Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

VIDEO: Na domácí tiramisu pasterujte vejce, salmonela na vás nedosáhne

Zdeněk Pohlreich využil v dalším dílu seriálu Šéfem za pár minut na Primě pomoci kolegy Daniela Combiho, aby ukázal, jak si připravit tiramisu od A až do Z. Lze ho rychle zvládnout i s upečením cukrářských piškotů, které bychom běžně spíš kupovali v obchodě.

„Káva a tiramisu patří k sobě jako k velbloudovi voda,“ tvrdí Pohlreich. A Combi sekunduje: „Tiramisu je nejoblíbenější dezert na světě“. A tvrzení Zdeňka Pohlreicha, že dokonce i Němci říkají, že je to jejich národní jídlo, pak Combi jako Ital přejde jenom smíchem.

Začít musejí piškoty. Rozšlehají bílky, postupně přidají cukr, mouku a trošku bramborového škrobu. „To proto, aby byl ještě trochu jemnější,“ tvrdí Combi.

Když společně vyndají bílky do mísy, připraví do robotu žloutky s cukrem, vyšlehají, v míse smíchají s moukou a škrobem a už plní cukrářský sáček. Z toho Combi „vystříkne“ na pečicí papír piškoty, Zdeněk je posype krystalovým a moučkovým cukrem a dá péct do rouby na 190 °C na 8–9 minut.

Teď přichází klíčová fáze. Základem tiramisu je krém. Jenže ten se dělá ze syrových bílků a žloutků a pak hrozí riziko salmonely. „Odvážní bobříci“ si z této hrozby nic nedělají, protože vědí, že velkochovy jsou extrémně kontrolované, avšak profesionální cukrář si ani takto malé riziko nemůže dovolit.

Proto ukáže, jak i v domácích podmínkách vejce pasterovat (celý postup uvidíte na videu). Jde o to, že před zpracováním je potřeba bílky i žloutky nechat projít bezpečnou teplotou.

Začne se tak, že se při míchání jednotlivých surovin ve vodní lázni zahřejí. Bílek s cukrem se zahřívají na 65 °C a postupně se vyšlehávají, podobně se postupuje i se žloutky, jen je Combi šlehá s italským vínem marsala (vyrobená scelením odrůd Catarratto, Grillo a Inzolia a dolihovaná vinným destilátem).

Šéfem za pár minut

Pořad můžete sledovat na Primě každou neděli ráno a reprízu v pondělí před půlnocí. Recepty najdete na Sefemzaparminut.cz.

Cukr opět nesmí chybět, jen se tentokrát šlehá do teploty 85 °C. Pak přijde opět k akci robot, do kterého se na konci přidá mascarpone, který je nosnou součástí krému a tedy i celého dezertu.

Bílky a žloutky se pak musejí spojit jen opatrně, ne ve stroji, ale ručně, a už se mohou plnit do sáčku. A jelikož už jsou piškoty upečené, mohou se namáčet do kávy s amarettem (ovocný likér, jehož zásadní součástí jsou mandle). Tuto fázi je dobré neuspěchat, piškoty musejí být promočené skrz.

Nachystejte si pekáček a postupně vrstvěte. Patro krému, pak poklaďte piškoty a tak stále dál, dokud nespotřebujete veškerý materiál. Nechejte zachladit a pak už můžete mlsat.

Jak dlouho? „Zítra bude lepší, ale pozítří ještě lepší,“ říká Daniel Combi.

Recept na domácí tiramisu podle Daniela Combiho

Krém:

  • 200 g bílků
  • 100 g cukru
  • 125 g žloutků
  • 50 g vína marsala
  • 50 g cukru
  • 750 g marcarpone

Savojské piškoty:

  • 105 g žloutků
  • 68 g cukru
  • 155 g bílků
  • 63 g cukru
  • 63 g hladké mouky
  • 53 g bramborového škrobu
  • cukr krupice a cukr moučka na posypání

Dokončení:

  • 250 g kávy espresso
  • 25 g Amaretto Disaronno (likér)
  • kakaový prášek

Postup:

Nejprve si připravte piškoty. Vyšlehejte bílky, do kterých postupně přidávejte první část cukru. Žloutky vyšlehejte s druhou částí cukru.

Hotový sníh, pěnu ze žloutků a mouku promíchanou se škrobem opatrně smíchejte. Na pečicí papír na plechu nastříkejte pomocí zdobicího sáčku piškoty a hojně je posypte krupicovým cukrem. 

Na závěr poprašte i moučkovým cukrem. Pečte asi 8 až 9 minut na 190 °C.

Mezitím si připravte krém. Ve vodní lázni míchejte bílek s cukrem do 65 °C. Pak ho přelijte do mixéru a vyšlehejte sníh. Žloutek s vínem marsala a cukrem vařte také na vodní lázni, tentokrát do 85 °C. Pak vyšlehejte do pěny. Vmíchejte do žloutků mascarpone a na závěr ručně opatrně přimíchejte sníh.

Krém nastříkejte dospodu nádoby. Piškoty důkladně namáčejte v kávě smíchané s likérem amaretto a položte je na krém. Opět dejte vrstvu krému a na něj piškoty. 

Poslední vrstvou je krém, který hojně posypte kakaem. Před podáváním nechte tiramisu odpočinout v lednici jeden až dva dny.

Autor:
  • Nejčtenější

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zasaďte topinambur, vytvoří vám na zimu konzervu s čerstvou zeleninou

7. května 2024

Tento příbuzný slunečnice je známý invazní druh, takže se nikdy nemá vysazovat do volné přírody,...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Milujete zahradničení? Luxusní knihy Zelenina z ekozahrady rozdány

29. dubna 2024,  aktualizováno  7.5 11:28

Soutěž Řadíte se mezi vášnivé zahradníky a vaše zeleninové záhonky praskají ve švech? Nebo po tom zatím...

Co ještě nevíte o kočkách? Jak můžou zezelenat nebo zdědit miliony

9. května 2024

Kočky mnohdy rozdělují společnost na dva tábory. Jedni je nemohou vystát, druzí si život bez nich...

Prvorepublikovou zahradu v Kroměříži rodina zachovala, včetně růží a pivoněk

9. května 2024

Soutěž Zahrada u rodinné vilky budovaná před 85 lety, na níž se zachovala řada původních dřevin a keřů,...

Tajemství černých děr v oceánu i golfského proudu. Objevte záhady přírody

8. května 2024

Naše domovská planeta Země, na které žijeme a vyvinuli jsme se jako druh, ukrývá stále spousty...

KVÍZ: Milujete zahradničení? Luxusní knihy Zelenina z ekozahrady rozdány

29. dubna 2024,  aktualizováno  7.5 11:28

Soutěž Řadíte se mezi vášnivé zahradníky a vaše zeleninové záhonky praskají ve švech? Nebo po tom zatím...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...