Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Klobásky na gril nemusíte kupovat, připravte si vlastní, radí Pohlreich

Klobásky neodmyslitelně patří ke grilování, většinou si je kupujeme v obchodě. Zdeněk Pohlreich v pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, jak překvapit hosty vlastnoručně připravenou klobásou.

Pohlreich si pro přípravu nachystal tři druhy masa: kousek vepřového bůčku a plecka, které doplnil kouskem hovězího. Každý z nich rozdělil na polovic. Jednu půlku jemně nakrájel – tyto kousky budou tvořit takzvanou vložku, která tvoří vlastní strukturu klobásy. Druhou nakrájel na kostky, které pak v mixéru rozseká na fáš, která bude v klobásách dělat takzvanou spojku.

„Já maso kořením dřív, než ho dám rozmixovat, podle mě se to líp promíchá,“ tvrdí kuchař. Proto koření solí a pepřem, přikrájí trochu chilli, rozmarýnu a tymiánu. Veškeré ingredience nasype do mixéru a přilije pro chuť trochu madeiry. „Je to na vás, když nemáte madeiru, klidně můžete použít cokoliv, čemu se říká fortifikované víno, klidně vermut nebo sherry,“ radí. Přikápne ještě kapku jablečného octa a nechá společně rozmixovat.

Pohlreich o tom sice nemluvil, ale je dobré mít všechny suroviny včetně sekací nádoby hodně zachlazené. Při sekání totiž vzniká teplo a hrozilo by, že se úpravou spálí. V průmyslových provozech se to dělá tak, že se fáš při sekání chladí ledem – to je ta voda, která se pak objeví ve složení výrobku. Není špatné také sekání provádět na několikrát, vždy počkat, než se maso trochu zchladí. Pak už jen stačí osolit a opepřit zbytek masa (vložky) a v míse smíchat s fáší. Ideální je nechat směs přes noc v lednici odležet, aby se chutě lépe spojily.

Normálně byste pak klobásky narazili do střívka, jaké koupíte v každé prodejně s potřebami pro řezníky (většinou se používá rozměr 34/36). Pak byste potřebovali narážečku na klobásy. Ty má hodně lidí jako součást masomlýnku svého robota, ale za několik desetikorun lze koupit nástavec i na obyčejný ruční masomlýnek. Pak se klobásky vyrobí jako dlouhý had, z něhož se pak zatočením vytvoří jednotlivé kousky.

Nebyl by to však Pohlreich, aby pro klobásy nepoužil něco zvláštního – vepřovou bránici. V prasátku drží veškeré vnitřnosti pohromadě, vypadá jako krajka a je protkaná tukovými žilkami, které po opečení na grilu dodají pokrmu ještě další chuť a šťavnatost. Kdo bude chtít vyzkoušet tento postup, bude se muset zeptat svého řezníka, zda je schopen tuto část vepříka dodat. Stojí okolo 30 korun.

Pohlreich teď už jen vytvaruje z masové směsi válečky, které zabalí a utáhne do bránice. Aby přidal další chuť, využil namočeného prkénka pro uzení, které zaklopil do grilu. Když měl pocit, že klobásky už chytily trochu kouřového aroma, dal je přímo na mřížku. Výsledek vidíte na úvodním obrázku v galerii. A příprava netrvala o mnoho delší dobu, než kdybyste se vypravili k řezníkovi pro hotové grilovací klobásy.

Autor:

Tři kila žeber na grilu v americkém stylu. Jen málokdo v soutěži splnil zadání

Dany s Danielou jako vítězové úvodního kola

VIDEO Sedmý díl pořadu Česko na grilu na Primě konečně přinesl zadání, které se nabízelo od začátku. Tedy...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

Burger, který potěší nejen chuťové buňky, ale i oko. Bude se líbit nejen...

VIDEO I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

Výborně vypečená pizza s trhanou mozzarellou a žampiony Dannyho s Danielou

VIDEO Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

Ryby jako oříšek. Soutěžící na grilu bojovali s filetováním i opékáním

Vítězné grilovačka: Hamachi s teriyaki omáčkou

VIDEO Čtvrtý díl soutěže Česko na grilu byl ve znamení grilování ryb. Což byl úkol, který rozhodil...

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

Flank steak s chimichurri a hořčičnou omáčkou

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Nevšední camembert v mletém mase je důkazem, že sýr na gril rozhodně patří

Po rozkrojení. Polníček do salátu vmíchejte až těsně před podáváním.

VIDEO Kromě masa se na grilech velice často připravují i sýry. V dnešním dílu grilovací akademie vám její...

Kuřecí křídla na grilu jsou jedničkou. Vyzkoušejte je v asijském stylu

Lákavá porce křidélek, vychutnáte si ji s výběrovým bílým vínem.

VIDEO Nejen steak chutná z grilu lépe než z pánve. I kuřecí křidélka dostanou z roštu pořádnou porci...

  • Nejčtenější

Houbaři nosí z lesů první hříbky. Mapa ukáže, kam jít

29. května 2024  9:14

Meteorologové nepředpovídají jen počasí, na základě měření stovek jejich stanic zkoušejí...

KVÍZ: Kolíčky na prádlo, nebo posvátný gong? Poznejte produkty z e-shopů

28. května 2024

V internetových obchodech najdete tisíce drobnůstek, o kterých na první pohled ani nemusíte tušit,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Zařiďte si v zahradě vlastní koberec medvědího česneku pro příští jara

28. května 2024

Nemusíte drancovat parky či lesy, s košíkem a nůžkami si můžete příští jaro vyběhnout pro medvědí...

Osiřelý vnitroblok bytového domu ležel ladem, teď je to sdílený zelený ráj

27. května 2024

Soutěž S generační výměnou obyvatel bytového domu v centru Českých Budějovic přišla na konci první dekády...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Snědl jsem i syrové kuře. Mistr japonské kuchyně nejen o tom, proč neumíme jíst sushi

23. května 2024

Premium Může se pyšnit titulem mistra světa v přípravě japonského jídla pro nejaponské kuchaře. Jakub Horák...

Vyrostlo vám dítě z dětské postýlky? Vyrobte z ní vysoký truhlík na balkon

30. května 2024

Máte rádi záplavy květin na oknech i na balkoně, ale nevíte, jak je uspořádat? Nebo nemáte záhonky...

Nejroztomilejší mláďata Zoo Praha budete chtít vidět na vlastní oči

30. května 2024

K dnešnímu dni se letos v pražské zoo narodilo nebo vylíhlo téměř tři sta mláďat savců, ptáků a...

Houbaři nosí z lesů první hříbky. Mapa ukáže, kam jít

29. května 2024  9:14

Meteorologové nepředpovídají jen počasí, na základě měření stovek jejich stanic zkoušejí...

O vítězi soutěže Česko na grilu rozhodlo klání ve volném stylu

29. května 2024

Tři soutěžní dvojice se utkaly ve finále Česko na grilu. Tentokrát neměly jasné zadání. Žádná...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...