Chcete shodit vánoční kila? Dejte si salát nebo těstoviny

  2:44aktualizováno  2:44
Není bramborový salát jako bramborový salát. Ten, který jste si nakládali na Štědrý den k porci obalovaného kapra, už možná nebudete chtít celý rok vidět. Pokud se po svátcích cítíte těžce a bojíte se postavit na váhu, zkuste třeba lehký bramborový salát, těstoviny s rajčaty a brusinkami nebo lososové placičky se salátem.

Jsou vám po svátcích malé kalhoty? Odlehčete jídelníček. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Lehký bramborový salát s okurkami a brusinkami

Lehký bramborový salát s okurkou a brusinkami

Množství: 4 porce
Doba přípravy: 35 minut

  • 500 g malých brambor
  • 1 malá cibule
  • 4 - 5 lžic sušených brusinek
  • ½ chemicky neošetřeného citronu
  • 4 lžíce jablečné šťávy
  • 1 salátová okurka
  • sůl
  • 150 g jogurtu (0,1 % tuku)
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • pepř, kmín
  • 1 svazek petrželky
  • 1 lžíce vlašských ořechů

1. Brambory odrhneme a vaříme ve slupce 15 až 20 minut. Mezitím oloupeme cibuli a nasekáme najemno. Brusinky nasekáme nahrubo. Z omytého citronu ostrouháme najemno kůru a vymačkáme šťávu.
2. Citronovou kůru a šťávu smícháme s cibulí, brusinkami a jablečnou šťávou. Vše přivedeme k varu a poté sejmeme z plotýnky.
3. Okurku oloupeme a rozkrojíme podélně na čtvrtky. Semínka odstraníme a čtvrtky okurky nakrájíme na tenké plátky. Smícháme brusinky, jogurt a slunečnicový olej. Ochutíme pepřem, solí a špetkou kmínu. Petrželku omyjeme, osušíme, otrháme lístky a nasekáme nahrubo. Na suché pánvi opékáme posekané ořechy, až se rozvoní.
4. Brambory slijeme, necháme vychladnout, oloupáme a pokrájíme na tenké plátky. Zlehka smícháme s okurkou, petrželkou a jogurtovou omáčkou. Salát podáváme posypaný ořechy.

Tagliatelle s dušenými rajčaty a brusinkami

Tagliatelle s dušenými rajčaty a brusinkami

Množství: 4 porce
Doba přípravy: 20 minut

  • 400 g tagliatelle (italských těstovin)
  • sůl
  • 2 stroužky česneku
  • 800 g cherry rajčátek
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička pepře
  • 1 čajová lžička cukru
  • 90 g celých sušených brusinek
  • 100 ml vermutu Noilly Prat
  • 100 g rukoly
  • 60 g parmazánu

1. Těstoviny uvaříme podle pokynů na obalu v dostatečném množství vařicí osolené vody. Mezitím oloupáme a jemně nasekáme česnek. Rajčata omyjeme a některá rozpůlíme.
2. Na pánvi rozehřejeme olivový olej. Prohodíme na něm rajčata a česnek. Osolíme, opepříme a osladíme. Přidáme brusinky. Podlijeme vermutem a necháme 2 až 3 minuty vařit.
3. Těstoviny slijeme, přidáme je k rajčatům na pánvi a promícháme.
4. Očistíme, omyjeme a osušíme rukolu, položíme ji na talíř a na ni nandáme porci těstovin s rajčatovou směsí. Ihned servírujeme. Ozdobíme hoblinkami parmazánu.

