Citronové kuře s česnekem
Zdravá kuchařkaSbírejte karty se zdravými recepty pro celou rodinu každý den v MF DNES |
Příprava: 10 minut, pečení: 50 minut
Pro 4 osoby (porce: 1 850 kJ):
- 1 kuře nebo 4 kuřecí čtvrtky (stehna)
- 2–3 stroužky česneku, prolisovaného
- šťáva ze dvou citronů
- 4 lžíce olivového oleje
- 1–2 lžičky oregana
- 2 citrony
- zelená petrželka
- Kuře omyjeme, osušíme a naporcujeme na čtvrtky. Ze všech stran ho osolíme a rozložíme do pekáčku. V misce smícháme prolisovaný česnek, citronovou šťávu, olivový olej, oregano a přelejeme přes porce kuřete.
- Obalíme je v marinádě, pekáč přikryjeme a marinujeme v chladu alespoň 1 hodinu nebo přes noc.
- Předehřejeme troubu na 250 stupňů, pekáč s porcemi kuřete otočenými kůží nahoru vložíme do trouby a zprudka zapečeme. Snížíme teplotu na 180 až 200 stupňů, podlijeme trochou vody, přikryjeme a pečeme pod poklicí doměkka. Během pečení maso přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme teplou vodou.
- Nakonec sundáme poklici a dopečeme kůrčičku dozlatova. Podáváme s dílky citronu, zelenou petrželkou a rýží nebo vařenými brambory a salátem z čerstvé zeleniny.
NÁŠ TIP: Omyté citrony pomačkejte válením na prkénku a potom rozkrojte a vymačkejte šťávu. Do marinády zkuste přidat pro změnu lžíci medu a lžičku strouhané citronové kůry.
Gulášová polévka
Příprava: 15 minut, vaření: 50-60 minut
Pro 4 osoby (porce: 1 370 kJ):
- 2 lžíce sádla
- 1 velká cibule
- 4-5 stroužků česneku
- 1/4 lžičky kmínu
- 250-300 g předního hovězího bez kosti
- sůl
- mletý pepř
- 2 lžíce sladké mleté papriky
- 60 g hladké mouky
- 1,25 l vývaru
- 400 g brambor
- 2 lžíce sušené majoránky nebo hrst čerstvé
- Maso nakrájíme na co nejmenší kostičky, cibuli nadrobno, tři stroužky česneku usekáme rovněž nadrobno, zbylý ponecháme na dochucení.
- V hrnci na rozehřátém tuku zpěníme cibulku, česnek a kmín, vložíme maso, zprudka osmahneme, aby se zatáhlo, osolíme, opepříme a na mírnějším ohni dusíme pod poklicí ve vlastní šťávě. Když se šťáva vydusí a maso je poloměkké, zaprášíme ho moukou a zasmahneme.
- Nakonec vmícháme sladkou papriku, zalijeme studenou vodou nebo vývarem, dobře rozmícháme, přisolíme a uvedeme k varu. Když je maso skoro měkké, přidáme na kostičky nakrájené brambory a dovaříme doměkka. Polévku dochutíme prolisovaným česnekem, necháme přejít varem, vmícháme majoránku a už nevaříme.
Karamelové hrušky s medem a oříšky
Příprava: 20 minut
Pro 4 osoby (porce 1 100 kJ):
- 2 větší hrušky
- 4 lžíce cukru krupice
- 250 ml bílého suchého vína
- asi 4 lžíce citronové šťávy
- 4 lžičky medu
- 1 lžíce másla
- hrst nesolených jader pistáciových oříšků
- Hrušky podélně rozkrojíme, vykrojíme jádřince a na řezu potřeme citronovou šťávou. Do pánve se silným dnem vsypeme cukr a necháme ho na mírnějším ohni roztavit.
- Vložíme hrušky řeznou plochou dolů, zvětšíme plamen a hrušky v cukru opékáme, dokud cukr nezkaramelizuje. Hruškami v pánvi mícháme a dáváme pozor, aby se nám cukr nepřipálil. Jakmile je tmavě zlatý, zalijeme vše vínem a dobře rozmícháme. Na mírném plameni dusíme, dokud hrušky nezměknou, trvá to asi 5–7 minut.
- Podle potřeby můžeme přilít i trochu vody, pokud se víno vyvaří a cukr by se začal přepalovat. Nakonec vmícháme med, máslo, ochutíme citronovou šťávou a společně prohřejeme.
- Karamelové hrušky přendáme na talíře, přelijeme omáčkou a podáváme s rozmixovanými pistáciovými oříšky.