Zdravé, dietní a hlavně dobré: recepty na jídla z ryb

  3:01aktualizováno  3:01
Ryby obsahují plno zdraví prospěšných látek a navíc se poměrně snadno připravují. Kromě klasického kapra, pstruha a teď oblíbeného pangase, už jsme ale na další ryby skoro zapomněli. Zkuste i další recepty.

Losos s koprem. | foto: Isifa

Polévka z kapra

Polévka z kapra.

Příprava: 20 minut / vaření 40 minut

Pro 4 osoby

• 1/2 kapra – vykoštěný filet s kůží
• 2 mrkve
• 1 malá cibule
• 1 bobkový list
• 2 hřebíčky
• 4 kuličky černého pepře
• sůl
• 2 lžíce másla
• 2 lžíce hladké mouky
• 500 ml mléka
• celerová nebo petrželová nať
• 1 malá bageta
• olej

1. Omytého kapra dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou, přidáme očištěnou mrkev, oloupanou cibuli, bobkový list, koření, sůl a vaříme asi 30–40 minut, během vaření sbíráme z polévky pěnu.
2. Hotový vývar přecedíme, kapra pokrájíme na kousky, mrkev pokrájíme na kolečka, cibuli a koření vyhodíme.
3. Z másla a mouky uděláme jíšku, do které postupně přilijeme a promícháváme mléko. Přivedeme k varu.
4. Do vroucí polévky vložíme kapra, kolečka mrkve, pokrájenou celerovou nať, přilijeme vývar z kapra a společně provaříme čtvrt hodiny.
5. Bagetu nakrájíme na kostičky a osmažíme ji na pánvi na rozehřátém oleji.
6. Polévku rozdělíme do talířů a podáváme s opečenou bagetou.

Steak z tuňáka

Steak z tuňáka.

Příprava: 30 minut + vaření 12 minut

Pro 4 osoby

• 600 g tuňáka
• 150 ml sójové omáčky
• 2 lžičky citronové šťávy
• 1 lžička sezamového oleje
• 400 g celozrnných těstovin
• 5 lžic světlých sezamových semínek
• 5 lžic tmavých sezamových semínek
• 1/2 lžičky škrobu

1. Tuňáka omyjeme, osušíme a maso rozkrájíme na větší hranolky.
2. V misce rozmícháme sójovou omáčku, citronovou šťávu a sezamový olej. Vše přelijeme do plastového pytlíku a přidáme tuňáka. Necháme ho asi 20 minut marinovat.
3. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu.
4. V mělčí misce promícháme oba druhy sezamových semínek, kousky masa vyjmeme z marinády a obalíme je v sezamu.
5. Zbylou marinádu zahřejeme, přidáme k ní škrob a čtyři minuty provaříme. Promícháme s okapanými těstovinami.
6. Kousky tuňáka opékáme zprudka asi tři minuty na pánvi.

Grilovaný pangasius se zeleninou

Grilovaný pangasius se zeleninou.

Příprava: 30 minut + vaření 30 minut

Pro 4 osoby

• 1/2 hrnku natrhaného kopru
• 1/4 hrnku otrhaných lístků petržele
• 4 lžičky citronové šťávy
• 100 g piniových oříšků
• 2 stroužky česneku
• 100 ml olivového oleje
• 4 filety z pangasia
• sůl
• pepř
• provensálské koření
• olej
• 4 rajčata
• 2 malé cukety

1. Do mixéru nasypeme kopr, petržel, přidáme citronovou šťávu, piniové oříšky, oloupaný česnek, sůl, pepř a krátce rozmixujeme, postupně přiléváme olivový olej a promixujeme dohladka. Vznikne tak směs připomínající bazalkové pesto.
2. Omyté a osušené filety osolíme, opepříme, ochutíme kořením a potřeme olejem.
3. Zeleninu omyjeme, rajčata přepůlíme, cukety nakrájíme na kolečka.
4. Na rozehřátém grilu opečeme po obou stranách zeleninu i pangasia.
5. Zeleninu i ryby rozdělíme na talíře a podáváme ochucené koprovým pestem.

Lososový závin

Lososový závin.

