Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nouzový stav je protiústavní, řekl soud a nařídil gymnáziu obnovit výuku

  13:30aktualizováno  15:52
Soud přikázal pražskému Gymnáziu Na Zatlance obnovit denní formu vzdělávání. Distanční formu výuky mu zakázal, sdělil asistent předsedkyně Městského soudu v Praze Adam Wenig, podle kterého příslušné krizové opatření vychází z protiústavně vyhlášeného nouzového stavu. Soud tak vyhověl správní žalobě podané studentem prvního ročníku.
Soud přikázal pražskému Gymnáziu Na Zatlance obnovit denní formu vzdělávání....

Soud přikázal pražskému Gymnáziu Na Zatlance obnovit denní formu vzdělávání. (18.září 2020) | foto:  Petr Topič, MAFRA

„Rozhodnutí soudu jsme ještě nedostali a neprostudovali ho. Vyjádříme se až poté,“ řekl iDNES.cz zástupce ředitelky Radek Bílý. Pražské Gymnázium Na Zatlance má navíc tento týden jarní prázdniny a výuka tak není vůbec. Rozhodnutí je pravomocné, lze ale proti němu podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

„Lze shrnout, že pro postup žalovaného (gymnázia), který neposkytuje denní formu vzdělávání, v době vydání tohoto rozsudku neexistuje žádný způsobilý právní podklad,“ uvedl Wenig. Soud vycházel z toho, že Sněmovna s dalším prodloužením nouzového stavu nevyslovila souhlas.

Z rozhodnutí vyvěšeného na úřední desce soudu vyplývá, že senát soudce Milana Taubera vycházel z toho, že Sněmovna s dalším prodloužením nouzového stavu nevyslovila na své schůzi 11. února souhlas. Aktuální nouzový stav vyhlášený usnesením vlády z 14. února není podle názoru soudu novým nouzovým stavem, ale faktickým pokračováním předchozího, který vláda vyhlásila proti vůli Sněmovny.

„Dle žalovaného žalobce přehlíží, že řada zemí zavedla přísnější opatření nežli ČR a že není možné provádět srovnání jednotlivých zemí a přijatých opatření k určitému časovému okamžiku. Žalobce rovněž pomíjí, že v případě žáků 1. a 2. ročníku základních škol je oproti vyšším ročníkům nezbytná větší účast a dohled učitele k osvojení si čtení a psaní, které jsou předpokladem dalšího studia. Dále žalobce pomíjí, že byla přijata i další protiepidemiologická opatření, která omezila či zcela zakázala provoz určitého typu služeb za shodným účelem, jak tomu bylo a je u zavedení distanční výuky,“ vyjádřila se u soudu škola k žalobě.

Nouzový stav má vystřídat pandemický zákon

„Musí se k tomu vyjádřit ministerstvo zdravotnictví a reagovat na to,“ řekl premiér Andrej Babiš v České televizi. Rozhodnutí soudu řeší také právní oddělení ministerstva školství. „Resort ale není účastníkem řízení, a proto se musí s rozhodnutím teprve seznámit. Až poté bude možné se k celé věci blíže vyjádřit,“ řekla iDNES.cz mluvčí ministerstva Aneta Lednová.

„Gymnázium umístí na svůj web informaci o tom, že se věcí zabývá ve spolupráci s legislativou ministerstva školství, a bude na web průběžně vydávat další informace,“ řekl mluvčí magistrátu Vít Hofman, který školu zřizuje.

Žáci se do škol 1. března nejspíš nevrátí, řekl Fiala po jednání s vládou

„Dozvěděl jsem se to před několika desítkami minut. Náš legislativní odbor, včetně Legislativní rady vlády to zkoumá a budeme na to reagovat,“ uvedl pro iDNES.cz ministr zdravotnictví Jan Blatný. „Mohu jen říct, že doufám, že v souvislosti s pandemickým zákonem bude i v Senátu platit dohoda napříč politickým spektrem a že bude snaha tento zákon schválit. A co by to znamenalo? V tu chvíli bychom se bavili o rizikové situaci daleko vyššího kalibru než, že se vrátí jeden nebo dva ročníky dětí do škol. To by znamenalo obnovit výuku v plném rozsahu nebo otevřít obchody. A to by se doba, kdy zkolabuje zdravotní systém v České republice nepočítal na týdny, ale na dny,“ dodal.

