Pondělí 13. července 2020, svátek má Markéta
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 13. července 2020 Markéta

Nejšílenější jídla na světě, z kterých se Evropanům rosí čelo

aktualizováno 
Jíst se dá skoro vše: vlaštovčí hnízda, shnilé ryby, žabí kaše či klokaní ocas. Řada bizarních pokrmů navíc platí za národní delikatesy, bez nichž se neobejde žádný svátek. Spolupracovnice magazínu VÍKEND připravila malý souhrn netradičních pokrmů, při kterých se Evropanům rosí čelo.

Kambodža. Pečené žáby na trhu | foto: Jan StachiDNES.cz

Podivnost v jídle je většinou otázkou úhlu pohledu, a tak se Evropanům logicky jako nejbizarnější zdají pochoutky z Asie a Afriky. Vynalézavost obyvatel obou jmenovaných kontinentů způsobuje, že na pánvi, roštu či v hrnci skončí i zdánlivě nicotné mršky, které Evropan obklopený dostatkem průmyslově chovaných krav a prasat jako jídlo nevnímá.

Nejšílenější jídla

Jedl jsem žáby, hady, ježky, mravence, brouky i pavouky. Musíte k tomu mít kachní žaludek, ale stojí to za to. V mém gurmánském zápisníku z cest chybí už jen syrový opičí mozek či pečený tygří penis, píše cestovatel Jan Stach.

Kupříkladu na trhu v Bangkoku můžete ochutnat jikry olihní, které tu smaží na pánvích wok a podávají je zakápnuté trochou sójové omáčky. Tamtéž seženete sušené rybí měchýře, které slouží jako dochucovadlo některých dušených mas a polévek.

Zní to podivně? A to jsme pořád jen mezi mořskými potvorami. Samostatnou kapitolou je v tomto ohledu říše hmyzu. Primát v pestrosti hmyzího jídelníčku drží nejspíš Thajsko, nebo Čína. Ve zdejších pouličních stáncích dokážou osmažit skoro cokoli. Hmyz či jiná žoužel se obvykle napíchne na špejli a na chvíli ponoří do rozpáleného tuku.

Pro začátečníky je nejlepší cvrček

Takto uchystané si můžete objednat například larvy vážek, stonožky, cvrčky nebo včelí kokony. Cvrčci ovšem nejsou záležitostí pouze čínskou, počítají se také mezi khmérské speciality. Recept na jejich přípravu přinesl třeba český server BepViet a autor textu Tomáš Procházka shrnuje výhody této neobvyklé ingredience takto: cvrčci jsou snadno dostupní, výživní, laciní a navíc je máte hotové za chvíli. „Je to recept, který mi pro začátečníka toužícího experimentovat připadá nejvhodnější.“

Netradiční pochoutky

Zatímco Tomáš Procházka doporučuje cvrčky vykrmit kokosem a pak připravit s rybí omáčkou, některé thajské recepty považují za ideální kombinaci k těmto hbitým skokanům bílý thajský pepř a tmavou sójovou omáčku.

Dalším hmyzem, který si můžete objednat v Číně, ale také v Indonésii, jsou vážky. Na špejli se napichují horizontálně, v jednom špízu jich bývá kolem šesti. Číňané této pochutině přezdívají „nebeské krevety“.

Naopak podélně se na špejli nabodávají tesaříci. Tímto směrem bodélko projde snáz, přece jen povrch tohoto brouka je dost tuhý. Jen pozor, některé

Kulinářské cesty po světě

druhy tesaříka jsou u nás chráněné. Je třeba to mít na paměti, pustíte-li se sami do vaření.

Ingredience ze zverimexu i louky za městem

Hmyz je jedním z exotických kuchyňských artiklů, které celkem snadno obstaráte díky obchodům se zvířaty: zverimexy většinou dokážou uspokojit poptávku jak po některých broucích, tak třeba po červech.

Dobrodružnější povahy mohou samozřejmě vyrazit na louku či do lesa. Jen je třeba mít přehled o tom, která potvůrka je na vymření a které populaci naopak vysbírání pár exemplářů ke kuchyňským pokusům neublíží.

21. července 2015

Kromě hmyzu a červů, kteří se dají zpracovat třeba na karbanátky, patří mezi obvyklé pouliční dobroty i smažení mravenci, opečení pavouci na česneku nebo rozličné housenky. Housenky bource morušového jsou oblíbené kromě jiného v Koreji a podle některých vědců by byly ideální potravou do vesmíru, neboť mají množství bílkovin, málo tuku a jsou osvědčeným zdrojem aminokyselin.

