Úterý 3. října 2023, svátek má Bohumil
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 3. října 2023 Bohumil

VIDEO: Zkuste kuřecí prsa jinak. Pohlreich je zabalil do listového těsta

Kuřecí prsa jsou nejjistější variantou, jak „bezbolestně“ nakrmit rodinu a přitom máte jistotu, že se nebude nikdo nad jídlem ofrňovat. V dalším dílu seriálu Šéfem za pár minut, který běží na Primě, Zdeněk Pohlreich ukázal, jak je připravit trošku jinak, přitom příprava je snadná a rychlá.

Pohlreich kuře pečené v listovém těstě přirovnal třeba k beef wellingtonu a podobným světovým jídlům, které používají podobnou techniku. Maso samotné se narychlo opeče na pánvi jen na barvu, pak se zabalí do listového těsta a nechají se zapéct v troubě.

Tak se dosáhne v jednom kroku vytvoření krusty na povrchu masa a maso se zároveň propeče až do svého jádra. Což šetří čas i energii. Tajemství chuti podobného pokrmu je v tom, že skrývá nějaké tajemství uvnitř. 

V případě tohoto kuřete spočívá v sýru a bylinkách. „Nemusíte se jich bát, kuře je dost jemné,“ říká.

Když je kuře dostatečně opečené, dejte ho stranou, slijte omastek a zastříkněte bílým vínem. Po vyvaření přidejte trošku vývaru. Stane se tak po přidání bešamelu základem omáčky pro servírování.

Ke kuřeti přisypejte nasekané bylinky a kousek krémového sýra a promíchejte, aby se prso ve směsi promíchalo. A pak už můžete začít obalovat.

Plát listového těsta potřete vajíčkem, přidejte prso a pečlivě zabalte. Porci ještě nakonec opět potřete rozšlehaným vejcem a v pekáčku vyloženým pečicím papírem pečte 10–12 minut na 190 °C.

Šéfem za pár minut

Pořad můžete sledovat na Primě každou neděli ráno a reprízu v pondělí před půlnocí. Recepty najdete na Sefemzaparminut.cz.

Mezitím si v pekáčku s vínem a vývarem doděláte omáčku, můžete přidat ještě trochu hořčice a smetany a můžete servírovat. Jako přílohu použil Pohlreich chřest, co není právě sezonní zelenina, ale lze to pochopit, zřejmě se tento díl natáčel na jaře, kdy ho bylo všude hodně. 

Přílohu zvolíte podle toho, co máte právě po ruce a podle chutě. Základ bude výborný tak jako tak.

Ingredience:

  • hořčicový bešamel
  • máslo
  • hladká mouka
  • mléko
  • sůl
  • pepř
  • muškátový ořech
  • dijonská hořčice
  • kuřecí prsa
  • kuřecí prsa
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • bílé víno
  • drůbeží vývar
  • bazalka
  • oregano
  • krémový sýr
  • dijonská hořčice
  • smetana
  • listové těsto
  • vejce
  • zelený chřest
  • sůl

Postup:

Nejprve si připravte bešamel. V rendlíku rozehřejte máslo, zasypte ho hladkou moukou a míchejte. Směs zalijte studeným mlékem, rozmíchejte a provařte. Osolte a opepřete a přidejte trošku muškátového ořechu.

Vmíchejte dvě lžíce dijonské hořčice a důkladně bešamel promíchejte. Pokud ho nevyužijete celý, vydrží až dva dny v lednici.

Kuřecí prsa osolte a opepřete a zatáhněte maso z obou stran na pánvi s olejem. Dejte ho stranou trochu vychladnout a z pánve slijte olej. Pak na pánev nalijte trochu bílého vína a vývar. Jakmile se budou vařit, rozmíchejte v pánvi hořčicový bešamel. Než omáčku doděláte, nechte péct maso.

Čerstvé bylinky smíchejte s lžící krémového sýra a kuřecí prsa směsí důkladně potřete. Listové těsto potřete rozšlehaným vejcem, položte doprostřed naložené maso a zbytek sýra s bylinkami. 

Důkladně vše zabalte a dejte na pečicím papíru do pekáčku. Balíček ještě jednou potřete vejcem a pečte v troubě rozpálené na 190 °C zhruba 10 až 12 minut.

Mezitím dokončete omáčku. Z pánvičky ji přelijte do rendlíku a ještě ji nařeďte vývarem. Rozmíchejte v ní lžíci hořčice, vlijte trochu smetany a provařte. Na poslední chvíli vmíchejte pár nakrájených lístků čerstvé bazalky.