Příprava: 30 minut + pečení 20–25 minut

Pro 4 osoby

• 1 malá cibulka
• 1 stroužek česneku
• 300 g mraženého listového špenátu
• 1 mrkev
• 2 listy čerstvého zelí
• 4 lžíce oleje
• sůl
• 500 g listového těsta
• 400 g lososa
• 1 vejce

1. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli pokrájíme na kostičky, česnek na tenké plátky. Rozmražený špenát vymačkáme a překrájíme. Mrkev pokrájíme na tenčí hranolky, zelné listy na proužky. Troubu předehřejeme na 200 °C.
2. Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje, orestujeme na něm cibuli a česnek a přidáme špenát, osolíme, podlijeme trochou vody a podusíme. Podušený špenát necháme vychladnout.
3. Na zbylém oleji orestujeme mrkev a zelí a také je podusíme doměkka.
4. Listové těsto rozválíme na čtyři části a vyválíme z nich tenké pláty. Lososa rozdělíme na dvě části, osolíme, opepříme.
5. První dva pláty potřeme špenátovou směsí, překryjeme dalšími dvěma pláty těsta na které položíme porce lososa a zeleninu.
6. Oba štrúdly zabalíme, pomažeme rozšlehaným vejcem a pečeme 20–25 minut ve vyhřáté troubě.

Losos s koprem

Losos s koprem.

Příprava: 10 minut + vaření 12 minut

Pro 4 osoby

• 4 filety z lososa
• olivový olej
• sůl
• 350 g těstovin
• 3 snítky čerstvého kopru
• 1 citron
• 1/4 lžičky nastrouhané citronové kůry
• 1 kelímek bílého jogurtu
• 1/4 jarní cibulky
• 1 lžička kaparů

1. Porce lososa potřeme olejem a necháme chvíli odležet.
2. Osolenou vodu přivedeme k varu a dáme do ní vařit těstoviny, po uvaření je slijeme.
3. Kopr otrháme a nasekáme. Promícháme s jogurtem, pokrájenou cibulkou a kapary a společně tyčovým mixérem rozmixujeme.
4. Na pánvi rozehřejeme olej, lososa na něm opečeme 6 minut po obou stranách.
5. Na těstoviny položíme steaky z lososa a přelijeme je omáčkou, podáváme se skrojky citronu.

Autoři:

Nejčtenější

Od floutka si poroučet nenechám! Ve Výměně manželek se křičelo i plakalo

Gábina žije s manželem Robertem už dvacet let.

Ve Výměně manželek se tentokrát na obou stranách plakalo i křičelo. Gábina z domku se spoustou zvířat se v ostravském...

Přichází doba autosexuálů. Jaké to je randit sama se sebou?

Autosexualita odráží láskyplný vztah k sobě samé a vzrušivost z vlastního těla.

Sexualita je proměnlivá a v průběhu života nabývá mnoha podob. Pro někoho je atraktivní druhé pohlaví, pro jiného...

Ženě kvůli hustému obočí lidé hrozí smrtí, vytrhat si ho nenechá

Sophia Hadjipanteli

Modelka Sophia Hadjipanteli (22) má obočí jako umělkyně Frida Kahlo. Každý den si ho pečlivě upravuje a češe a nikdy se...

Váš šatník za vás práci neudělá, říká módní guru Anna Wintourová

Nejobávanější osobnost módního světa Anna Wintourová výjimečně bez svých...

Přísná, ale spravedlivá. To se často ozývá na adresu šéfky amerického magazínu Vogue, jedné z nejvlivnějších osobností...

Rozhodnutí donosit postižené dítě nikdy neodsuzuji, říká přední gynekolog

Gynekolog Pavel Vlašín působí v oboru více než 25 let.

S pomocí ultrazvuku dokáže během několika minut zjistit, zda žena nosí pod srdcem zdravé dítě. Gynekolog Pavel Vlašín...

Další z rubriky

Blíží se svátek zamilovaných. Potěšte svou lásku valentýnským dortem

Zamilovaný koláč

Třináctého února budou zase po roce ti, kdo se mají rádi, chystat velkou láskyplnou oslavu. Možná, že si radši zajdete...

Ravioli, pelmeně i empanadas. Plněné taštičky ze všech koutů světa

Sýrové ravioli se šalvějovým máslem

Není na tom nic složitého, ale symbióza jemného domácího těsta s rafinovanou náplní je dokonalou výzvou, ať žijete v...

Ochutnejte Česko. Nejlepší tradiční polévky nejen ze Šumavy či Krkonoš

Jihočeská kulajda

Ať se vydáte do kteréhokoliv koutu naší krásné země, všude dostanete talíř poctivou polévku, která čerpá z dávných...

Najdete na iDNES.cz