Pokud se pustíte cestou exotických lahůdek asijského typu, musíte zapomenout na útlocitnost: většinu žoužele a hmyzu nekoupíte předpřipravenou, budete je muset zamordovat sami: buď vhozením do horké vody, nebo do rozpáleného tuku.

Kambodža. Pečené žáby na trhu

Kambodža. Pečené žáby na trhu

Čínská restaurace Chutné štěstí: černé vejce

Čínská restaurace Chutné štěstí: černé vejce

Mezi výjimky patří třeba žabí stehýnka, která tradičně připravují nejen Francouzi, ale polévka nebo kaše z nich se dělají napříč asijskými státy. Podobně pořídíte třeba kuřecí žaludky, kachní srdíčka nebo kuřecí hlavy. Zejména z prvních jmenovaných se dají vytvořit skvělé špízky.

Laskominy bez hmyzu: boby, vejce a hnízda

Nejvíce podivných lahůdek vzniká z masa, i mimo tento rámec však najdete skutečné pozoruhodnosti. Třeba zkvašené sójové boby zvané nattó, které jsou považovány za pochoutku v Japonsku, mají tak výrazné aroma, že řada Evropanů nezvládne spolknout ani sousto. Některé pražské restauranty mají nattó na lístku, můžete tedy vyzkoušet svoji odolnost.

Máte raději klasiku?

Nechcete experimentovat? Potěšte svůj žaludek jídlem, které zná. Zajděte si na křupavou kachničku nebo třeba výbornou svíčkovou. S Raketa.cz si stačí vybrat dle chuti.

Další aromatickou klasikou jsou takzvaná černá vejce, která vznikají z klasických slepičích několikaměsíčním pobytem ve směsi popela, jílu, soli, nehašeného vápna a rýžových plev. Výsledek je působivý nejen pronikavou chutí, ale i temnou barvou žloutku a bílku.

21. července 2015

Pozoruhodnou bezmasou klasikou jsou také pokrmy z ptačích hnízd, asi nejznámější je polévka. Hnízda, která rorýsovití ptáci zvaní salangy stavějí v jeskyních, sestávají především z jejich slin. Hnízda mají údajně afrodiziakální účinky, což by vysvětlovalo, proč je polévka tak drahá a populární. Mdlou chutí to totiž rozhodně není.

Podobně jako kontrolovaně hnijící švédští slanečci jsou ptačí hnízda spíš kuriozitou než něčím, co byste chtěli jíst každý den. Na druhou stranu: co jiného si z dovolené přivézt než takto divokou kulinární historku.

Jaká nejzvláštnější jídla jste ochutnali na svých cestách? Napište nám do diskuse.

Recepty

Smažení cvrčci podle BepViet

rozpis na 4 porce:
30 cvrčků
strouhaný kokos
50 g arašídů
lžíce rybí omáčky
lžička cukru
půl lžičky soli
půl litru oleje
Nachytáme přibližně 30 živých cvrčků. Dopřejeme jim vydatnou poslední večeři: strouhaný kokos. Nechte je jíst tak dlouho, dokud mají chuť. Cvrčky spaříme v horké vodě. Arašídy opražíme a následně oloupeme, budou sloužit jako nádivka cvrčků. Vkládáme je do otvoru pod „ocáskem“. Horní nožičky neodstraňujeme. Následně cvrčky okořeníme solí, rybí omáčkou a cukrem. Rozpálíme olej a cvrčky zprudka osmažíme dozlatova. Potom vyjmeme, odložíme na pečicí papír, který vysaje přebytečný tuk. Servírujeme na listu salátu.

Žabí stehýnka na víně
rozpis na 4 porce:
20 žabích stehýnek
1 litr suchého bílého vína
8 lžic másla
sůl a pepř
hladká mouka
2 šalotky
1 stroužek česneku
1 lžíce sekané petrželky
8 lžic smetany
1 žloutek
špetka muškátového oříšku
Žabí stehýnka očistíme a necháme dvě hodiny marinovat v bílém víně tak, aby byla zakrytá. Osušíme je a poprášíme moukou. Rozehřejeme na hlubší pánvi máslo a smažíme stehýnka na mírném ohni z obou stran, dokud nezrůžoví. Poté osolíme a opepříme a vyjmeme z pánve. Odložíme na teplé místo. Na stejném másle osmažíme šalotky a nasekaný česnek, přidáme petrželku, dolijeme čtvrt litru bílého a necháme asi dvacet minut redukovat. Odstavíme z ohně. Žloutek rozkvedláme ve smetaně a vmícháme do redukované tekutiny. Vrátíme na mírný oheň a necháme ještě chvíli na pánvi probublávat a houstnout. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Stehýnka přelijeme touto omáčkou a podáváme s bílým pečivem.

