jako karbanátek

Proč nám přijde kombinace falafelu a hummusu vtipná? Odpověď je jednoduchá. Také falafel se totiž připravuje z vařené cizrny, která se rozemele či rozmixuje a ochutí opět solí, česnekem, pepřem a petrželí, případně koriandrem. Pro pikantnější chuť se přidává chilli nebo harissa a také by neměl chybět aromatický římský kmín. Pak se ze směsi připraví malé „karbanátky“, které se do zlatova osmaží na oleji.

Falafel se používá jako náplň do pita chleba (vegetariánský „gyros“), podává se saláty nebo se zkvašenou zeleninou, především okurkou, mrkví či ředkví.

Arabská kuchyně využívá pestrou škálu aromatického a pikantního koření jako je...

Arabská kuchyně využívá pestrou škálu aromatického a pikantního koření jako je pálivá paprika, římský kmín, šafrán a další.

Královská podoba kuskusu z Tuniska. Jehněčí klobásky, několik druhů mas a...

Královská podoba kuskusu z Tuniska. Jehněčí klobásky, několik druhů mas a zelenina. A samozřejmě také samotný kuskus.

V arabské kuchyni se hojně používají olivy, třeba marocké nakládané olivy jsou...

V arabské kuchyni se hojně používají olivy, třeba marocké nakládané olivy jsou skvostné. Tunisané se zase neobejdou bez pikantní pasty harissy.

Německo hraje prim

Nejslavnějším pokrmem arabské kuchyně je grilované maso, nazývané nejčastěji kebab. V arabských zemích se tímto způsobem připravovalo hlavně jehněčí maso, v Evropě mnohem častěji narazíte na mleté hovězí či kuřecí, které se griluje ve velkých kuželech na otáčivém plynovém grilu a po slabých plátkách se odřezává na talíř.

Tento pokrm se do Evropy rozšířil díky tureckým přistěhovalcům přes Německo a Rakousko, kde patří od sedmdesátých let k tradičním fastfoodovým pochoutkám. Kvalita kebabu v českých bistrech ovšem není nejlepší, většina z nich si totiž maso nenakládá sama, ale vozí zmrazené polotovary z Německa, což vyjde levněji. Samozřejmě na úkor kvality.

Máte rádi arabskou kuchyni a její speciality?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 neděle 31. ledna 2016. Anketa je uzavřena.

ANO 1714
NE 686

Mátový ajran

„Pokaždé, když se ocitnu v Berlíně, ve Frankfurtu nebo ve Vídni, zajdu si na Döner kebab, obvykle si dávám ten z mletého hovězího. Bistra si maso nakládají sama, díky čemuž je maso křehké a šťavnaté. A zapíjím to lahodným ajranem, jogurtovým nápojem dochuceným nasekanou mátou. V Česku kebab moc nevyhledávám, protože jsem se už mnohokrát zklamal,“ vysvětluje cestovatel Jan Stach. Řada milovníků této pochoutky mu však oponuje a tvrdí, že i u nás je možné najít bistra s dobrým kebabem.

Jehněčí i telecí

Vyhlášený je podnik Istanbul kebab na křižovatce Politických vězňů a Opletalovy ulice v Praze nedaleko Václavského náměstí, kde připravují kebab z jehněčího masa.

Kulinářské cesty po světě

V Brně se na kebab chodí do Antalya Döner kebabu, kde mají na výběr ze tří druhů mas (vyzkoušejte kebab z telecího masa) či do Tureckého kebabu, kde na maso dávají výtečnou česnekovou omáčku.

Plzeňáci mohou vyzkoušet bistro Döner kebab v Klatovské ulici v Plzni, Liberečtí zase chválí Ibo kebab ve Frýdlantské ulici.

Ale v diskusi pod článkem jistě brzy najdete i další tipy, za které čtenářům děkujeme.

Královský kuskus

Kapitolu samu pro sebe představuje kuskus, který už se naplno usídlil v mnoha českých domácnostech, hlavně díky jednoduché přípravě a pestrému využití. To mluvíme o samotné pšeničné krupici, která je základem kuchyně Maghrebu a která se hodí jako univerzální příloha či základ do různých salátů.

V Tunisku se kuskus podává tradičně s vařeným masem a zeleninou, přičemž královskou podobou je kuskus s hovězím a jehněčím masem, jehněčími klobáskami a několika druhy zeleniny, vše zalité lehce pikantním vývarem.

Jehněčí klobásky a tabouleh

A co dále ochutnat? Milovníci arabské kuchyně doporučují okru, lehce mazlavé až slizké plody (respektive oplodí) ibišku jedlého, které se podávají jako příloha a skvěle chutnají třeba s dušeným jehněčím masem a rajčaty.