Lososové placičky s okurkovo-brusinkovým salátem

Lososové placičky s okurkovo-brusinkovým salátem

Množství: 4 osoby
Doba přípravy: 40 minut

  • 3 šalotky
  • 2 malé salátové okurky
  • 1 svazek kopru
  • 250 g plnotučného jogurtu (3,5 %)
  • 3 polévkové lžíce mléka
  • šťáva z 1 citronu
  • ½ čajové lžičky soli
  • pepř
  • 1 čajová lžička cukru
  • 500 g lososového filetu bez kůže
  • 3 - 4 polévkové lžíce strouhanky
  • 1 vejce (velikost M)
  • 1 polévková lžíce přepuštěného másla
  • 100 g celých sušených brusinek

1. Oloupeme šalotku a nakrájíme ji na tenká kolečka. Oloupeme okurku a poté škrabkou okrajujeme kolem dokola dlouhé plátky, jako když loupeme jablka. Semínka vyhodíme. Omyjeme kopr, osušíme jej a lístečky zdrhneme ze stonku, pár snítek uschováme na ozdobu. Kopr nasekáme najemno.
2. Promícháme jogurt a mléko a polovinu cibule, polovinu kopru a polovinu citronové šťávy. Osolíme, opepříme a osladíme.
3. Omyjeme lososa, osušíme jej a nakrájíme na malé kostky. 2/3 lososa, zbylou cibuli, strouhanku, vejce a zbytek citronové šťávy rozšleháme v mixéru, pak smícháme se zbytkem kopru a lososových kostek. Osolíme a opepříme. Z hmoty vytvoříme 12 placiček.
4. V pánvi rozehřejeme přepuštěné máslo a placičky v něm pečeme z obou stran asi 4 - 5 minut dozlatova.
5. Smícháme okurku a brusinky a pokapeme dresinkem. Salát ozdobíme zbylými snítkami kopru a podáváme spolu s lososovými placičkami.

Autor:

Vánoce

Advent se pomalu blíží a spolu s ním nákupy vánočních dárků i pečení vánočního cukroví. Za vánoční atmosférou můžete vyrazit na vánoční trhy ve vašem okolí i do zahraničí.

  • Nejčtenější
Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Když má máma křeče, není co jíst, říkají děti. Budou mít nový domov

Když se maminka klepe v křeči, bojím se, že umře, přiznal osmiletý Honzík. Jeho sestra Ivanka dodává, že jejím...

Dvanáct zázračných potravin, po kterých jdou kila sama dolů

Dnes už každý ví, že držet diety formou nelogických přísných omezení či dokonce hladovění je obrovský nesmysl a hazard...

Premium

Patříte mezi ty šťastné? Sedm znaků, že máte opravdu kvalitní vztah

Být šťastná po boku toho druhého, nic neřešit, nehádat se. Ideální, co říkáte? Harmonické soužití, kdy si partneři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

O 10 let mladší: Pavel se zbavil pivního břicha a Růžena si zase věří

Omládnout a vypadat o deset mladší tentokrát zatoužila dvojice z malé vesničky na Ostravsku, kterou spojuje přátelství...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Premium

Špičkový výrobek i po letech funguje. Kvůli hloupé chybě je však k ničemu

Snoubení spotřební elektroniky a počítačů provázely porodní bolesti, které jsou z dnešního pohledu absurdní a...

  • Další z rubriky

Martin asi na bílém koni nepřijede, tak si dejte aspoň sněhové dobroty

V pondělí oslaví Martinové svůj svátek, podle předpovědí počasí to ovšem navzdory pranostikám na žádnou chumelenici...

RECEPT DNE: Rýžová kaše se skořicí a karamelovými jablky

Začněte den vydatnou snídaní. Uvařte si rýžovou kaši podle našeho receptu se skořicí a karamelovými jablky.

RECEPT DNE: Kapustová polévka se sýrovými knedlíčky

Přichystejte si k večeři kapustovou polévku se sýrovými knedlíčky. Tělu dodáte potřebnou energii i spoustu vitaminů.

RECEPT DNE: Salát s bulgurem a sýrovými toasty

Po víkendové husičce je třeba trávicímu ústrojí trochu odlehčit. Vyzkoušejte náš recept na bulgurový salát.

Najdete na iDNES.cz