Zelený chřest okrájejte a vložte do vroucí osolené vody. Vařte maximálně 8 minut, aby si zachoval krásnou barvu.

Hotové maso nakrájejte a podávejte s chřestem a omáčkou.

Autor:
  • Nejčtenější

Kocour vycítil, že je se mnou zle. Díky němu se rakovina odhalila včas

Že mají zvířata zvláštní schopnosti a odhalí i to, co je mimo lidské chápání, se dávno ví. A o kočkách toto tvrzení...

Jakého psa pořídit, aby vás později účty u veterináře nepřivedly na buben

Každé štěňátko je roztomilé. Je však pravdou, že někteří psi bývají v pozdějším věku nemocnější než jiní. I když to...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vymyslela zvláštní způsob recyklace plastu. Dělá z něj vanilku do zmrzliny

Designérka Eleonora Ortolani vytvořila to, co považuje za první jídlo vyrobené z plastového odpadu. V rámci svého...

Zbláznila se do babičkovských květin a pěstuje je na permakulturní farmě

„Káže vodu, pije rosu,“ dalo by se říct o permakulturní designerce Denise Tomáškové. Jenže ona si to zaslouží. Pečuje o...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pepa Libický se vrátil ke stavbě tiny housu. Konečně se dostal ke koupelně

Už to vypadalo, že Libickému na Primě před prázdninami došly síly a skončil napínáním stropu. Jenže uvnitř zbývá ještě...

Solární panely odcházejí překvapivě rychle a záruky nefungují, říká expert

Premium Solární boom může za pár let přinést majitelům fotovoltaických elektráren nepříjemné překvapení. Životnost solárních...

Při výchově sourozenců nejde být úplně spravedlivý, vysvětluje psycholožka

Premium Do pracovny za ní chodí rodiče, kteří tápají ve výchově ratolestí, řeší komplikované vztahy sourozenců či výchovu...

Jsme firma na zážitky. Ředitel Sparty Křivda o Priskem i novém stadionu

Premium Dodnes ho zabolí nohy, když si vzpomene, jak hrála Sparta naposledy v Edenu. V loňském derby dostala takovou...

Vášeň na talíři: konzumovala se sušená koňská varlata, dnes vedou ústřice

Největšími vášněmi člověka jsou od nepaměti jídlo a sex. Když obě neřesti spojíme dohromady, vznikne dokonalá esence...

Snídáte rádi v posteli? Vyrobte si stolek. Nebo máte lepší nápad?

Pokud milujete dlouhá volná rána se snídaní v posteli, neměl by vám doma chybět praktický stolek, který je ideální na...

Z máty je skvělý sirup i čaj, hodí se do pomazánek, mletého i na obklady

Všude kvete a krásně voní. Máta patří mezi sezonní bylinky, které vás v létě osvěží a ve studených nápojích i ochladí....

Rakouskou klasiku Punčochář i Forejt s úctou přetavili do moderní podoby

Hledali byste na Vysočině tafelspitz, klasiku, kterou miloval František Josef I.? Opravdu ho tam umí a jsou na něj...

Lahodné příkrmy Gerber: Vyzkoušejte je s námi zdarma!
Lahodné příkrmy Gerber: Vyzkoušejte je s námi zdarma!

Zapojte se s námi do soutěže o 10 velkých balíčků plných produktů pro malé gurmány od značky GERBER.

Kazma ukázal, jak snadno se dal zjistit kód vedoucí k výhře 22 milionů korun

Kazma (38) ukázal, jak relativně lehce se dal zjistit kód vedoucí k výhře jednoho milionu dolarů, v přepočtu 22 milionů...

V 25 letech zemřela pěvkyně Patricia Burda Janečková, podlehla zákeřné nemoci

Ve věku pětadvacet let zemřela v neděli operní a koncertní pěvkyně, muzikálová zpěvačka a herečka Patricia Burda...

To mi máma nikdy neřekla! Archiv StB Janu Kratochvílovou překvapil

Podraz režimu a nucená emigrace. Tak popisuje Jana Uriel Kratochvílová (70) čtyřicet let staré události, které...

Smartwings přestanou létat z malých letišť. Zařízly plány cestovek

Premium Posílit význam tuzemských regionálních letišť a umožnit řadě lidí cestovat na dovolenou bez cesty na pražské letiště. S...

Další celebrita na OnlyFans. Dělám to kvůli rodině, říká herečka

Drea de Matteová (51) je americká herečka známá například díky rolím Angie v Zoufalých manželkách, Wendy v Zákonu gangu...