Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Máme zdravější potraviny, ale lidem to říct nesmíme, tvrdí výrobci

  1:00
Méně laktózy, cukru, tuků nebo soli. A naopak více vitamínů, vlákniny a bílkovin. Výrobci potravin v Česku mění receptury podle dobrovolných závazků. Ale zároveň kritizují evropskou legislativu, podle které nemohou změnu receptur pořádně propagovat.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Změny receptur u potravin nejsou historicky ničím novým, ale v posledních letech díky trendu zdravé výživy zrychlují a jsou masovým jevem, který se týká v podstatě všech potravinářských firem.

Tématem už není snižování nebo úplné odstraňování zejména škodlivých transmastných kyselin (zmizely z řady sladkostí a müsli), ale například snižování soli a cukru a obohacování potravin o bílkoviny, vitamín D, přidávání celozrnných obilnin. Pozornost firmy upínají k odslazování jogurtů a kefírů nebo snižování obsahu laktózy. Vedle dětí cílí i na seniory.

Kromě technologických výzev, které však někdy narážejí na své limity, si výrobci stěžují na to, že změnu receptur nemohou pořádně propagovat.

„Poměrně dost nás trápí evropská legislativa, která je poměrně kontraproduktivní, protože nesmíme komunikovat jakékoliv snížení, pokud nedosáhne alespoň 30 procent, resp. 25 procent u soli. To je strašný skok, reformulace většinou probíhají postupně, aby si stačil spotřebitel zvyknout,“ uvedla Magdalena Hrabcová, předsedkyně Platformy pro reformulace Potravinářské komory ČR.

Češi používají zhruba trojnásobné množství soli oproti doporučením Světové zdravotnické organizace. Někteří výrobci, ale i řetězce se zavázali, že jídlo trochu odsolí, nicméně vyhráno ještě nemají. Podle Aleše Rajchla z Vysoké školy chemicko-technologické je totiž problém na straně restauratérů, jídelen a jiné nabídky občerstvení.

„Potravinářský průmysl je první na paškále. Ale ten to má většinou pod kontrolou. Velká tíha leží na gastru, veřejném stravování. Někdo vyrobí polévku, tu silně osolí a lidé včetně dětí si zvykají na slanou chuť. Pokud nám toto gastro bude dělat, tak fakt, že my jako potravináři jsme schopni udělat změny ve výrobcích, nemusí nutně znamenat úspěch,“ řekl. 

U řady výrobků jsou změny receptur složitější, než to na první pohled vypadá. Například snížením cukru v nápoji se sníží viskozita a spotřebiteli nápoj nemusí chutnat. Cukr také působí jako konzervační prostředek a pouhé jeho ubrání sníží trvanlivost výrobku. Jeho nahrazení je problematické kvůli „chuťovým ocasům“ z umělých sladidel.

„Třeba u džemu jde docela dobře snížit obsah cukru, nechutná ani špatně, ale cukr stabilizuje výrobek i barviva. To znamená, že bude snáze hnědnout. Kladete si otázku, jestli vám odběratel dovolí snížit trvanlivost,“ řekl Rajchl s tím, že většina reformulací představuje nějakou technologickou výzvu.

Přináší to s sebou další investice do technologií. Třeba u džemu s nižším obsahem cukru to může znamenat nutnost pořízení linky na aseptické plnění. U každého výrobku s pozměněnou recepturou se musí provést drahé testování.

V případě mléka a mléčných výrobků výrobci snižují obsah laktózy, tedy mléčného cukru, ale i přidaného cukru, tedy sacharózy. V průměru je u mléčných jogurtů v tuzemsku 13 gramů cukru, kvůli pamlskové vyhlášce však výrobci museli jít částečně až na 11 gramů, aby se s produkty dostaly do škol. 

„Není to jen o snižování obsahu cukru. Fermentace přidává kyselost do výrobků, ne každý to preferuje, takže musíme přidat něco navíc,“ uvedla Jana Ovčáčková z Českomoravského mlékárenského svazu. Ovocem se přidá další kyselost.

Někteří výrobci také v poslední době přidávají do mléčných výrobků inulín, rozpustnou vlákninu, která je prospěšná pro funkci střev.

Obtížné je někdy i snižování soli u sýrů. Ta je naprosto nezbytná pro výrobu, technologii, nebo texturu produktu. „Kdybychom šli za technologickou hranu, už bychom nevyrobili to, čemu říkáme sýr,“ dodala Ovčáčková.

Autor:

Loď, která zničila most v Baltimoru, odtáhli do přístavu

  • Nejčtenější

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

22. května 2024

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo...

Zelení navrhují soupis majetku a daň z bohatství. Vtip, reagují ekonomové

23. května 2024  14:25

Strana zelených přišla před volbami do Evropského parlamentu s návrhem, jak alespoň částečně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Smrt v oblacích. Let do Singapuru má po silných turbulencích jednu oběť

21. května 2024  14:37,  aktualizováno  15:23

Třiasedmdesátiletý Brit zemřel a dalších třicet lidí se zranilo při silných turbulencích, které...

Solidarita se nekoná. Německo od léta zvýší přirážku za tranzit plynu

24. května 2024

Kontroverzní přirážka za tranzit plynu z Německa se od července zvýší. Poplatek prodražující...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Vlakem 200 km/h na českých kolejích. Jak to cestující pocítí v jízdních řádech

27. května 2024

Premium Na začátku měsíce oznámilo ministerstvo dopravy, že na čtyřech úsecích tratí prověřuje možnost...

Lidem nevadí daň na tiché víno. Může přinést miliardy do státního rozpočtu

29. května 2024

Advertorial Podle dubnového průzkumu agentury Datank si téměř 63 procent populace myslí, že by alkoholické...

Včas, nebo se zpožděním. Cestující uvidí, kde je každý autobus i vlak

29. května 2024

Obavy o to, zda autobus už ujel, nebo má jen zpoždění, by měly být během pár let minulostí....

Zájem o penzijní DIP je menší, než se čekalo. Mají jej jen desítky tisíc lidí

29. května 2024

O zajištění na důchod prostřednictvím investic se státní podporou Češi zatím velký zájem...

Papírové účtenky jen na vyžádání. V Česku sílí snahy uzákonit ty digitální

28. května 2024

Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhlo třiadvacet opatření, která mají za cíl snížit...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...