Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Houby grilujte, smažte, připravujte z nich pastu, omáčky i polévky

Lesní houby mají v české kuchyni tradiční využití: jejich výhodou je snadná úprava i jedinečná chuť. Gratinované hlavičky žampionů, pečený houbový pudink či ragú s pečenými liškami se proto objevují v nabídce restaurací jako sezónní speciality.

Čerstvé houby z lesa se nejlépe hodí pro rychlou úpravu. | foto: Profimedia.cz

Dobří kuchaři si při tvorbě aktuálního letního menu na využití lesních plodů zakládají. "Houby jsou jednou z nejtradičnějších surovin české kuchyně. Počítaly s nimi prvorepublikové kuchařky a velmi žádané jsou také v moderní gastronomii," řekl šéfkuchař Michael Váňa z pražské restaurace U Modré kachničky.

Zeleninová polévka s houbami

Dobře připravené lišky jsou delikatesa.

I když na trhu je široká nabídka mnoha druhů hub, není prý nad houby z lesa. "Lidé si potrpí zejména na houby, které si mohou sami nasbírat, případně usušit nebo konzervovat. Je tady velká tradice. Jsme houbařská velmoc," upozornil Váňa a přidal pár tipů, které při zpracování svých houbařských úlovků využijete i doma. 

Stačí posolit, pokmínovat a orestovat na másle

Houby se dají využít ke grilování, smažení nebo přípravě různých past, omáček i polévek. Ve své restauraci nabízí bramboráčky s ragú z hříbků a lišek, zaječí stehno pečené na česneku a liškách nebo králíka pečeného na hříbkách s dušenou rozmarýnovou rýží.

Čerstvé houby jsou v kuchyni nejlepší.

Výborné jsou krémové polévky i omáčky.

Houby jsou výtečným doplňkem k masům, ale využívat se mohou také jako samostatné pokrmy. "Čerstvá houba z lesa se nejlépe hodí pro rychlou úpravu. To se týká hřibovitých druhů, ale také bedel nebo masáků," radí Váňa. Hlavičky stačí jen nasolit, pokmínovat a zprudka orestovat na másle. Konzumovat se pak mohou s pečivem nebo jako příloha k masům.

Vyzkoušet můžete například Křupavé soté z hříbků a bedlové držťky se slaninou podle Pohlreicha

26. září 2010

Podle Váni jsou právě čerstvé houby největším kulinářským lákadlem. "Tradiční česká kuchyně byla o houby vždy hodně opřená. Využívaly se jako hlavní pokrm či na různé polévky," uvedl.

Zároveň jsou ale houby poměrně těžko stravitelné a není nutné je za každou cenu doplňovat přílohou. Kořenit houby je také potřeba s rozvahou. "Hodí se tam to, co lidé pěstovali na dvorku, jako majoránka, kmín, rozmarýn či tymián. Výborné jsou v kombinaci s česnekem nebo cibulí," uvedl Váňa.

K houbám patří dezerty z lesního ovoce

V létě si navíc můžete pochutnat i na kombinaci hub s dezerty z lesních plodů. Například restaurace Sarah Bernhardt v hotelu Paříž nabízí menu, jehož součástí je telecí ragú s pečenými liškami a šťouchanými brambory; k němu jako dezert podávají čokoládové placičky s malinovou pěnou, sypané praženými lískovými a pistáciovými oříšky.

Nejužívanější a u veřejnosti patrně nejoblíbenější jsou podle Váni žampiony. "Jsou také asi nejbezpečnější, nejdostupnější a nejlevnější. Nemusí se také běhat po lese, aby se nasbíraly," uvedl. Pohodlně se ale dají nakoupit i houby mražené či sušené. Pro sezónní využití však zůstanou nejlákavější čerstvé houby z lesa.

Autor:
  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

Chausie rozhodně nebude sedět v koutě, tato kočka nezapře divokou krev

22. května 2024

Kočičí plemeno chausie vzniklo křížením kočky bažinné (Felis chaus) s kočkou domácí. Chovatelé se...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Snědl jsem i syrové kuře. Mistr japonské kuchyně nejen o tom, proč neumíme jíst sushi

23. května 2024

Premium Může se pyšnit titulem mistra světa v přípravě japonského jídla pro nejaponské kuchaře. Jakub Horák...

Osiřelý vnitroblok bytového domu ležel ladem, teď je to sdílený zelený ráj

27. května 2024

Soutěž S generační výměnou obyvatel bytového domu v centru Českých Budějovic přišla na konci první dekády...

Tvorové, kteří mají zázračné pohybové nadání. Běhají a skáčou lépe než atleti

27. května 2024

Letci nad savanou, běžci po vodě nebo lezci přes žiletky – nejrůznější tvorové předvádějí doslova...

VIDEO: Rychle, či pomalu? Dva způsoby, jak si na grilu užít květovou špičku

26. května 2024

Hovězí květová špička a farmářská zelenina budou vedle našich mistrů grilu hrát hlavní roli v...

Seznamte se s vaší narozeninovou květinou. Může vás dokonale popsat

25. května 2024

Co může být smyslnějšího než květiny? Vnášejí do života radost a ovlivňují prý dokonce i vaši...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...