Jíte málo ryb? Jednoduchý oběd či večeři z nich vykouzlíte za pár minut

  1:04aktualizováno  1:04
Podle výživových specialistů bychom měli rybu jíst alespoň dvakrát týdně. S následujícími recepty uděláte něco pro své zdraví a zároveň ušetříte čas v kuchyni.

Club sandwich s uzeným lososem | foto: Nikola Pospíšil Šiklová

Club sandwich s uzeným lososem

Rodinné bistro

Recepty pocházejí z kuchyně rodinného bistra Sweet & Pepper Days na pražských Vinohradech.

rodinné bistro Sweet & Pepper Days
  • 3 plátky toastového chleba
  • 2 plátky rajčat
  • ledový salát
  • 30 g uzeného lososa
  • 1 lžička kapar
  • ½  velké zakysané smetany
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky kopru
  • 1 lžíce dijonské hořčice

1. Připravíme si koprový dip smícháním zakysané smetany, citronové šťávy, kopru a hořčice
2. Opečeme nasucho všechny plátky toastového chleba.
3. Na první plátek chleba namažeme koprový dip a položíme polovinu lososa a ledový salát. Přiklopíme druhým plátkem chleba namazaným dipem, na který poklademe kapary, zbytek lososa a rajčata. Přiklopíme třetím plátkem chleba a propíchneme špejlí.

Vinná polévka s bílou treskou

 Na 6 porcí:

Vinná polévka s bílou treskou
  • 150 g slaniny na kostičky
  • 1 cibule na kostičky
  • 1 pórek na kolečka
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 1 a 1/2 lžičky čerstvého tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 1 šálek bílého suchého vína
  • 700 g brambor na kostky
  • 2 šálky mléka
  • 1 šálek 33% smetany
  • sůl
  • bílý pepř
  • 6 šálků rybího vývaru
  • 700 g bílé tresky
  • snítka hladkolisté petržele
  • olivový olej extra virgin na smažení tresky

 1. V hrnci osmahneme slaninu a přidáme cibuli, pórek. Restujeme 4 až 6 minut.
2. Přidáme česnek nasekaný na plátky, mouku a tymián. Restujeme, dokud mouka nezezlátne.
3. Přidáme víno, vývar bobkový list a brambory. Přivedeme k varu a zmírníme oheň, vaříme 20 až 30 minut. Poté přidáme smetanu a mléko vaříme dalších 10 minut. 
4. Dochutíme solí a bílým pepřem dle naši chuti.
5. Tresku si nakrájíme na kostky a restujeme pár minut na rozpálené pánvi s olivovým olejem.
6. Polévku zdobíme orestovanou treskou, nasekanou petrželí a malým kouskem másla. 

Máte víc času? Zkuste pošírovaného candáta podle Zdeňka Pohlreicha.

Autor: pro iDNES.cz

Vánoce

Advent se pomalu blíží a spolu s ním nákupy vánočních dárků i pečení vánočního cukroví. Za vánoční atmosférou můžete vyrazit na vánoční trhy ve vašem okolí i do zahraničí.

  • Nejčtenější
Premium

Patříte mezi ty šťastné? Sedm znaků, že máte opravdu kvalitní vztah

Být šťastná po boku toho druhého, nic neřešit, nehádat se. Ideální, co říkáte? Harmonické soužití, kdy si partneři...

Když má máma křeče, není co jíst, říkají děti. Budou mít nový domov

Když se maminka klepe v křeči, bojím se, že umře, přiznal osmiletý Honzík. Jeho sestra Ivanka dodává, že jejím...

Jsme promiskuitní, nebo jen hledáme lásku? Kolik partnerů je už moc

Když je vám přes třicet a jste nezadaná, pravděpodobně už se ve vaší posteli vystřídalo větší než malé množství mužů....

Kdepak brýle. Hnědé oči, velká prsa a husté ochlupení značí inteligenci

Kdysi se věřilo, že ten, kdo má vysoké čelo a brýle na nose, je chytrý. Dnes vědci přisuzují tuto roli jiným „důkazům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Co jsme nosili v 90. letech? Fotosoutěž o nejlepší snímky má své vítěze

Třicet let uplynulo a mnohé z toho, co se tehdy nosilo, by dnes stačilo jen trochu oprášit a byli bychom opět trendy:...

Premium

Test kebabů: Hovězí maso, které nedávno ještě kdákalo, i nadměrné množství soli

Orientální kebab by mohl být zdravější alternativou smažených hamburgerů a hranolků. Jenže to by musel být připravován...

Premium

Tajemství zdraví je ukryto v mezilidských vztazích, tvrdí psycholog Ptáček

Jakým způsobem žijeme a přistupujeme ke svému okolí, máme vlastně z velké části předurčené. Ovlivnit nás může nejen...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Teplý zelný salát

V chladném počasí určitě přijde vhod teplý salát. Vyzkoušejte si ho připravit z červeného zelí, které obsahuje velké...

RECEPT DNE: Pomalu pečená krkovice se salátem z červené čočky

Uvařte si k nedělnímu obědu podle našeho receptu pomalu pečenou krkovici se salátem z červené čočky.

RECEPT DNE: Rychlý jogurtový pohár s ovocem a karamelem

Ke snídani i ke svačině si můžete vyrobit domácí jogurtový pohár. Vyzkoušejte náš recept, na kterém si určitě...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz