Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Svatomartinská husa pečená na mřížce a při nízké teplotě. Nic jednoduššího

Tradice pečení husy na svatého Martina se v posledních letech vrací. Kvůli tomu mnohé malé domácí chovy hlásí, že už mají vyprodáno. Pokud jste ji objednali včas, zbývá už jen, abyste husu správně připravili.

Metod je asi tolik, kolik šéfkuchařů. Například existuje recept na super pomalu pečenou husu přes noc, zajímavý recept pro nás připravil i s lokšemi kuchař Martin Hořejš. Další variantu, ze kterých si můžete vybrat, upekl bloger Martin Kuciel zvaný Cuketka, který dává přednost pečení na mřížce, aby mohl kolem husy vzduch dobře proudit.

„Moje východiska pro pečení husy? Prvně pečení na vyšším roštu. Je to způsob, kde se husa peče jakoby ve vzduchu a má pod sebou dostatek prostoru pro proudění vzduchu. Plech nebo pekáč dole je primárně pro zachytávání výpeku a tuku. A stejně tak úvodní voda na podlití – chrání tuk i výpek, který z husy odkapává v úvodu, aby se nepřepaloval,“ popisuje v receptu.

Peče pomalu a při nízké teplotě - pět hodin při 150 °C a pak kvůli kůrce ještě čtvrt hodiny při 230 °C. „Můžete husu zakrývat nebo topit ve spoustě podlité vody, ale nic z toho ji před vysušením nezachrání. Nízká teplota pečení a pomalé šplhání vnitřní teploty je ta nejlepší taktika. Pomůže to i s vypékáním tuku z tučné kůže husy,“ radí Cuketka.

Suroviny

  • 1 husa
  • sůl, kmín, jablka

Důležité je i dlouhé a pořádné nasolení masa předem. Ideál by bylo husu zasypat solí úplně celou a nechat v lednici přes noc. Pro naše domácí potřeby stačí pořádné osolení a odpočinek do druhého dne. Nasolení je klíčové pro správnou chuť husy a pro vypečenou kůži.

Co dál? „Snad už jen práce s výpekem. Sám ho jen oddělím od tuku, rozpustím ve vývaru a svařím do vyšší koncentrace. Tak jsem nejspokojenější,“ říká.

Při výběr husy doporučuje bloger zvolit husu mladou – okolo 3 kg. Pracuje se s nimi nejlépe, mají jemnější chuť a dají se upéct v rozumném čase. Pokud budete pracovat s husou mraženou, doporučuje připočíst dva dny navíc a husu rozmrazit pomalu přímo v lednici. 

Postup

Tip blogera:

Jak šťávu zahustit? Sám šťávu nejraději nezahušťuji. Pokud chcete mít klasickou omáčku zahuštěnou jíškou, dostanete se k ní docela snadno. 

V rendlíku rozehřejte lžíci sebraného husího sádla, přidejte lžíci mouky a chvíli zasmahněte. Poté vmíchejte šťávu (podle potřeby nařeďte) a povařte asi 10 minut do zhoustnutí. 

Zaprašování moukou přímo do výpeku s tukem v pekáči neodporučuji, je to totiž dost nešikovné. Když uděláte jíšku i šťávu zvlášť, máte obojí pěkně pod kontrolou a můžete omáčku pěkně vyladit.

  1. Husu si nejprve připravte a nasolte. Z břišní dutiny vyjměte droby i přebytečný tuk. Pak husu ze všech stran i zevnitř pořádně osolte (opravdu solí nešetřete) a okmínujte. Dejte na plech nebo na mřížku a nechte odležet v lednici. Minimum je přes noc, ideál je 24 hodin.
  2. Nasolenou husu osušte a dutinu vyplňte jablky. Ideální sestava na pečení je plech s vyšším okrajem a vysoký rošt na drůbež (na videu), který umožňuje volné proudění vzduchu i na spodní straně. Můžete to také vyřešit použitím pekáče a tím, že husu položíte přímo na mřížku v troubě.
  3. Husu před pečením podlijte vodou a dejte péct do trouby rozehřáté na 120 °C. Pečte podle velikosti husy 4 až 6 hodin. Maso musí jít po upečení úplně od kosti. Pro pěkně křupavou kůrčičku husu ke konci vyndejte z trouby. Troubu rozehřejte na 230 °C. Pak husu vraťte a zprudka zapečte asi 15 minut.
  4. Upečenou husu dejte stranou a nechte v klidu odpočívat. Mezitím z plechu slijte přebytečný tuk. Dejte na sporák a zalijte vodou (nebo vývarem). Nechte přijít k varu a zároveň seškrábejte a rozmíchejte všechny připečeniny. Přes cedník slijte do rendlíku a svařte na silnou šťávu. Odpočatou husu naporcujte a podávejte spolu se šťávou a husím sádlem. A samozřejmě přidejte i lokše a zelí.
Autoři:
  • Nejčtenější

Houbaři nosí z lesů první hříbky. Mapa ukáže, kam jít

29. května 2024  9:14

Meteorologové nepředpovídají jen počasí, na základě měření stovek jejich stanic zkoušejí...

Koupací jezírko stojí hodně úsilí. A nejméně půl milionu, říká odborník

31. května 2024

Premium Kdo by netoužil po jezírku či bazénu na koupání, kde z vody není cítit chlór, přesto je čistá....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Tito nejroztomilejší mazlíčci vyhráli granule, deku i lahodné kapsičky

1. května 2024  1:05,  aktualizováno  31.5 13:22

Hlasování v květnové anketě o nejroztomilejší mazlíčky skončilo a my vám můžeme představit vítěze....

KVÍZ: Kolíčky na prádlo, nebo posvátný gong? Poznejte produkty z e-shopů

28. května 2024

V internetových obchodech najdete tisíce drobnůstek, o kterých na první pohled ani nemusíte tušit,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Džungloidní zahrada přinese úrodu v biokvalitě pro příštích sedm generací

3. června 2024

Soutěž Její více než hektarová zahrada leží vysoko nad vesnicí, v kopci, přesto o ni s láskou zvládne...

Pošlete fotku svého psa či kočky a hrajte o prémiové granule za 10 tisíc

3. června 2024  8:55

Prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu v hodnotě deseti tisíc korun je opět ve...

Džungloidní zahrada přinese úrodu v biokvalitě pro příštích sedm generací

3. června 2024

Soutěž Její více než hektarová zahrada leží vysoko nad vesnicí, v kopci, přesto o ni s láskou zvládne...

VIDEO: Kouzlo bylinkového konfitu dá kotletě chuť úplně jiného vesmíru

2. června 2024

Konfitované a šťavnaté kotletky z vepříka na bylinkovém másle s grilovanými baby brambůrky a...

K hobby horsingu živého koně nepotřebujete. Zábava je to ale převeliká

1. června 2024

Je dost možné, že jste o hobby horsingu ještě neslyšeli, ale pravděpodobné, že jste se s ním již v...

Obstála dětská opalovací kosmetika Lirene na horkém sluníčku?
Obstála dětská opalovací kosmetika Lirene na horkém sluníčku?

Jaké jsou zkušenosti našich testerů a jejich dětí s dětskou opalovací kosmetikou Lirene? Ochránil pokročilý systém fotostabilních organických a...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...