Čtvrtek 27. ledna 2022, svátek má Ingrid
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 27. ledna 2022 Ingrid

Zavařování je zase v kurzu. Recepty na domácí marmelády

  3:07
Třešňovou marmeládu zvládne s patřičnou dávkou trpělivost opravdu každý. Domácí zavařeniny jsou vysokou školou kuchařského umění. V naší minikuchařce najdete recept nejen na třešňovou marmeládu.

Rybízová marmeláda. | foto: Isifa

Tipy a triky pro úspěšné zavařování

* Dodržujte přesně váhy udané v receptech, jen tak dojdete ke správnému výsledku. Váha ovoce platí pro vypeckované, očištěné a oloupané kousky.
* Nevařte džemy, marmelády a želé ve větším množství. Když jen zdvojnásobíte přísady, ovoce se pořádně neprovaří, ztratí se z něj vitaminy a nedosáhnete správné konzistence a barvy.
* Během zavařování směs stále míchejte, aby se nepřipálila a pořádně se odpařila šťáva.
* Sbírejte při vaření z povrchu pěnu. Kdybyste ji tam nechali, nebude výsledná zavařenina vypadat dobře a navíc by se mohla brzy kazit.
* Co budete potřebovat: měchačku, dírkovanou sběračku na pěnu, naběračku a nálevku a samozřejmě hrnec - velký se širokým dnem, nejlépe z nerezu.
* Do marmelád a želé můžete po uvaření přidat kapku likéru, rumu, ovocné pálenky nebo vodky. Maximálně tak tři polévkové lžíce, aby se nenarušil proces želírování.

Rebarborová marmeláda

Ingredience

* 1,5 kg očištěné rebarbory
* 1 pomeranč
* 500 ml vody
* 1,5 kg želírovacího cukru
* 2 lžíce pomerančového likéru či Cointreau

1. Omytou a očištěnou rebarboru nakrájíme na dvoucentimetrové špalíky, přisypeme nastrouhanou kůru z poloviny pomeranče. Zalijeme asi půl litrem vody a deset minut provaříme, dokud není rebarbora měkká.
2. Přidáme cukr, mícháme, až se rozpustí, a ještě pět minut povaříme za stálého míchání na mírném plameni. Vyzkoušíme, jestli marmeláda rosolovatí.
3. Do hotové marmelády přidáme Cointreau nebo pomerančový likér, promícháme a plníme do sklenic.

NÁŠ TIP

Zkuste místo pomerančové kůry a likéru přimíchat 2 lžičky strouhaného čerstvého zázvoru.

Marmeláda z melounu

Ingredience

* 2 kg melounové dužiny
* 1,5 kg želírovacího cukru
* 2 citrony

1. Meloun oloupeme, dužinu rozkrájíme, vybereme pecky a nakrájíme asi na dvou centimetrové kostičky.
2. Kousky melounu prosypeme ve velké míse cukrem a zalijeme šťávou ze dvou citronů. Přetáhneme fólií a necháme 4-5 hodin odležet v chladu.
3. Proslazený meloun potom povaříme asi pět minut, průběžně mícháme a sbíráme pěnu z povrchu. Po pěti minutách varu zkoušíme, jestli marmeláda rosolovatí - na studeném talířku by měla udělat kapku, která po naklonění nesteče.
4. Sklenice vypaříme horkou vodou nebo je necháme několik minut vyhřát na plechu v troubě a naplníme marmeládou. Uzavřeme,necháme je chvíli odstát a pak je obrátíme dnem vzhůru.

NÁŠ TIP

Přimíchejte do marmelády trochu nastrouhané citronové kůry, nebo přidejte hrst malin pro barvu.

Rybízová marmeláda

Ingredience

* 700 g červeného rybízu
* 600 g malin
* 1 kg cukru

1. Rybíz propláchneme, necháme okapat, obereme od stonků. Maliny omyjeme, necháme okapat. Pár plodů si odložíme stranou.
2. Ovoce rozmačkáme, rozmixujeme nebo rozmačkáme lisem na brambory. Přidáme cukr a vaříme 5 minut, průběžně sbíráme pěnu z povrchu marmelády. Ještě horkou ji přecedíme a vaříme, dokud marmeláda nezačne rosolovatět.
3. Do skoro hotové marmelády vsypeme několik plodů, které jsme neprolisovali, převaříme tři minuty a přelijeme ji do sklenic.
4. Zavíčkujeme a sklenice obrátíme dnem vzhůru.

NÁŠ TIP

Maliny můžete nahradit jahodami.

Mirabelková marmeláda

Ingredience

* 1 kg mirabelek
* 1 celá skořice
* 1 vanilkový cukr
* 500 g želírovacího cukru

1. Mirabelky omyjeme, necháme okapat, zbavíme stopek, pecek a rozkrájíme na menší kousky.
2. Ovoce rozmixujeme, zvážíme a přidáme skořici, vanilkový a želírovací cukr.
3. Směs vaříme za stálého míchání a sbírání pěny pět minut, dokud nezačne rosolovatět.
4. Vyndáme skořici a horkou marmeládu přelijeme do vypařených, čistých a suchých sklenic. Sklenice uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru.

NÁŠ TIP

Přidejte do rozmixovaných mirabelek anýz nebo badyán. Nezapomeňte je vyjmout. Místo celé skořice můžete použít špetku mleté.

Borůvkové želé

Ingredience

* 1 kg borůvek
* 300 ml vody
* 2 citrony
* želírovací cukr

1. Borůvky omyjeme, několik plodů odložíme stranou, zbytek dáme do hrnce s vodou. Povaříme je doměkka. Rozvařené borůvky i s vodou, ve které se vařily, necháme překapat přes síto s plátýnkem.
2. Do borůvkové šťávy přimícháme želírovací cukr v poměru 1 ml: 1 g. Citrony vymačkáme a přilijeme ke šťávě.
3. Borůvkovou šťávu s cukrem a celé plody pomalu přivedeme k varu a za stálého míchání povaříme pět minut. 4. Po pěti minutách vaření vyzkoušíme, jestli želé rosolovatí. Z hotové marmelády sebereme pěnu a naplníme jí sklenice. Zavíčkované je obrátíme dnem vzhůru.

NÁŠ TIP

Přimíchejte do želé před přelitím do sklenic dvě lžíce bourbonu nebo whisky.

Třešňová marmeláda

Ingredience

* 1 kg třešní
* 4 stonky citronové trávy, citronely
* 1 kg cukru
* 1 balíček směsi na přípravu džemů a marmelád (GelfixKlasik - Dr. Oetker)

1. Třešně omyjeme, necháme okapat, odstopkujeme, vypeckujeme a rozmixujeme.
2. Citronovou trávu rozřízneme na polovinu a vložíme do hrnce k třešním.
3. Gelfix promícháme se dvěma lžícemi cukru a provaříme ho s třešněmi jednu minutu.
4. Přidáme zbytek cukru a vaříme dalších pět minut, průběžně mícháme a sbíráme pěnu. Vyzkoušíme, jestli marmeláda rosolovatí. Když je hotová, vyjmeme citronovou trávu a přelijeme směs do sklenic. Uzavřené sklenice po chvíli otočíme dnem vzhůru.

NÁŠ TIP

Marmeládu můžete připravit i z třešní a višní. Přebytek citronové trávy můžete zmrazit nebo usušit, hodí se k přípravě thajských jídel.

Jahodová marmeláda

Ingredience

* 2 kg jahod
* 1 kg želírovacího cukru
* 1 citron
* 2 lžíce rumu

1. Vyzrálé plody jahod opereme, odstopkujeme a necháme okapat. Několik plodů dáme stranou, zbytek jahod rozmačkáme, smícháme s cukrem.
2. Do jahodové směsi přilijeme šťávu z poloviny citronu a za stálého míchání pět minut prováříme. Sběračkou sbíráme pěnu.
3. Marmeládu dochutíme, pokud je dost sladká, ještě zbytkem citronové šťávy. Když začne marmeláda rosolovatět, přidáme do ní pokrájené jahody a provaříme ještě asi dvě minuty.
4. Do hotové marmelády přimícháme rum, směsí naplníme sklenice, uzavřeme a sterilizujeme 20 minut při 85 stupních.

NÁŠ TIP

Recept můžete použít i na lesní jahody.

Autoři:
  • Nejčtenější

Sedmikrásky k obědu, nákup z popelnice. Výměna se nesla v režii eko páru

Podobný věk, naprosto odlišný životní styl. Tak nějak by se dala shrnout nejnovější Výměna manželek, ve které se sešly...

Angelica: Mám ráda svoje prsa, i když ve 12 letech nebylo lehké se s nimi sžít

Burleska je vlastně teatrální striptýz, svlékání z krásných korzetových kostýmů. „Používáme spoustu peří, kostýmy jsou...

Staňte se vílou i bez diet. Devět rad, jak shodit kila a moc toho neměnit

Premium Chcete pro sebe v novém roce něco udělat? Zapomeňte na razantní diety, které nám odložená kila nakonec vždycky vrátí i...

Ryby a Kozorozi se zamilují, Raky čeká kariéra. Jak bude pod vládou Vodnáře?

Premium Všechno stagnující a strnulé Vodnáře rozčiluje a má chuť prosadit pokrok. Takže je zřejmé, že vstupujeme-li do období...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K hubnutí Alenu motivovala kamarádka. Za necelý rok shodila 34 kilo

Alena Krejčová vážila ve 35 letech 117 kilogramů a zhubla nejen kvůli sobě, ale také kvůli dětem, aby se za ni nemusely...

Naši zemi by neubránila ani desetkrát větší armáda, říká armádní generál Opata

Premium Přes tři roky šéfuje armádě a nejvíc mu pije krev byrokracie. Když je nejhůř, oblékne maskáče a vyrazí z kanceláře...

Situace se obrací. Dřív byl vstřícný západ, dnes vyrazte s obytňákem na východ

Premium Nemám rád kempy s jejich davovou atmosférou, hlukem a stísněným prostorem a hotely jsou pro mě nenávratně statické,...

Recept na dlouhověkost? Chirurg Pafko vysvětluje, čím si zkracujeme život

Premium Profesor Pavel Pafko o tom, proč si u televize neotevře lahváč, o malém štěstí pro každý den a taky o poučném úrazu na...

  • Další z rubriky

Snídaně je prostě grunt. Pokud chcete hubnout, určitě ji nevynechávejte

Doporučení odborníků na výživu sice v posledních letech bývají trochu matoucí, když jednou radí jíst pětkrát denně a...

Denně hrst vlašáků a váš mozek, srdce i klouby zajásají. Zlepší i spánek

Ačkoli českou specialitou jsou vlašské ořechy asi tak jako vestfálský řízek, považujeme je za „naše“. Stejně tak se na...

Pikantní polévka, zázvor nebo banán. Zkuste tyto novoroční vyprošťováky

Začátek nového roku bývá někdy docela krušný. Když jsme to během jeho vítání přehnali s alkoholem, můžeme mít hlavu...

Domácí zabijačka se mění. Už se sice nezabíjí, lidi však baví vlastní výroba

Doby, kdy si každý na vesnici v chlívku vykrmoval prase, jsou pryč. Ubylo tak klasických domácích zabijaček, jejichž...

Mysleli, že mám miliony. A já žila na ubytovně, vzpomíná Nicol Lenertová

Premium Na biologického otce si Nicol Lenertová už nevzpomíná, jen říká, že byl pro ni i její mámu nebezpečný. Během dětství...

Survivor: Nahota i pomlouvání Pazderkové za jejími zády, že je labilní

Po odstoupení zpěváka Vojtěcha Drahokoupila kvůli psychickým potížím ze show Survivor se diváci dočkali i prvních...

Do Česka poprvé připlula loď naložená uhlím z Austrálie. Má pomoci Ostravsku

Do Děčína v sobotu ráno poprvé připlula po Labi loď naložená černým uhlím z Austrálie, informovala Česká televize a...

Devadesátky: Hlavně nehraj jako já, řekl Vetchý Bartošovi o společné postavě

Postavu Tomáše Kozáka v Případech 1. oddělení hraje Ondřej Vetchý. V mladší verzi policisty v Devadesátkách se proměnil...

Tereza Ramba prozradila pohlaví i jméno druhého miminka

Herečka Tereza Ramba (32) a tanečník Matyáš Ramba (32) se před pár dny stali rodiči. Novinku se jim podařilo utajit a...