Vyhlášená je pomazánka z pečených lilků baba ghanoush, která se dochucuje česnekem, již zmíněnou pastou tahini, citronem a olivovým olejem. Vynikající jsou tradiční jehněčí klobásky a také svěží salát tabouleh z bulguru, máty a petrželky.

Vycestujte za Arabskou kuchyní

Láká vás ochutnat kebab nebo hummus přímo v Arabské restauraci? Vyberte si zájezd přesně pro vás. Na Raketa.cz naleznete mnoho nabídek se slevou.

Autor: pro iDNES.cz

Praha na dlani. Podívejte se na ni z ptačí perspektivy

  • Nejčtenější

Zemřel slavný cestovatel Miroslav Zikmund, bylo mu 102 let

Zemřel legendární český cestovatel Miroslav Zikmund, bylo mu 102 let. Radiožurnálu to potvrdila jeho rodina....

ZANIKLÉ TRATĚ: „Rozkročený“ most Spojovací dráhy byl ikonou Žižkova

Seriál Jubilejní padesáté Zaniklé tratě tentokrát zůstanou v Praze. Podíváme se na trať, která propojila největší pražská...

Tatínek mi dal signál, že odchází, vypráví syn Miroslava Zikmunda

Premium Dětství prožil Miroslav Zikmund mladší ve zlínské vile na Nivách. A přestože se rodiče v době, kdy studoval střední...

Začíná lyžařská sezona, tak dobré sněhové podmínky vlekaři nepamatují

Na Černé hoře se ráno začalo lyžovat, v sobotu se přidá Malá Úpa a Šerlišský Mlýn. Úvod sezony v Krkonoších i Orlických...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

České cyklistické peklo. Na 400 kilometrů nonstop a bez podpory nezapomenu

Závod Ultra 400 je jako jehla s nití, která napichuje jednu perlu za druhou. Co oblast, to klenot české krajiny a...

Blogera připravil lajdáctvím o nohu, další zranil. Za nehodu dostal podmínku

Premium S podmínkou na pět let odešel od soudu čtyřiačtyřicetiletý Moldavan. V červenci 2019 způsobil na obchvatu Chrudimi...

Přes víkend zemřou všichni z JIP. Sestra vypráví o práci v době covidu

Premium Markéta Svobodová, hlavní sestra z Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, stojí spolu s dalšími šesti kolegyněmi z...

Android Auto a CarPlay v každém autě. Poradíme vám, jak na to

Premium Chcete používat oblíbenou navigační aplikaci na displeji v autě místo telefonu? Přečtěte si, jak to udělat a neutratit...

  • Další z rubriky

Zemí ohně a ledu. Dvě kamarádky si projely Island půjčenou dodávkou

Ledovce na povrchu, magma v podzemí, černé pouště i zelené hory. Cestovatelské pohádky o Islandu voní pryskyřicí,...

Konečně dobrá zpráva. V Austrálii se obnovuje Velký bariérový útes

Australští badatelé tento týden zaznamenali rozsáhlé množení Velkého bariérového útesu. Během jedné noci koráli pustili...

Levně, bezpečně a mnohem více slunce. Projeďte si v zimě Maroko autem

Premium Maroko patří i v době, která cestování úplně nepřeje, k poměrně snadno dosažitelným cílům. Jižní část království slyne...

Nadměrný rybolov a klimatické změny decimují andské jezero Titicaca

V jezeře Titicaca, které leží vysoko v Andách mezi Peru a Bolívií, uhynulo za několik posledních desetiletí téměř 90...

Žilková: Byla jsem těhotná s Menzelem, potrat byl pro mě rozvodem s Bohem

Veronika Žilková překvapila informací o tom, že kdysi čekala dítě s Jiřím Menzelem. O nevěře manžela, vztahu s...

Moje tetování nad rozkrokem vyznívá vulgárně, stěžovala si paní

Nebylo tak úplně promyšleno, kvůli přemíře alkoholu vlastně nebylo ani zamýšleno. Tetování vyznívá explicitně sexuálně,...

Psychopati za volantem: pozor na dodávky, elektromobily a bouráky dvou značek

Beránci ve škodovkách a predátoři v bavorácích? Výběr auta o vás může prozradit víc, než byste možná chtěli. Ať už se...

Měli jsme zůstat točit v Sydney, říká Chris Hemsworth o práci v Praze

Australský herec Chris Hemsworth (38) v Praze natáčí pokračování akčního filmu Vyproštěn. V české metropoli by měl štáb...

Staré panelákové jádro nahradila skvělá koupelna a ještě lepší kuchyň

Robert se narodil v Německu, ale už řadu let žije v Brně. Nyní se s manželkou rozhodli, že se přestěhují z centra na...