Ochutnávka čaje pchu-er v Číně. Zraje jako víno, prodává se za statisíce

aktualizováno 
Tenhle čaj znají milovníci po celém světě a za nejkvalitnější lístky neváhají zaplatit statisíce korun za kilogram. Čaj pchu-er pocházející z jihočínské provincie Jün-nan má specifickou, zemitou chuť a velmi pozitivní účinky na lidské zdraví. Stejně jako u vína cena tohoto čaje souvisí s jeho stářím.

Degustace čaje pchu-er se podle expertů co do složitosti vyrovná ochutnávání vína. Chuť pchu-eru by v žádném případě neměla být svíravá, spíše nasládlá až medovitě zemitá. | foto: ČTK

Pchu-er patří k nejdéle produkovaným a nejkvalitnějším čajům na světě, předpokládá se, že se vyrábí již 1700 až 2000 let. Jeho zvláštní vůně a chuť je dána procesem fermentace.

Největší trh s čajem v jünnanské metropoli Kchun-mingu najdete na severovýchodě města, jmenuje se Siung-ta (Xiongda). Lístky v kotoučích i sypané směsi tu nabízejí desítky obchodů a součástí nákupu bývá zpravidla ochutnávka.

Fotogalerie

Když návštěvník přijme pozvání k degustaci, prodavač vybere kotouč odpovídající zákazníkovým představám a speciálním nožíkem z něj část odřízne.

Zalije lístky horkou vodou a z malé skleněné misky dá nápoj vyzkoušet. A popíjí spolu se zákazníkem. Pokud se čaj netrefil do vkusu kupujícího, prodavač nabídne k ochutnání jiný.

Degustace čaje pchu-er se podle expertů co do složitosti vyrovná ochutnávání vína. Jeho chuť by v žádném případě neměla být svíravá, spíše nasládlá až medovitě zemitá.

Ačkoli trh Siung-ta v hornaté provincii na jihu Číny u hranic s Vietnamem, Laosem a Barmou navštěvují často i cizinci, v podstatě nikdo z prodavačů nezná ani pár základních anglických slov. Ke komunikaci používají v Číně tolik oblíbené mobilní telefony. Buď cenu čaje za jeden kotouč zobrazí na displeji, nebo použijí překladač. Čínské věty napíší či namluvají do mobilu a zákazníkovi ukážou či přehrají anglický, případně i český překlad. Nutno přiznat, že prodavači se často svému telefonu věnují i v průběhu ochutnávky, takže zákazník si připadá lehce opomíjený.

Většinou se zde prodává čaj lisovaný do kotoučů po 375 gramech.

Většinou se zde prodává čaj lisovaný do kotoučů po 375 gramech.

Zákazník by měl mít při nákupu alespoň přibližnou představu, o jaký čaj má zájem. Existují dva základní druhy pchu-er, světlejší varianta má čínský název šeng, tmavšímu se říká šu. Znalci, sběratelé a odborníci se zajímají převážně o světlou variantu.

Materiálem pro výrobu klasického světlého pchu-eru je velkolistý zelený čaj z provincie Jün-nan, který podstoupí proces přirozené fermentace. Ten může trvat od několika let do desítek roků. Počáteční zelená barva čaje se postupem času změní na tmavší barvy.

Výroba tmavého pchu-eru zvaného šu byla zahájena v 70. letech. Tehdy rychle začala růst poptávka po archivních čajích typu šeng, a tak se hledala metoda, která by chuť těchto zralých a nesmírně drahých čajů napodobila. Také v tomto případě je základním materiálem velkolistý zelený čaj z provincie Jün-nan, který se nahromadí do několika vrstev, jež se navlhčí a zakryjí textilií, aby při vyšší teplotě a vlhkosti, za účasti mikroorganismů mohlo dojít k umělé, zrychlené fermentaci. Po několika týdnech kvašení je čaj opětovně sušen a lisován. Západní konzumenti nejčastěji znají právě variantu šu.

