Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak si zavařit si ovoce nebo si udělat vlastní marmeládu?

  16:09
Přes léto jsme se dobili vitamíny, tak proč si nějaké neschovat i na zimu? Stačí ovoce zavařit.

Zavařujeme ovoce

Zavařování, tedy uchovávání potravin pomocí tepla – sterilací, je už dvě století stará metoda, která vznikla v kuchyni francouzského kuchaře a cukráře Nicollase Aperta, jako další ze způsobů konzervace potravin. Vynález plechové konzervy byl nejprve použit pro vojáky ve válkách, ale plech později nahradilo sklo a s ním sterilace vstoupila do domácností, kde si získala velkou oblibu.

Dříve šlo spíše o uchování potravin do zásoby a až dnes se ze zavařování stává umění, při kterém se uplatňuje mnoho neotřelých nápadů. Můžete tak vytvořit zdravou dobrotu, kterou v žádném supermarketu nekoupíte.

Co je možné z ovoce vytvořit?

Kompot – sterilované čerstvé ovoce, zalité nálevem
Džem – rosolovitá konzistence s kousky ovoce nebo celými drobnými plody
Marmeláda – ovocný protlak, zahuštěný odpařením a přidáním cukru, tužší než džem
Povidla – rozvařené ovoce, zahuštěné odpařením, bez přidání cukru (nejen švestky!!!)
Rozvářka (klevela) – sterilované ovoce, lehce rozvařené a lehce zahuštěné cukrem
Rosol – čistá šťáva, získaná zatepla nebo lisováním, zahuštěná odpařením a přidáním cukru
Sýr – tuhá rosolovitá konzistence z protlaku, který se zahustí odpařením a cukrem
Pasta – prolisované rozvařené ovoce, zahuštěné odpařením a cukrem se v tenké vrstvě suší v troubě

Jaká pravidla při zavařování platí?

Ovoce zpracovávejte hned po natrhání, zvláště v teplém počasí. Pokud není možné okamžité zpracování, uchovávejte ho v chladu a temnu.

Do kompotů používejte výhradně zdravé, pevné ovoce. Do džemů a marmelád lze použít i přezrálé a měkké plody, ne ale nahnilé nebo s plísní.

Zavařujeme ovoce

Všechno nádobí a kuchyňské pomůcky udržujte v maximální čistotě. Pokud džemy či nálevy ochutnáváte, musíte lžíci či měchačku znovu opláchnout. Přítomnost slin totiž způsobuje vyšší kazivost kompotů či marmelád.

Sklenice včetně víček musejí být vždy dobře umyté a suché. Pro marmelády a džemy by měly být nahřáté, aby při nalití horké směsi nepraskly.

Hotové výrobky uchovávejte v chladnu a temnu. Před konzumací je vždy pečlivě zkontrolujte, zda nejsou znehodnocené.

Důležité je při domácí výrobě nezabít chuť, barvu ani přírodní pektin, který způsobuje rosolovitou konzistenci džemů. Pektin obsahuje většina ovoce, ale ne v každém je ho tolik, aby po rozvaření vznikla krásná konzistence. Pro džemy proto doporučuji zpracovávat ovoce, bohaté na přírodní pektin, například rybíz nebo angrešt a při výrobě marmelád zase vařte ovoce trochu déle, aby se hmota zahustila. Jen tak uvaříte opravdu přírodní lahůdky bez chemických přísad. Ke konzervaci stačí už jen cukr, citrónová šťáva a koření.

Buďte při zavařování originální!

Není nutné zavařovat každý druh ovoce zvlášť ve velkých dávkách. Vytvořte si například vlastní výjimečnou sérii kompotů. Záleží jen na vás, jaké druhy ovoce i zeleniny zkombinujete, co přidáte za koření a jestli osladíte cukrem nebo medem.

Zavařujeme ovoce

Zavařte broskve a místo pecky vložte do plodu jahodu, nebo zkombinujte hrušky s hroznovým vínem či dokonce švestky a rozinky. Zkuste přidat zázvor do pomerančového džemu. A marmeládu můžete udělat i z mrkve nebo z rajčat.

Na závěr mám pro vás jeden tip na úžasnou marmeládu, která je právě z rajských jablíček a jablek, kterých je nyní hojně v každé domácnosti.

Marmeláda z jablek a rajčat

Na 1 kilogram pokrájených jablek potřebujete 1 kilogram celých rajčat, 1 kilogram cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 6 lžic rumu a šťávu z 2 citronů.

Omytá rajčata a nakrájená jablka podusíte s trochou vody. Pak směs propasírujte, nebo umelte v mlýnku na ovoce. Přidejte cukr, vanilkový cukr a hmotu vařte do zhoustnutí. Nakonec přidejte citronovou šťávu a rum. Když směs zrosolovatí, naplňte jí skleničky, zavíčkujte a obraťte je dnem vzhůru a nechte je tak až do vychladnutí.

Autor:
  • Nejčtenější

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

23. května 2024

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu....

Tetování pořídil ženě bývalý partner bez souhlasu, nyní se ho zbavuje

23. května 2024  8:18

Taylor White bylo pouhých jednadvacet let, když jí partner bez dovolení potetoval obličej...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Příběh Karla: Odešel jsem od ženy kvůli mladší, teď toho lituji

20. května 2024

Loni jsem oslavil padesátku, a když tak bilancuji, jak se mi vede v životě, musím říct, že to jde...

Uklízí, vaří, o malého se stará. Jako by byla cikánka, chválil ve Výměně manžel

22. května 2024  21:45

Nejnovější Výměna manželek byla překvapivě klidná, přestože každá rodina vyznává úplně jiný životní...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Silonky jsou passé. Lidé se zasekávají v době, kdy je móda bavila, míní stylistka

27. května 2024

Premium Ze setkání se stylistkou jsem byla hodně nervózní. Julia Silajdžić, která má na Instagramu přes...

Žena vypadala těhotná, ale nebyla. Vysněného dítěte se však dočkala

27. května 2024  8:39

Kvůli endometrióze vypadala žena většinu času jako v devátém měsíci těhotenství. Přesto ale v...

Čísla, která vám mohou zajistit zdravý a dlouhý život

27. května 2024

Máme pro vás dobrou zprávu. Chcete-li žít zdravěji, nemusíte držet žádné zvláštní diety, ani to...

Silonky jsou passé. Lidé se zasekávají v době, kdy je móda bavila, míní stylistka

27. května 2024

Premium Ze setkání se stylistkou jsem byla hodně nervózní. Julia Silajdžić, která má na Instagramu přes...

Týdenní horoskop pro všechna znamení od 27. května do 2. června

27. května 2024

Týden začíná a hvězdy vašemu znamení mohou pomoci k tomu, abyste následující dny nejen zvládli, ale...

Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2
Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2

Rádi byste vyzkoušeli nejdokonalejší recepturu pokračovacího kojeneckého mléka BEBA? Zapojte se do soutěže a vyhrajte hned 2 balení mléčné výživy...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...