Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

VIDEO: Dva kuchaři grilovali kachní prsa, dosáhli úplně rozdílného výsledku

Kůží nahoru i dolů, oba způsoby grilování kachních prsou jsou možné. V dnešní ukázce to předvedou Martin Kortus a Michal Zámečník, dva zkušení kuchaři, kteří na keramickém grilu typu kamado budou dělat sice stejné jídlo, ale výsledek bude chuťově naprosto rozdílný.

Martin si vystačí se základními ingrediencemi, jež má v kuchyni každý, Michal sáhne po omáčce hoisin, které se také někdy říká čínská barbecue omáčka. Dojde i na Martinovu oblíbenou disciplínu – uzení.

„Úspěšní budete při uzení jen tehdy, když teplotu udržíte mezi osmdesáti a sto deseti stupni a nezapomenete vložit do grilu konvektor. Díky němu nebude maso vystavené přímé teplotě, ale teplý vzduch bude proudit krásně kolem,“ upozorňuje Martin Kortus, který použije přírodní pelety, zatímco jeho kolega tymiánové. Ty podpoří a rozvinou vůni a chuť jídla.

Kachnu vykostit

Nejjednodušší je koupit pouze kachní prsa, kdo si ale pořídí celou kachnu, může zpracovat to, co mu po vykostění zbude, v další chutná jídla.

Postup krok za krokem

Na práci s drůbeží potřebujeme kratší, ostrý nůž. Nejdřív odstraníme křídla, bude se tak s kachnou lépe pracovat, poté ji rozřízneme kolem páteře a vyjmeme prsa.

Odblaníme je a dobře očistíme. Martin poté nařeže kůži, která prsa kryje. Pracovat se musí opatrně, kůže se nesmí proříznout až na maso. A přichází finální úprava – Martin použije na ochucení jenom pepř a sůl: „Solíme shora, sůl se rovnoměrně rozptýlí po celém masu.“

Hoisin omáčku vetře Michal jen do svaloviny kachny. „Je tam karamel a cukr, nechci, aby mi během grilování maso zhořklo,“ vysvětluje kuchař některá úskalí grilování s tím, že je dobré předem maso potřít a nechat chvíli marinovat.

Kachní prso položí Michal na gril nejprve kůží dolů, aby kůže křupala. Jeho soupeř v boji o nejlepší kachní prsa zvolí opačnou metodu. Díky tomu, že kůže zůstane nahoře, dostane se tuk do masa a zvláční ho.

To je zajímavá metoda, obecně se doporučuje (a dělá to tak většina kuchařů) začít s pečením nebo grilováním nejprve kůží dolů. Tak si to vyzkoušejte a uvidíte, které varianta vám bude vyhovovat více.

Ke kachně se hodí lehká příloha

K masu uděláme přílohu, s kachním si skvěle rozumí obyčejná mrkev a cuketa. Tu krájíme šikmo na větší kousky – cuketa je měkká zelenina, díky této úpravě se na grilu nerozmočí a zůstane křupavá.

Na přílohu si připravíme jednoduchou středomořskou zálivku z cukru, soli, pepře a olivového oleje. Potíráme jí zeleninu, kterou dáme na gril v okamžiku, kdy už je maso téměř udělané. Na závěr využijeme opět ostrý nůž a hotová kachní prsa zešikma nakrájíme a servírujeme spolu s přílohou.

Autor:

Asie na grilu? Podle Pohlreicha to jde hravě zvládnout, když máte fantazii

Thajské curry s krevetami a červenou rýží

VIDEO Některá zadání poroty v soutěži Česko na grilu jako by už zoufale zkoušela, co ještě lze na grilu...

VIDEO: Co chutná líp, sekaný, nebo mletý burger? Vyzkoušejte to podle videa

Burgery propíchněte párátkem, aby držely pohromadě.

Průvodci grilovacím pořadem si tentokrát vzali do parády jeden z nejznámějších pokrmů na grilu –...

Tři kila žeber na grilu v americkém stylu. Jen málokdo v soutěži splnil zadání

Dany s Danielou jako vítězové úvodního kola

VIDEO Sedmý díl pořadu Česko na grilu na Primě konečně přinesl zadání, které se nabízelo od začátku. Tedy...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

Výborně vypečená pizza s trhanou mozzarellou a žampiony Dannyho s Danielou

VIDEO Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

Burger, který potěší nejen chuťové buňky, ale i oko. Bude se líbit nejen...

VIDEO I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

Flank steak s chimichurri a hořčičnou omáčkou

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Zkuste grilovaného pstruha ve tvaru růže. Procvičíte se ve filetování

Sladkokyselý salát bude ideální přílohou ke pstruhovi.

VIDEO Lehce stravitelný pstruh nabízí bezpočet kulinářských úprav. Nejlépe však chutná z grilu a na...

  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nutrie jako plyšáci? Útočí i na psy. Možná to lidi přesvědčí, říká biolog

19. května 2024

Premium Kdo u nás chrání jeleny sika, čím hrozí kněžice a proč ekologové na rozdíl od včelařů někdy...

VIDEO: Rychle, či pomalu? Dva způsoby, jak si na grilu užít květovou špičku

26. května 2024

Hovězí květová špička a farmářská zelenina budou vedle našich mistrů grilu hrát hlavní roli v...

Seznamte se s vaší narozeninovou květinou. Může vás dokonale popsat

25. května 2024

Co může být smyslnějšího než květiny? Vnášejí do života radost a ovlivňují prý dokonce i vaši...

Nedrobit, neříhat, jíst, i když nemáte hlad. Tak vypadá jídlo ve vesmíru

24. května 2024

Vesmírné stolování je trudná věc. Astronauti třeba nesmějí drobit a krkat – nikoli kvůli slušnosti,...

Existuje asi šest set plemen ovcí, někteří berani mohou mít i tři páry rohů

24. května 2024

Ovce se zapsaly už do starověkých mýtů, provázejí člověka celé věky. Jsou užitečné hned třikrát –...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...