Pondělí 25. září 2023, svátek má Zlata
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 25. září 2023 Zlata

Díky za falafel, hummus a kuskus. V arabské kuchyni si Evropa libuje

Gurmáni se slova arab nebojí a už léta si pochvalují fantastické zpestření fastfoodové kulinární nabídky, které přinesla četná arabská bistra. Hlavně mezi mladými letí karbanátky či pasta z cizrny, stejně jako výborný kuskus připravovaný na desítky způsobů.
Kebab - jedno z nejslavnějších pouličních jídel v Česku zdaleka nedosahuje...

Kebab - jedno z nejslavnějších pouličních jídel v Česku zdaleka nedosahuje takové kvality jako v sousedním Německu. | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Je to zajímavý český paradox. Zatímco čínská bistra vsadila na podprůměrnou kvalitu nudných smažených jídel nabízených v hojných porcích za lidové ceny, arabská bistra zůstala věrná své tradiční kvalitě, byť si za ni musí člověk připlatit. Ale udělá to rád. Čeká ho totiž spousta výtečných delikates, od svěžího salátu tabbouleh a pomazánky z pečených lilků až po tradiční kebab (v Česku se používá také výraz kebap).

Cizrnová pomazánka

Jednou z nejoblíbenějších arabských specialit je hummus, lahodná pomazánka z vařené cizrny, která se rozmixuje společně s olivovým olejem, sezamovou pastou tahini, česnekem, solí a citronem. To jsou základní ingredience, ale mnoho kuchařů přidává na dochucení ještě řadu dalších ingrediencí, třeba chilli, petržel, papriku či koriandr. Hummus je možné jíst s dalšími předkrmy s arabských chlebem, často je přílohou k falafelu, což je – jak hned vysvětlíme – poněkud legrační.

Na skvělý hummus se již léta chodí do fastfoodu Safír na pražském Andělu, ale chutná pomazánka se již proslavila natolik, že ji nabízejí i supermarkety.

Jedním z nejlepších a nejslavnějších arabských jídel je hummus, lahodná pasta z cizrny.

Arabská bistra nabízejí mnohem chutnější a zajímavější jídla než klasické čínské fast foody.

Arabská kuchyně je velmi pestrá. Jako předkrm se často servíruje sestava různých „pomazánek“ a salátů.

Cizrna jako karbanátek

Proč nám přijde kombinace falafelu a hummusu vtipná? Odpověď je jednoduchá. Také falafel se totiž připravuje z vařené cizrny, která se rozemele či rozmixuje a ochutí opět solí, česnekem, pepřem a petrželí, případně koriandrem. Pro pikantnější chuť se přidává chilli nebo harissa a také by neměl chybět aromatický římský kmín. Pak se ze směsi připraví malé „karbanátky“, které se do zlatova osmaží na oleji.

Falafel se používá jako náplň do pita chleba (vegetariánský „gyros“), podává se saláty nebo se zkvašenou zeleninou, především okurkou, mrkví či ředkví.

Arabská kuchyně využívá pestrou škálu aromatického a pikantního koření jako je pálivá paprika, římský kmín, šafrán a další.

Královská podoba kuskusu z Tuniska. Jehněčí klobásky, několik druhů mas a zelenina. A samozřejmě také samotný kuskus.

V arabské kuchyni se hojně používají olivy, třeba marocké nakládané olivy jsou skvostné. Tunisané se zase neobejdou bez pikantní pasty harissy.

Německo hraje prim

Nejslavnějším pokrmem arabské kuchyně je grilované maso, nazývané nejčastěji kebab. V arabských zemích se tímto způsobem připravovalo hlavně jehněčí maso, v Evropě mnohem častěji narazíte na mleté hovězí či kuřecí, které se griluje ve velkých kuželech na otáčivém plynovém grilu a po slabých plátkách se odřezává na talíř.

Tento pokrm se do Evropy rozšířil díky tureckým přistěhovalcům přes Německo a Rakousko, kde patří od sedmdesátých let k tradičním fastfoodovým pochoutkám. Kvalita kebabu v českých bistrech ovšem není nejlepší, většina z nich si totiž maso nenakládá sama, ale vozí zmrazené polotovary z Německa, což vyjde levněji. Samozřejmě na úkor kvality.

Máte rádi arabskou kuchyni a její speciality?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 neděle 31. ledna 2016. Anketa je uzavřena.

ANO
ANO 1714
NE
NE 686

Mátový ajran

„Pokaždé, když se ocitnu v Berlíně, ve Frankfurtu nebo ve Vídni, zajdu si na Döner kebab, obvykle si dávám ten z mletého hovězího. Bistra si maso nakládají sama, díky čemuž je maso křehké a šťavnaté. A zapíjím to lahodným ajranem, jogurtovým nápojem dochuceným nasekanou mátou. V Česku kebab moc nevyhledávám, protože jsem se už mnohokrát zklamal,“ vysvětluje cestovatel Jan Stach. Řada milovníků této pochoutky mu však oponuje a tvrdí, že i u nás je možné najít bistra s dobrým kebabem.

Jehněčí i telecí

Vyhlášený je podnik Istanbul kebab na křižovatce Politických vězňů a Opletalovy ulice v Praze nedaleko Václavského náměstí, kde připravují kebab z jehněčího masa.

Kulinářské cesty po světě

V Brně se na kebab chodí do Antalya Döner kebabu, kde mají na výběr ze tří druhů mas (vyzkoušejte kebab z telecího masa) či do Tureckého kebabu, kde na maso dávají výtečnou česnekovou omáčku.

Plzeňáci mohou vyzkoušet bistro Döner kebab v Klatovské ulici v Plzni, Liberečtí zase chválí Ibo kebab ve Frýdlantské ulici.

