Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

aktualizováno 
Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno spotřebovat rovnou, a tak je tady zavařování. Určitě máte své rodinné recepty, ale co tak letos vyzkoušet něco nového?

Broskvová marmeláda | foto: Profimedia.cz

Domácí kečup

Ingredience:

Domácí kečup
  • 1 kg rajčat
  • 2 jablka
  • 1 větší cibule
  • 100 g krupicového cukru
  • 60 ml jablečného octa
  • 60 ml vody
  • 1 lžička soli
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 hřebíčků
  • špetka skořice

Pracovní postup:

  1. Rajčata, jablka a cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno. Vložíme je do hrnce, podlijeme vodou a octem, přidáme sůl, cukr a veškeré koření.
  2. Vaříme na mírném plameni asi hodinu a občas směs promícháme. Pak z hrnce vyjmeme bobkový list, hřebíček, pepř i nové koření a vše rozmixujeme dohladka. Můžeme kečup také propasírovat.
  3. Sklenice se šroubovacími uzávěry vyvaříme a ještě horkým kečupem je naplníme.
  4. Zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru. Necháme je stát, dokud nevychladnou. Pak je uložíme do sklepa nebo špajzu.

Švestkové čatní

Ingredience:

Švestkové čatní
  • 1 kg švestek
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 cm zázvoru
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 lžička soli
  • 4 kuličky nového koření
  • 1-2 lžičky koření ras el hanout (nebo jiné oblíbené orientální směsi)

Pracovní postup:

  1. Švestky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na větší kousky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Zázvor oloupeme a nastrouháme.
  2. Švestky dáme do hrnce, přidáme cibuli, česnek a zázvor, zasypeme cukrem a přivedeme k varu. Občas promícháme vařečkou.
  3. Pak stáhneme plamen, přidáme koření a sůl a necháme asi 30 minut probublávat. Občas promícháme.
  4. Vyjmeme kuličky nového koření, rozmixujeme nahrubo nebo zcela dohladka.
  5. Skleničky se šroubovacími víčky vyvaříme a ještě horkým čatní je naplníme skoro po okraj. Zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru, tak necháme vychladnout. Podáváme nejdříve po pěti dnech, kdy se chutě krásně propojí a rozvinou.

Tip: Do čatní můžete přidat také jablka nebo jiné ovoce ze zahrady. Pro zajímavost můžete švestky zkombinovat také s trochou rajčat. Kdo má rád ostré, přidá pálivou papričku.

Broskvová marmeláda

Ingredience:

Broskvová marmeláda
  • 1 kg broskví
  • 500 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 lžičky citrusového pektinu

Pracovní postup:

  1. Broskve vypeckujeme. Kdo chce, můžete je také oloupat, ale není to nutné. Nakrájíme je na kousky a zasypeme krupicovým cukrem.
  2. Přivedeme k varu a za občasného míchání vaříme asi 10 minut. Potom odstavíme a rozmixujeme tyčovým mixérem nebo propasírujeme přes sítko, aby se oddělily tužší slupky.
  3. Potom smícháme v mističce vanilkový cukr s citrusovým pektinem a tuto směs vmícháme do marmelády. Ještě asi pět minut povaříme.
  4. Pomocí studeného talířku, na který kápneme trochu marmelády, vyzkoušíme, zda je dostatečně tuhá. Pokud ne, ještě chvíli povaříme.
  5. Nakonec ještě horkou plníme do vyvařených skleniček, zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout.

Tip: Do hotové marmelády ještě můžeme vmíchat trochu vodky nebo tuzemáku. Je možné také broskve zkombinovat s jiným oblíbeným ovocem, marmeláda bude mít zajímavou chuť.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Potravinová pyramida je omyl moderní výživy, říká Margit Slimáková

Margit Slimáková, výživová specialistka

Studium farmacie úspěšně dokončila, ale už na škole byla rozhodnutá, že pro farmaceutický průmysl pracovat nebude. Víc...

Radši se budu trápit, ale budu s ní, řekl Marian po Výměně manželek

Marie (34) žije s rodinou v Libochovicích.

Marian (31) je sice s Marií (34) zasnoubený, ale o budoucnosti vztahu před televizní Výměnou manželek pochyboval....

Příběh Patrika: Žena opustila mne i dceru, ale stejně se stále vrací

Ilustrační snímek

Dva roky moje manželka udržovala milenecký vztah s jiným mužem. Když to na ni prasklo, rozhodla se pro něj. Bez...

Žena zhubla, aby už v letadle nemusela předstírat, že dopne pásy

Žena zhubla, aby se vešla do sedadla v letadle.

Australanka Zoe Batchelorová (34) se od puberty potýkala s obezitou. Milovala jídlo a byla spokojená. Ovšem jen do té...

Manuál, jak se co nejrychleji zbavit nachlazení

Ilustrační fotografie

Když zakročíte včas, můžete nejenom zmírnit průběh nachlazení, ale i podstatně zkrátit dobu, kdy vám je špatně. Co...

Další z rubriky

Silvestrovské jednohubky a novoroční jídelní tradice

Pikantní masové koule

Za dveřmi je oslava nového roku. A co by to bylo za slávu, kdyby nebylo co zobat k vínu nebo jinému povzbuzujícímu...

Pracny, košíčky a další skvělé cukroví, které pečeme v redakci

Košíčky s ořechovou náplní

Také letos vám přinášíme osvědčené recepty na vánoční cukroví, které se peče v rodinách redaktorek OnaDnes.cz. Věříme,...

Upečte si vanilkové rohlíčky i další ořechové cukroví a pošlete recept

vanilkové rohlíčky

Mezi nejoblíbenější vánoční cukroví napříč generacemi patří vanilkové rohlíčky. Někdo do těsta přidává mleté mandle...

Najdete na iDNES.cz