Na trhu Siung-ta se pchu-er většinou prodává lisovaný do kotoučů po 375 gramech. Cena se přitom může v závislosti na kvalitě a letitosti hodně lišit, běžně jsou nabízeny čaje v rozmezí mezi 30 a 100 jüany (110 až 365 Kč) za kotouč, ve stejném obchodě ale mohou být jen o pár polic dál vystaveny čaje za 1800 jüanů (6555 Kč).

Zvláštní vůně a chuť pchu-eru je dána procesem fermentace.

Zvláštní vůně a chuť pchu-eru je dána procesem fermentace.

Kromě disků čaje lze koupit i čaj sypaný nebo třeba chryzantémový.

Kromě disků čaje lze koupit i čaj sypaný nebo třeba chryzantémový.

Kromě disků čaje lze koupit i čaj sypaný nebo třeba chryzantémový. Provincie Jün-nan je totiž známá tím, že se zde k výrobě pokrmů i čajů často používají květiny. Dalším zbožím jsou čajové stolky, konvice, nožíky a jiné doplňky.

Název čaje pochází od města Pchu-er v provincii Jün-nan, ve kterém už dávno v minulosti pěstitelé a výrobci prodávali své čaje pěstované v okolních oblastech. Protože je však čaj pojmenován podle místa prodeje, nikoli podle konkrétní oblasti pěstování, je těžké určit, které všechny čaje mohou být za pchu-er považovány. Podle stávající definice je pchu-er produkt vzniklý fermentací ze zeleného čaje z velkých čajových listů natrhaných v provincii Jün-nan.

Podle řady studií má čaj pchu-er pozitivní účinky na lidské zdraví. V čaji byla objevena přírodní antibiotika, antioxidanty, byly také prokázány jisté léčebné účinky na trávení.

Autoři:

Nejčtenější

V úterý se modlila, ať už je pátek. Teď je na Zélandu spokojená v dodávce

Vendula zaznamenává zážitky z cest.

Vendula Žáková je sympatická blondýnka, která se rozhodla pověsit svou rozjetou kariéru na hřebík a žít s přítelem...

Turistů je už moc. Česká města a obce je dříve lákaly, teď se jich bojí

Mezi turisty vyhledávané atrakce patří i pojízdné pivní bary.

Turnikety omezují vstup do centra Benátek. V Barceloně se dokonce proti turistům demonstruje. Strach z přílišného...

SLEPÁ MAPA: Zeměpis v nadmořských výškách. Jak dobře znáte hory Česka?

České středohoří

Moře v Česku nemáme, ale hor je tu naštěstí víc než dost. Tolik, že je možná ani všechny neznáte. Nebo ano? V dalším...

Jak vybrat své první elektrokolo: přemýšlejte o terénu i o typu motoru

elektrokola

Část cyklistů i laiků jim spílá: elektrokola jsou jen pro důchodce. Člověk se na nich prý jen veze a hledá, kde by...

Do pustin neznámého pohoří Žiar. Něco podobného už na Slovensku nenajdete

Pod vrcholem Zniev

Ve středoslovenském pohoří Žiar si namísto rekreačních středisek a turistických atrakcí naplno vychutnáte to, co jinde...

Další z rubriky

Chorvatsko úplně jinak. V metropoli Slavonie vám bude jako na Moravě

Hlavní pevnostní náměstí v Osijeku

Z mnoha tváří Chorvatska preferují čeští cestovatelé téměř výhradně Jadran, v menší míře tamní vyprahlá krasová pohoří....

Do pustin neznámého pohoří Žiar. Něco podobného už na Slovensku nenajdete

Pod vrcholem Zniev

Ve středoslovenském pohoří Žiar si namísto rekreačních středisek a turistických atrakcí naplno vychutnáte to, co jinde...

Sto kilometrů pěšky osamoceným Slovenskem vás donutí rozjímat

Přechod z Dukelského průsmyku do nejvýchodnějšího bodu Slovenska. Budete tu...

Přechod mezi Dukelským průsmykem a horou Kremenec, nejvýchodnějším bodem Slovenska, je dlouhý téměř přesně sto...

Najdete na iDNES.cz