Svatomartinská hostina
Ať je to jakkoli, nikdy není na škodu dopřát si v sychravém podzimním počasí pěkně vypečenou husu, nebo aspoň kachnu či jinou drůbež. Ale slavnostní tabule by ve slavnostní den měla být mnohem pestřejší. Tím spíš, že svátek sv. Martina letos vychází na sobotu.
Jako předkrm se v rámci svatomartinského hodování podává nejčastěji paštika z husích nebo drůbežích jater s brusinkami, ale pochutnáte si třeba i na škvarkové pomazánce.
A co by to bylo za hostinu bez polévky? Ideální je vydatný kaldoun, třeba i s játrovými knedlíčky nebo domácími nudlemi. Kdo má raději klasický vývar, ten si ho může vylepšit knedlíčky nebo celestýnskými nudlemi.
Hlavní hřeb slavnostní tabule husa je nejlepší pomalu pečená nebo konfitovaná, plněná jablky, švestkami či nádivkou, ochucená kmínem nebo bylinkami. Kdo si na ni netroufá, nebo ji nestačil včas koupit, může upéct aspoň kachnu, krůtu nebo kuře. Tradice je sice tradice, ale nic naplat, poctivá husa z farmy je pořádným zásekem do rodinného rozpočtu.
Nezapomeňte ani na zelí, ideálně bílé i červené. A taky na vhodnou přílohu. Někdo nedá dopustit na chlupaté knedlíky, další přísahá, že k huse jsou nejlepší bramborové knedlíky, šulánky nebo lokše.
Na konec každého hodování patří také něco sladkého. Nejlepší jsou tradiční domácí svatomartinské rohlíčky s ořechovou, povidlovou nebo makovou náplní. K chuti ale přijdou i klasické posvícenské koláče.