Čtvrtek 26. listopadu 2020, svátek má Artur
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 26. listopadu 2020 Artur

Cesty za jídlem: Češi si dávají zmrzlinu pivní, čabajkovou i fernetovou

Proti gustu žádný dišputát. Zmrzlináři se trumfují, kdo z nich vymyslí bláznivější chuť, a tak můžeme ochutnávatt zmrzlinu chřestovou, lanýžovou, makovou, ale též koprovou či čabajkovou. Naštěstí se nesoutěží jen v kategorii šílených příchutí, ale roste také kvalita zmrzlin. Na pomyslném vrcholu stojí řemeslné zmrzliny bez éček a konzervantů.

Řemeslně připravené zmrzliny nemají tak syté barvy, jako ty vyrobené průmyslově. | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Za skvělou zmrzlinou se jezdí hlavně do Itálie, která je považovaná za největší zmrzlinovou velmoc. Přestože historici na otázku o původu zmrzliny rozpačitě krčí rameny (nejčastěji se za kolébku této dobroty považuje starověký Egypt, Babylonie či Řecko), moderní podobu dali zmrzlině hlavně Italové, byť třeba takový francouzský král Ludvík IVX. měl svého dvorního zmrzlináře.

Italská kuchyně si totiž tradičně zakládá na prvotřídní kvalitě surovin a právě to je pro výrobu zmrzliny klíčové. Chystáte se v létě na Apeninský poloostrov? Máme pro vás pár tipů.

V pražské pasáži Světozor se na zmrzlinu stojí pravidelně fronty.

V pražské pasáži Světozor se na zmrzlinu stojí pravidelně fronty.

Sorbet z lesních plodů patří k těm nejoblíbenějším.

Sorbet z lesních plodů patří k těm nejoblíbenějším.

Čech vítězí v Turíně

Podle znalců je nejlepší zmrzlinárnou v Miláně podnik s názvem Grom, v Bologne má skvělou pověst La Sorbetteria. Pokud se ocitnete v Turíně, určitě se zajděte podívat do cukrárny Moou Gelateria Artigianale v ulici Porpora Nicola, kterou v italských internetových diskusích oceňují výrazy „fantastico“ či „superlativo“. Zajímavé je, že majitelem podniku je již třetí rok český zmrzlinář Ondřej Šturc, který se svou zmrzlinou loni vyhrál regionální kolo o nejlepší zmrzlinu v Turínu. Tedy ve městě, které je považované za jednu z kolébek špičkové italské zmrzliny.

Když se vypravíte do krásného toskánského města San Gimignana, zajděte na hlavní náměstí, kde má svůj krámek Sergio Dondoli, dvojnásobný vítěz světového zmrzlinového mistrovství. Oblíbená je jeho zmrzlina s příchutí gorgonzoly a vlašských ořechů nebo ta s chutí kyselých višní a pálivé čokolády.

Rozinky ve víně

Zmrzlina připravené z maracuji neboli mučenky je příjemně nakyslá.

Zmrzlina připravené z maracuji neboli mučenky je příjemně nakyslá.

Pokud se zrovna do Itálie nechystáte, máme pro vás dostatek tipů na tuzemské cukrárny, kde dělají velmi dobré, případně velmi bláznivé zmrzliny. Začněme tou první kategorií.

Jednu z nejlepších zmrzlin v metropoli můžete ochutnat v malé cukrárně Créme de la Créme, která se zaměřuje na výrobu poctivých, řemeslně připravených zmrzlin. V obchodě na Starém Městě pražském mají v nabídce 24 druhů zmrzliny, které se pravidelně obměňují. Fantastická je čistě vanilková zmrzlina, k oblíbeným patří také pistáciová či čokoládová zmrzlina. V létě se objeví zmrzliny s příchutí různých alkoholových koktejlů (mojito či pina colada), ve stálé nabídce je i zmrzlina malaga s kousky rozinek macerovaných ve slavném sicilském víně Marsala.

Hvězda zvaná Světozor

Skvělou pověst má také Puro Gelato sídlící na pražské Výtoni, které taktéž připravuje zmrzlinu bez konzervantů, umělých barviv a dalších přísad. Mezi lídry pražského trhu patří již několik let společnost Angelato se dvěma podniky na obou stranách Vltavy (zkuste čokoládu s pomeranči, vynikající byla zmrzlina s příchutí hrušky v bílém víně, která se zde objevila v limitované edici). A své „nostalgické“ příznivce mají také ovocné zmrzliny ze Světozoru, především slavná jahodovo-banánová, která se tu točí snad sto let.

2. srpna 2014

Stovky nadšených příznivců má také zmrzlina z Tuchlovic či zmrzlina z rodinné cukrárny Zlíňanka ve Zlíně, velmi dobré ohlasy jsou také na Tři kopečky (ochutnejte slaný karamel).

Smrže nebo buráky

Fotogalerie

A nyní k různým zmrzlinovým výstřelkům. V oblíbené pražské restauraci Čestr připravují domácí zmrzlinu z černého piva Kozel, kterou si hosté mohou objednat buď samotnou, nebo si ji dát v kombinaci se švestkami, sladovými sušenkami a karamelovou pěnou. Zmrzlina se vtipně servíruje v pivním skle.

Ještě nezvyklejší zmrzliny připravovala restaurace zaměřená na lanýže, která měla v nabídce houbovou zmrzlinu ze smržů či lanýžový sorbet, ale podnik byl nedávno uzavřen. Netradiční zmrzliny připravuje také šéfkuchař luxusního Chateau Mcely Jan Štěrba jen pár minut cesty z metropole. V nabídce je třeba sorbet z thajské galangy či zmrzlina z burákového másla.

