Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Berlínský řízek není prasárna, říká Pohlreich a míchá hořčici s křenem

Křupavý řízeček vonící po másle, s pikantním ocáskem dvou druhů hořčice a křenu. Kombinace, která zní podezřele, přesto je nejen chuťově vychytaná. Kyselost hořčice vám při trávení pomůže se s kusem flákoty snáze vypořádat.

Na řízek vyberte pěkný vepřový oříšek, tedy část kýty s jemným vláknem, která se hodí na smažení. Abyste z masa dostali plátek na řízek přes půl talíře, uřízněte v podstatě plátky dva, ovšem nechte je uprostřed spojené, tedy nedokrojené, jak to šéf názorně předvádí v úvodním videu.

Rovný plátek pak získáte, když rozevřený kus masa vložíte naplacato mezi potravinovou fólii a s citem naklepete dnem pánve do roviny. Pak lehce z obou stran osolte a opepřete a z jedné strany potřete marinádou získanou smícháním dvou druhů hořčice - hrubozrnné a běžné plnotučné hořčice, do nichž přistrouháte trochu čerstvého křenu.

Kombinace tučného masa a pikantní hořčice (která kromě hořčičného semínka obsahuje i ocet) není v tomto případě podle Pohlreicha žádná prasárna. „Právě kyselost hořčice vám pomůže bojovat proti mastnotě řízku,“ slibuje.  

A šup s připraveným plátkem masa do tradičního trojbalu, tedy hladké mouky, rozšlehaného vajíčka a strouhanky. Pozor, nesnažte se strouhanku přitlačit. Podle šéfa to pak dopadá tak, že se trojbal při smažení jakoby odfoukne od řízku, což úplně není ono.  

Plátek obalte v hladké mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance.
Plátek obalte v mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance.
Strouhanku na plátek masa nepřiplácávejte, opadaly by z něj při smažení celé...
Obalený plátek vložte na pánev s rozehřátým přiměřeným množstvím tuku.

Řízek potřený z jedné strany směsí hořčic a křenu obalíte v klasickém trojbalu.

A můžete se pustit do smažení. Na pánvi rozehřejte přiměřené množství běžného rostlinného oleje - řízek by neměl být do oleje úplně potopený, protože výsledkem je pak řízek mastný, ale zároveň vysušený. Zvolna řízek smažte, hlídejte a můžete si k němu mezitím připravit nějaký lehký salát.

Pohlreich radí salát z polníčku, který jen pokapete trochou slunečnicového oleje (olivový se k řízku chuťově nehodí), osolíte, opepříte, přidáte šťávu z poloviny citronu, promícháte a máte hotovo.

Hlavně nezapomeňte řízek v pravý čas otočit. A myslete na to, že z druhé strany už se nebude smažit tak dlouho. Před koncem smažení pak slijte z pánve olej a přidejte k řízku kousek másla. „Dá řízku nezaměnitelnou chuť, pomalu se připalující máslo totiž získá nádhernou oříškovou příchuť,“ básní šéf. A má pravdu, vždyť takový vídeňský řízek se smaží jedině na másle.

Na rozpuštěném másle řízek proto několikrát otočte, aby máslo nasál, přesuňte ho na papírovou utěrku, lehce vysušte a servírujte. S polníčkovým salátem a půlkou citronu na pokapání řízku.

Smažení nemusí zákonitě znamenat tučné těžké jídlo

Tento recept na berlínský řízek Zdeněk Pohlreich předvedl v neděli v podvečer v dalším díle Zdeňkovy akademie, kterou tentokrát věnoval smažení. Pánev s olejem totiž zdaleka nemusí nutně znamenat pokrm nacucaný olejem a pocit těžkého žaludku až do druhého dne.

Základem smažení, které vůbec nemusí být nezdravé, podle Pohlreicha je, že každé smažené jídlo si zaslouží svoji dávku čerstvého oleje. Tvrdí, že nejhorší smažené jídlo je to, kde jsou ve strouhance vidět černé fleky z přepáleného jídla, které se v tom samém oleji smažilo předtím.   

Autor:
  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

Vysaďte si damašskou růži. Voňavou léčivku, kterou využijete na pěstění pleti

17. května 2024

Královna květin, říká se jí. Umí opravdu potěšit, některé kultivary nadchnou i nádhernou vůní....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nutrie jako plyšáci? Útočí i na psy. Možná to lidi přesvědčí, říká biolog

19. května 2024

Premium Kdo u nás chrání jeleny sika, čím hrozí kněžice a proč ekologové na rozdíl od včelařů někdy...

Nedrobit, neříhat, jíst, i když nemáte hlad. Tak vypadá jídlo ve vesmíru

24. května 2024

Vesmírné stolování je trudná věc. Astronauti třeba nesmějí drobit a krkat – nikoli kvůli slušnosti,...

Existuje asi šest set plemen ovcí, někteří berani mohou mít i tři páry rohů

24. května 2024

Ovce se zapsaly už do starověkých mýtů, provázejí člověka celé věky. Jsou užitečné hned třikrát –...

Brněnská zahrádka v parku, s pergolou a záhony, o kterou pečují romské děti

23. května 2024

Soutěž Má jen pár desítek metrů čtverečních a první zahradnické práce tu proběhly v roce 2022, nicméně už...

Stromy a keře si umějí pomáhat, aby byly zdravější. To je tajemství guildů

23. května 2024

Guildy jsou společenství stromů a rostlin. Pomáhají si prospívat, odolávat škůdcům, lákat celoročně...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...