Vyjádření Jana Blatného v Rozstřelu:

Ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová k celé věci řekla, že neviděla rozsudek soudu, nemůže tak celou věc podrobně komentovat. „Zákaz prezenční výuky vychází z ochranného opatření ministerstva či vlády, tam tedy potom může dál konat ten, co opatření vydal,“ uvedla na dotaz iDNES.cz.

Na otázku, jestli může případně v takové situaci uzavřít školu ze své pravomoci hygienická stanice, řekla, že určitě ne. „Nevím, kolik do té školy chodí děti, ale se zvětšujícím počtem dětí se samozřejmě zvyšuje počet kontaktů, což je rizikové,“ komentovala riziko návratu dětí do školy.

Více testujme a trasujme, žádal školák

Student prvního ročníku gymnázia se žalobou domáhal ochrany před nezákonným zásahem a žádal, aby soud škole přikázal obnovit prezenční výuku tak, jak byla uskutečňována do 2. října 2020. Gymnázium od 5. října loňského roku učí studenty distančně, a to na základě opatření vlády.

Distanční výuka nebyla do jara loňského roku v rámci školského zákona známá. Po novele se ale od září stala stejně povinnou jako výuka prezenční. Student prvního ročníku v žalobě upozorňoval, že sice rozumí snaze snížit šíření nákazy ve společnosti, ale ve školách se podle dat ÚZIS šíří méně, než je tomu například na pracovištích, která se neuzavřela.

V Česku je podezření na jihoafrickou mutaci. Nakažení byli na Zanzibaru

„Stejného cíle se dle žalobce dalo dosáhnout šetrnějšími způsoby, jako je masivní testování, trasování nakažených, chránění tzv. rizikových skupin a snaha o minimalizaci zanesení nákazy do domovů důchodců a podobných míst, kde se shromažďují starší a slabí jedinci. Nelze pak přičítat k tíži žalobce neschopnost orgánů veřejného zdraví omezit šíření viru méně omezujícím způsobem,“ píše se v rozsudku.

Není to první žaloba na školu, která je spojená s vládními opatřeními proti šíření koronaviru. V lednu zažalovala školu sedmiletá dívka kvůli nošení roušek. Spor nakonec prohrála. Podle soudu není nařízení nosit roušky nepřiměřeně tvrdým zásahem do života lidí.

V sobotu o půlnoci by měl také skončit vyhlášený nouzový stav, který by měl od příštího týdne nahradit takzvaný pandemický zákon. Ten je nyní v Senátu, kde o něm budou hlasovat zítra. S největší pravděpodností ho s úpravami po rozhodnutí Ústavního soudu vrátí Sněmovně, která by o tom měla na mimořádné schůzi hlasovat v pátek. Premiér Andrej Babiš chce, aby tento zákon ještě v pátek podepsal i prezident Miloš Zeman.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

I ty, Srbe? Rusko potichu ztrácí největšího spojence na Balkáně

16. dubna 2024  16:40

Srbsko je před dokončením miliardového kontraktu na nákup dvanácti francouzských letounů Rafale....

Na důstojný život je potřeba 45 tisíc, v Praze ještě víc, vypočetla platforma

16. dubna 2024  16:33

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 47 718 korun hrubého v Praze, 45 573 korun hrubého mimo...

Zákazy nikdy dobře nefungují. K látkám jako HHC se mají dostat už jen dospělí

16. dubna 2024  5:38,  aktualizováno  16:05

Přímý přenos Politici se chystají za pevně stanovených podmínek umožnit prodej některých lehčích drog jako je...

Fiala v USA zašel na hokej, Pastrňákovi ale štěstí nepřinesl. Zavítá do Kongresu

16. dubna 2024  15:52

Svou dvoudenní návštěvu USA proložil v pondělí premiér Petr Fiala hokejem. Zašel na zápas NHL...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...