Club sandwich s uzeným lososem
Rodinné bistro |
- 3 plátky toastového chleba
- 2 plátky rajčat
- ledový salát
- 30 g uzeného lososa
- 1 lžička kapar
- ½ velké zakysané smetany
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžičky kopru
- 1 lžíce dijonské hořčice
1. Připravíme si koprový dip smícháním zakysané smetany, citronové šťávy, kopru a hořčice
2. Opečeme nasucho všechny plátky toastového chleba.
3. Na první plátek chleba namažeme koprový dip a položíme polovinu lososa a ledový salát. Přiklopíme druhým plátkem chleba namazaným dipem, na který poklademe kapary, zbytek lososa a rajčata. Přiklopíme třetím plátkem chleba a propíchneme špejlí.
Vinná polévka s bílou treskou
Na 6 porcí:
- 150 g slaniny na kostičky
- 1 cibule na kostičky
- 1 pórek na kolečka
- 2 stroužky česneku
- 4 lžíce hladké mouky
- 1 a 1/2 lžičky čerstvého tymiánu
- 1 bobkový list
- 1 šálek bílého suchého vína
- 700 g brambor na kostky
- 2 šálky mléka
- 1 šálek 33% smetany
- sůl
- bílý pepř
- 6 šálků rybího vývaru
- 700 g bílé tresky
- snítka hladkolisté petržele
- olivový olej extra virgin na smažení tresky
1. V hrnci osmahneme slaninu a přidáme cibuli, pórek. Restujeme 4 až 6 minut.
2. Přidáme česnek nasekaný na plátky, mouku a tymián. Restujeme, dokud mouka nezezlátne.
3. Přidáme víno, vývar bobkový list a brambory. Přivedeme k varu a zmírníme oheň, vaříme 20 až 30 minut. Poté přidáme smetanu a mléko vaříme dalších 10 minut.
4. Dochutíme solí a bílým pepřem dle naši chuti.
5. Tresku si nakrájíme na kostky a restujeme pár minut na rozpálené pánvi s olivovým olejem.
6. Polévku zdobíme orestovanou treskou, nasekanou petrželí a malým kouskem másla.
Máte víc času? Zkuste pošírovaného candáta podle Zdeňka Pohlreicha.
27. června 2013 |