Autor:
  • Nejčtenější

Tohle že je hrad? Předražená nuda. Jak turisté reagují na české památky

Premium Trend psát internetové recenze na každou prkotinu postihuje i památky a turistické atrakce. Pročetli jsme tisíce...

Polským Kašubům nerozumí ani Poláci. Jejich životy převrátila historie

Dům obrácený vzhůru nohama, nejdelší dřevěná deska na světě či koncertní piano zapsané v Guinnessově knize rekordů. To...

ZANIKLÉ TRATĚ: Po transverzálce v České Lípě zůstal jenom zmar a bezdomovci

Dnešní díl Zaniklých tratí nás opět zavede do České Lípy, tentokrát na jeden z úseků severočeské transverzálky....

Teplá sprcha i speciální matrace. Vlezte si do speciálu Tatry kolem světa 2

Jak vypadá ideální auto na cestu kolem světa? Musí převézt až čtrnáct lidí, kteří se v něm chtějí pohodlně vyspat. Mělo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Její veličenstvo železnice. Británie z oken vlaku nepřipomíná normální Evropu

Premium Nejdřív se jí Britové báli, pak si železnici rychle zamilovali a dodnes si ji hýčkají jako národní poklad. Britské...

Snažím se naučit mít jizvy po popálení ráda, říká Týnuš Třešničková

Premium Byl to okamžik. Vteřina, v níž ji ožehly plameny. Vlasy, krk, ruce, obličej... Ten krásný obličej, který ji živí. Jedna...

Největší slabiny ojetých dodávek. Přinášíme přehled nejporuchovějších vozů

Premium Dodávky byly stvořeny pro práci. Najedou mnohem více kilometrů než osobní auta, a to v náročných podmínkách. Ne všechna...

VELKÝ TEST ZOO: přehled cen, zvířat i atrakcí. Přijeďte, pomůžete!

Premium Mají otevřeno 365 dní v roce, ať praží slunce, nebo se žení čerti. Na několik týdnů je zavřel až koronavirus. Chcete...

  • Další z rubriky

Teď je správný čas. Takto opuštěná italská města už nespatříte

Historická centra světoznámých měst jen se zlomkem obvyklého množství návštěvníků, málo lidí u moře, žádné návaly u...

S tím dronem máme problém. Expedice Tatra kolem světa popisuje zatčení v Íránu

Dostat se do další země nám kvůli koronavirové pandemii trvalo tři měsíce. Konečně opouštíme Turecko a vjíždíme do...

Mistři světa v jízdě vlakem. Švýcarské železnice jsou plné rekordů

Premium Tři pětiny Švýcarska zabírají hory, přesto jsou obyvatelé alpské země světovými šampiony v železničním cestování....

Její veličenstvo železnice. Británie z oken vlaku nepřipomíná normální Evropu

Premium Nejdřív se jí Britové báli, pak si železnici rychle zamilovali a dodnes si ji hýčkají jako národní poklad. Britské...

Nejjasnější kometa za třináct let. Na obloze ji uvidíte i bez dalekohledu

Oficiálně se jmenuje C/2020 F3, ale má také civilnější pojmenování Neowise. Po dlouhé době je to tak jasná kometa, že...

Maďarka tvrdí, že nemůže pracovat, protože je příliš sexy

Plastiky dvaadvacetiletou Barbie Barbaru Lunu Siposovou z Maďarska stály v přepočtu přes tři miliony korun. Nyní nemůže...

Výpovědi už se nevyhnete. Nový zákoník práce přinese i spravedlivější dovolenou

Premium Poslední velká novela zákoníku práce za uplynulých devět let začne z podstatné části platit od začátku příštího roku, v...

Úspěšný šéf Škody po pěti letech náhle končí, prohrál boj o moc

Mladoboleslavská Škoda Auto oznámila, že Bernhard Maier po téměř pěti letech v čele společnosti opustí k 31. červenci...

Snažím se naučit mít jizvy po popálení ráda, říká Týnuš Třešničková

Premium Byl to okamžik. Vteřina, v níž ji ožehly plameny. Vlasy, krk, ruce, obličej... Ten krásný obličej, který ji živí. Jedna...