Ale v diskusi pod článkem jistě brzy najdete i další tipy, za které čtenářům děkujeme.

Královský kuskus

Kapitolu samu pro sebe představuje kuskus, který už se naplno usídlil v mnoha českých domácnostech, hlavně díky jednoduché přípravě a pestrému využití. To mluvíme o samotné pšeničné krupici, která je základem kuchyně Maghrebu a která se hodí jako univerzální příloha či základ do různých salátů.

V Tunisku se kuskus podává tradičně s vařeným masem a zeleninou, přičemž královskou podobou je kuskus s hovězím a jehněčím masem, jehněčími klobáskami a několika druhy zeleniny, vše zalité lehce pikantním vývarem.

Jehněčí klobásky a tabouleh

A co dále ochutnat? Milovníci arabské kuchyně doporučují okru, lehce mazlavé až slizké plody (respektive oplodí) ibišku jedlého, které se podávají jako příloha a skvěle chutnají třeba s dušeným jehněčím masem a rajčaty.

Vyhlášená je pomazánka z pečených lilků baba ghanoush, která se dochucuje česnekem, již zmíněnou pastou tahini, citronem a olivovým olejem. Vynikající jsou tradiční jehněčí klobásky a také svěží salát tabouleh z bulguru, máty a petrželky.

Vycestujte za Arabskou kuchyní

Láká vás ochutnat kebab nebo hummus přímo v Arabské restauraci? Vyberte si zájezd přesně pro vás. Na Raketa.cz naleznete mnoho nabídek se slevou.

Autor: , pro iDNES.cz

Nádraží Praha Vršovice

  • Nejčtenější

Toxická laguna v Rumunsku pohlcuje vše živé. Katastrofa není daleko

V té krajině není nic lidského, a nebýt věže kostela, která ční z bahnité hmoty, ani by tu nic přítomnost člověka...

OBRAZEM: Největší černá stavba v Polsku. V přírodní rezervaci roste hrad

Pokud jednou bude dokončen, stane se naprostým unikátem. Půjde totiž o největší moderní repliku středověkého hradu v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špindlerův Mlýn vykročil k miliardovému propojení Medvědína a Svatého Petra

Špindlerův Mlýn investoval 300 milionů korun do dvou nových sjezdovek na Hromovce a Medvědíně. Začalo tím dlouho...

Nádherné památky a relax u vody. Vyzkoušejte pět cyklovýletů podél řek

Řeky a jejich údolí vytvářejí v krajině zelené koridory prostupující přes hustě osídlené vnitrozemí České republiky....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Co husiti zničili. Skvostné historické památky, které už nikdy neuvidíte

Premium Hrad pobořili husité, klášter vypálili sirotci, kostel zničil Jan Žižka. Tyto nebo podobné věty často zazní při...

Kdo vládne Hradu. Co jsou zač lidé kolem prezidenta a o co spolu válčí

Premium Z Hradu se půl roku po inauguraci Petra Pavla stává mocenské sídlo, v němž hlava státu nemá vždy hlavní slovo....

Prapor Azov vrací úder. S Rusy si srovnává účty za jatka v Mariupolu

Premium Za zprávou o osvobození dvou malých vesnic na východě Ukrajiny se skrývá zajímavý příběh. Osudy obránců Mariupolu,...

Agáta a Soukup: Nečekaný zvrat u soudu. Co se stalo při předání dcery Rozárky?

Premium Rozchod slavné herečky Agáty Hanychové (38) a mediálního magnáta Jaromíra Soukupa (54) má mnohem složitější pozadí, než...

OBRAZEM: Unikátní plovoucí hotel skončil v Severní Koreji, bude zničen

Za prapůvodem vzniku unikátního plovoucího hotelu stál australský finančník s bláznivými nápady a švédský architekt,...

Český výletník: Závrať musí stranou. Výstup do špičky Ještědu je vzácnost

Premium Vysílač na Ještědu od architekta Karla Hubáčka, ta raketa, která z temena hory nikdy neodletí, i když vypadá, že už...

OBRAZEM: Kouzelných 25 tipů na podzimní dovolenou. Neztratilo se ani Hřensko

Mezi nejkrásnější podzimní lokality na světě patří také soutěsky u Kamenice v Hřensku. Nenapravitelní romantici,...

VIDEO: Odpadky a zápach moči. Marseille některé turisty rozhodně nepotěší

Není pochyb o tom, že 2 500 let stará metropole v jihovýchodní části Francie má turistům co nabídnout. Můžete se tu...

Já vím své, říká modelka Taťána Kuchařová k třetí svatbě Brzobohatého

Taťána Kuchařová (35) zavzpomínala na své dětství i dospívání v Opočně a popsala své aktuální plány do budoucna....

Až oči přecházejí. Jak vypadá jídlo z fast foodů na fotkách a v realitě

Nadýchané housky, šťavnaté hovězí, zelený salát a lahodně rozteklý sýr. Obrázky hamburgerů na reklamních fotografiích...

Solární panely odcházejí překvapivě rychle a záruky nefungují, říká expert

Premium Solární boom může za pár let přinést majitelům fotovoltaických elektráren nepříjemné překvapení. Životnost solárních...

Velmi mi to pomohlo, říká o plastice prsou herečka Aneta Krejčíková

Aneta Krejčíková (32), která nedávno zazářila v roli sekretářky Květy v seriálu Volha, promluvila o modelaci prsou i...

Drahota změnila nakupování Čechů, obchodníci začínají s cenami brzdit

Inflace je v Česku stále vysoká, meziročně se drží na úrovni 8,5 procenta. Nakupování v akčních nabídkách a ve slevách...