Trdelník už dávno není žádnou novinkou a stánky zaměřené na oblíbený sladký dezert stojí po celé republice. Boduje také v metropoli a na Královské cestě najdete několik malých bister, které se na jeho přípravu zaměřily. Přestože se pomalu propracoval do pozice jednoho z nejoblíbenějších kousků pražského streetfoodu, dosud nebyl důvod z něj šílet. Ale to se teď změnilo, neboť jeden z prodejců dostal geniální nápad a začal trdelník plnit nejrůznějšími náplněmi. Zázrak je na světě.
Trdelníky letí světem
„Kupte si letenky a vydejte se do Prahy,“ radí čtenářům gastronomicky orientovaná média. Proč? Přece na trdelník se zmrzlinou. A velebí unikátní kombinaci dvou oblíbených sladkostí, zmrzliny a donutu, tedy koblihy s otvorem uprostřed, neboť trdelník cizincům většinou připomíná právě světově oblíbený donut.
Prstence sladkého těsta, tradičně pečené na otáčejících se tyčích a následně posypané cukrem a skořicí, se začaly plnit zmrzlinou, nugátem či jahodami se šlehačkou. Kreativní nápad zabral a fotografie sladké novinky ovládly Instagram a další sociální sítě. O pražském trdelníku se píše i v listu International Business Times, serveru Elite Daily, britském deníku Metro a řadě dalších zdrojů. Na fotkách je zachycený západ slunce nad Pražským hradem pozorovaný skrze trdelník s nutelou, trdelník se šlehačkou a se sochami Karlova mostu, trdelník se zmrzlinou a Mostecké věže. Jeden z nadpisů hlásá, že láska k Praze prochází žaludkem.
Co skrývá komínek
Jako první tuto novinku začalo prodávat před několika měsíci bistro Good Food Coffee and Bakery v Karlově ulici. Zde nabízejí zhruba deset verzí kreativně pojatých trdelníků. Nazývají je chimney, tedy komín, v češtině by byl asi příhodnější název komínek. Oproti klasickému trdelníku má komínek dva hlavní rozdíly. Jednak se prodává s náplní a za druhé to není klasická trubička, ale kornoutek, to aby náplň nevypadla. Také cena je oproti běžnému trdelníku, který v centru Prahy stojí obvykle padesát až šedesát korun, zhruba dvojnásobná, tedy 110 až 120 korun.
Mezi nejoblíbenější patří komínek se zmrzlinou, komínek s jahodami a šlehačkou či novinka se štrúdlovou náplní. A také konzervativnější verze s čokoládou a ořechy.
Náplň jako ve štrúdlu
Typickou zákaznicí je mladá, zhruba pětadvacetiletá cizinka. Jedinou Češkou, která byla v době naší přítomnosti v této trdelníkové kavárně, byla studentka estetiky na pražské univerzitě Ester Bezděk, jež si právě pochutnávala na trdelníku se štrúdlovou náplní. „Oproti normálnímu trdelníku, který je suchý a má konstantně jednu sladkou chuť, měl tenhle spoustu chutí, které krásně spojovala šlehačka a skořicová příchuť štrúdlové náplně. Bylo to sice hodně sladké, ale zároveň šťavnaté. A to skvělé těsto, prostě mňam,“ chválila svůj komínek.
Fronta delší než na pivo
Trdelníky mají obecně v Česku velký úspěch. „Vždycky je největší fronta u trdelníků, ať je prodávají kdekoliv. I na koncertě Kabátů byla větší fronta na trdelník než na pivo,“ říká mladá manažerka bistra Lina Jirková.
„Vždycky chci vyzkoušet také jejich slanou verzi, třeba komínek se sýrem, šunkou a rukolou, ale nakonec neodolám sladkému,“ svěřovala se mladá paní, která si tuto novou pochoutku dopřává alespoň jednou za týden.
Ruční práce v Tyrolsku
Trdelník není samozřejmě českým vynálezem, neboť se objevuje v mnoha zemích střední Evropy. Velmi oblíbený je v Německu, Rakousku či v Maďarsku. V rakouském Tyrolsku se stále připravuje tradičním způsobem, kdy dva muži sedí u venkovního ohniště, nad kterým je otáčecí tyč a postupně přidávají těsto na dlouhý prstenec a pozvolna s ním otáčejí. Výroba takového domácího trdelníku je časově velmi náročná, výsledek je však mnohem chutnější a také mnohonásobně dražší než běžná verze, která ovládla české ulice. I tento trdelník se obvykle servíruje se šlehačkou.
Co je trdelník?
|