Zmrzka čabajková, křenová či becherovková

Zřejmě nejširší a nejpestřejší nabídku má zmrzlinárna ve Stráži pod Ralskem, která začala s výrobou zmrzliny již roku 2000 a každý den má v nabídce zhruba 140 druhů nejrůznějších chutí (celkově údajně vyrobila na 300 různých zmrzlin).

Sůl ve zmrzlině, například arašídové či karamelové, zvýrazní její chuť.

Sůl ve zmrzlině, například arašídové či karamelové, zvýrazní její chuť.

Vedle příchutí jako jsou višně v čokoládě, pražené mandle či vaječný likér se v nabídce zmrzlinárny objevují také hodně bláznivé příchutě jako je balkánský sýr, čabajka, mák, křen či kopr. Společnost vyrábí také řadu alkoholických zmrzlin ochucených becherovkou, griotkou či fernetem.

Barva klame

Zatímco u ovocných zmrzlin a sorbetů se zmrzlina skládá zhruba z třetiny z ovoce, z třetiny z cukru a z třetiny z vody (cukru je různý poměr podle sladkosti ovoce), u smetanových zmrzlin je složení poněkud komplikovanější. Připravují se z mléka, smetany, cukrů, občas žloutků a nakonec suroviny, jejíž příchuť zmrzlina má, třeba pistácií, vanilky či čokolády (u kvalitní domácí zmrzliny se přidává zhruba deset procent dané suroviny).

Přírodní řemeslné zmrzliny nejsou barevně tak výrazné, naopak sytě barevné zmrzliny jsou dobarvovány uměle. V některých průmyslových zmrzlinách se jako barviva objevují červená paprika či červená řepa (uváděná pod zkratkou E162).

Autor: pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

V Pompejích odkryli pozůstatky dvou mužů. Zřejmě boháče a jeho otroka

Archeologové ve starořímském městě Pompeje našli lidské kosterní pozůstatky. Mohly by patřit zámožnému muži a jeho...

KOMENTÁŘ: Zničení zimní turistické sezony je zločin. I na dětech

S koncem listopadu se na tuzemských horách objevil první sníh a s ním v hlavách lyžařů a milovníků zimních radovánek i...

Blíží se vodní apokalypsa. Kdy to přijde a na co se máme těšit?

Premium Ledovce tají daleko rychleji, než se na první pohled zdá. Hrozí prudké stoupání hladin moří a oceánů. Jak blízko je...

Stát řeší covidový režim na sjezdovkách, fronty u vleků bude nutné řídit

Zástupci ministerstva průmyslu a obchodu se shodli s provozovateli lyžařských areálů na nutnosti nastavit funkční...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zrádný průsmyk zvelebil střelný prach. Jak Švýcaři dobyli svůj klenot Alp

Premium Švýcarsko je země průsmyků a mezi nejkrásnější patří Gemmi ve francouzském kantonu Valais. Ocitnete se zde mezi nebem a...

Proč je Eva Burešová tak hubená? Promluvit ji donutila Prachařová s anorexií

Premium Herečka Eva Burešová (27) se zastala Mariany Prachařové (26), která přiznala anorexii. Hvězda Slunečné je ale sama kost...

Měli lepší stroje Sověti, nebo Američané? O jednom neobyčejném souboji

Premium Když autu dojde palivo těsně před čerpací stanicí, můžete ho k ní dotlačit. Ale co dělat, když se totéž stane letadlu...

Manažer postavil srub uprostřed chráněné oblasti. Tvrdí, že to je posed

Premium Nejprve tvrdil lidem, že je to seník. Když se o jeho stavbu začaly zajímat úřady, prezentoval ji jako posed. Ve...

  • Další z rubriky

OBRAZEM: Dokonalost, preciznost. Prohlédněte si skvosty íránské architektury

V Íránu můžete navštívit stovky ukázek starověké i středověké architektury. Mešity zde září nádhernými barvami a...

Tajemný nazar. Amulet s ochrannou sílou dostávají i jezdci formule 1

Jeho síla má chránit své majitele před zlými pohledy a negativní energií. Vypadá to naivně a ezotericky, ale v...

Hydra byla pro Leonarda Cohena rájem. Vzpomíná na něj i česká šlechtična

Premium Sedmého listopadu uplynuly čtyři roky od smrti Leonarda Cohena. Kanadský zpěvák bydlel část svého života na Hydře,...

Blíží se vodní apokalypsa. Kdy to přijde a na co se máme těšit?

Premium Ledovce tají daleko rychleji, než se na první pohled zdá. Hrozí prudké stoupání hladin moří a oceánů. Jak blízko je...

Jsem znechucená, říká Eva Burešová, kterou vyfotili s Forejtem z MasterChefa

Eva Burešová (27) a Přemek Forejt (33) byli společně vyfoceni, jak vycházejí z domu, kde herečka bydlí. Hvězda seriálu...

Ordinace v růžové zahradě za půl roku skončí, co seriál nahradí?

Po více než patnácti letech od okamžiku, kdy padla první klapka, začal tvůrčí tým seriálu Ordinace v růžové zahradě 2...

Vyšel seznam nejpoužívanějších hesel. Pokud tam najdete své, změňte ho

Uživatelé stále používají velmi jednoduchá hesla. Přitom platí, že pokud si ho snadno zapamatujete, je s největší...

Žena nemá ráda oblečení. Nudismus praktikuje všude, kde to je možné

Dvaatřicetiletá Molly Spocková z Los Angeles od mala nesnesla mít cokoli na kůži. V pubertě už začala chodit doma nahá...

Příběh Denisy: Manžel mě ignoruje, mám dva milence

S manželem jsme svoji osm let, máme dvě děti. S tím mladším jsem teď doma. Muž je věčně v práci a na nás nemá čas....