Perla Bangkoku v ohrožení, úřady chtějí zakázat pouliční kuchyně

aktualizováno 
Hlavní město Thajska chce do konce roku zakázat místní typické pouliční kuchyně. Mají uvolnit více místa chodcům, sdělila radnice thajské metropole. Prioritou bude napříště čistota a bezpečnost, informuje agentura DPA.

Pouliční prodejci jídla začínají z Bangkoku postupně mizet. | foto: Profimedia.cz

Pouliční restaurace v Bangkoku patří mezi jedny z nejvíce oceňovaných turistických lákadel této metropole. Jídlo je kvalitní, levné a velice rozmanité. Televize CNN nedávno Bangkok zvolila městem s nejlepší pouliční kuchyní na světě. Stejné ocenění získal Bangkok i v loňském roce.

„Zabijácké“ thajské polévky

Jenže zdejší stánky se pravděpodobně brzo stanou minulostí. Často se totiž provozují nelegálně a městské zastupitelstvo se i proto rozhodlo, že proti pouličnímu prodeji zakročí.

Nařízení se bude týkat i čínské čtvrti a jako jedna z prvních ulic přijde na řadu turisty-baťůžkáři oblíbená Khao San Road.

Plánované vládní nařízení se okamžitě setkalo s velkou vlnou kritiky. „Jídlo na ulicích v Bangkoku je krví toho města, právě v něm se ukrývá kouzlo, sláva i identita Bangkoku,“ řekla pro server ABC News foodblogerka Korakot Punlopruksa. „Ovlivnit chod celého města takovým rozhodnutím je ze strany úřadů trochu krátkozraké.“

Thajské pouliční bistro, které se specializuje na polévky.

Thajské pouliční bistro, které se specializuje na polévky.

„Řekli nám, že se objevovaly stížnosti, podle kterých blokujeme chodník,“ říká 51letá Malai Panuwannarat, která prodává nudlovou polévku na ulici Thonglor Road. „Byli jsme na tomto místě 17 let, ale musíme to rozhodnutí akceptovat.“

Restrikce proti prodejcům jídla na ulicích začaly už v minulém roce, deník Guardian tvrdí, že loni muselo svoji činnost ukončit zhruba 15 tisíc prodejců. Na levná jídla v ceně jednoho až dvou amerických dolarů přitom spoléhá obrovské množství Thajců. Podle studie, kterou ocitoval server ABC News, si dvě třetiny obyvatel Bangkoku kupovaly alespoň jedno jídlo denně právě u pouličních prodejců.

Autoři: ,

Nejčtenější

Hitem byla sekaná se svíčkovou a růžová tatarka. Jak se jedlo v roce 1989

Pohled do Gril Baru ve Slovanském domě (1968)

Škrtněte posledních třicet let a přesuňte se s námi zpátky do roku 1989. Vzpomenete si, jaká byla nabídka tehdejších...

Nejkrásnější jarní vodopády. Neuvěříte, kolik jich v naší zemi máme

Vodopád pod Dlouhými stráněmi v Jeseníkách

Mnoho krásných vodopádů se za příznivých okolností objevuje i v naší domovině. Kromě Krkonoš, kde jsou ty nejznámější a...

Za lány bledulí míří tisíce turistů, ze vsi se na měsíc stalo parkoviště

Když vyjde počasí, vypadá to v rezervaci zhruba takto. Mezi lány bledulí se...

Poslové jara jsou tady, hlásí lidé z Chlébského na Bystřicku. Vesnička na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje se...

Komfort stranou. Třicet světových dobrodružství pro kované cestovatele

Svatý muž v indickém Váránasí

Benátky jsou romantické, pláže v Thajsku exotické a all-inclusive dovolenou na turecké riviéře vám budou sousedé...

Nenápadná výzva Perského zálivu. Nedostupný Bahrajn se otevírá světu

Amwaj Islands. Centrální marína

Za hranice všedních dnů. Tak zní otřepané klišé, které se ale pro výlet do Bahrajnu, malé ostrovní země v Perském...

Další z rubriky

Buďte sebevědomí a obezřetní. Jak si užít exotiku a nenechat se okrást

Lidová restaurace v Kulala Lumpur. Malajsie je cestovatelsky přívětivou zemí a...

Strávili jste na tržišti s koberci, starožitnostmi nebo čímkoli hodinu, a měli jste pocit, že dál už se opravdu...

Tři tisíce kilometrů za 55 tisíc. Jízda po Novém Zélandu se ale vyplatí

Abel Tasman Trek

V Queenstownu, malebném městečku u jezera na jižním novozélandském ostrově, jsme už nějaký čas. Máme v nohou pár treků...

VIDEO: Menu za deset tisíc. Evropa má svoji první podmořskou restauraci

První evropská podmořská restaurace s názvem Under se nachází v nejjižnějším...

Na jihu Norska zahájila provoz první evropská podmořská restaurace. Za projektem stojí architektonická firma Snöhetta,...

Najdete na iDNES.cz