Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým masem je dobrota, na kterou se mnozí z vás těší celý rok. Dnes vám proto pipMaster s Danielem ukážou, jak si na grilu udělat tu nejlepší svatomartinskou husu v barbecue stylu s červeným zelím a lokšemi.

„Svatomartinská husa se tradičně připravuje jako nedělní oběd nejbližší k 11. listopadu, kdy má svátek svatý Martin, který podle pranostiky přijíždí na bílém koni a ohlašuje tak začátek zimy. A my si ji dneska s mým kamarádem Danielem uděláme v barbecue stylu, s červeným zelím a lokšemi, na kouzelném místě v Moravských Křižánkách,“ říká v úvodu epizody pipMaster.

Ideální je použít husu o hmotnosti mezi 4,5 až 5 kilogramy. Okolo svátku svatého Martina ji koupíte snad ve všech supermarketech.

Postup krok za krokem

Určitě je dobré sáhnout po huse z Maďarska, která je specifická jak kvalitním masem, tak velkými lahodnými játry. Svoji maďarskou husu průvodci pořídili v Makru.

„Husu je ideální dělat v grilu přes noc. Tolik času ale nemáme, takže ji budeme dělat nějakých 6 až 8 hodin, při teplotě okolo 120 stupňů. Když ji budete dělat přes noc, tak v grilu na teplotu 107 stupňů a pokud v troubě, tak na 85 stupňů,“ vysvětluje svůj dnešní grilovací záměr pipMaster.

Takto jsme pekli husu v troubě:

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Suroviny na svatomartinskou husu:

  • husa o hmotnosti 4,5-5 kg
  • 2 jablka
  • 2 hrušky
  • 2 cibule
  • 100 g sušených švestek
  • celý kmín
  • sůl

Nejprve si na menší kousky pokrájejte jablka, hrušky, cibule a napůl sušené švestky, kterými se bude husa plnit. V misce vše promíchejte.

Z vnitřku husy vyndejte křídla a vnitřnosti, která v ní většinou najdete. „Pokud na huse najdete zbylé chloupky, tak je můžete buď vytrhat anebo opálit flambovací pistolí,“ radí pipMaster. Husu následně osušte papírovou utěrkou a dostatečně okmínujte a osolte zevnitř

Husu naplňte připravenou směsí.

Kůži na krku ohněte dolů a připíchněte jehlami na závitky, aby vám náplň nelezla ven. Husu naplňte připravenou směsí a jehlami ji uzavřete i z druhé strany. Takto připravenou husu bohatě osolte a okmínujte i zvenku.

„Množství soli a kmínu se vůbec nebojte, je to velký kus masa,“ radí pipMaster. „Připravte si pekáček s mřížkou, do kterého nalijte půl litr vody, aby vypečené sádlo kapalo do vody a nepřipalovalo se. Pokud nemáte mřížku, můžete si pod husu dát křídla, která najdete v balení,“ radí pipMaster.

Gril roztopte na 120 stupňů a husu dělejte nepřímou metodou asi 6 hodin, dokud nebude v jádru masa 95 stupňů. Budete mít jistotu, že maso půjde krásně od kosti.

Svatomartinská husa pečená na mřížce a při nízké teplotě. Nic jednoduššího

Husu v průběhu pečení polévejte sádlem, které se vypeklo do odkapávací misky. Jako pomůcku pro odběr tuku můžete použít i injekční stříkačku, protože je často obtížné se k vypečenému sádlu v odkapávací misce přes velký kus masa dostat.

Jako pomůcku pro odběr tuku můžete použít i injekční stříkačku, protože je...

Mezitím si uvařte brambory na lokše a udělejte si červené zelí s brusinkami.

Pokrájejte jednu cibuli a na mandolíně nakrouhejte zelí. V grilu předehřejte litinovou pánev, do ní nalijte trochu sádla, které jste sebrali u husy, orestujte v něm cibuli a přidejte pokrájené zelí.

Osolte, přidejte cukr, vinný ocet, podlijte červeným vínem a přidejte hrst sušených brusinek. Pánev přiklopte a nechte asi půl hodiny dusit. Zelí nakonec zahustěte nastrouhanou bramborou a nechejte ještě 10 minut provařit.

Suroviny na zelí:

  • 1 hlávka červeného zelí
  • 1 cibule
  • 2 lžíce cukru
  • 1 deci vinného octa
  • 2 deci červeného vína
  • 40 g sušených brusinek
  • 1 brambora
  • sůl

Dále si připravte těsto na bramborové lokše. Připravte si 600 gramů uvařených brambor, které oloupejte a najemno nastrouhejte, 200 gramů hladké mouky, půl lžičky soli a vypracujte v těsto.

Suroviny na lokše:

  • 600 g brambor
  • 200 g hladké mouky
  • ½ lžičky soli

Do grilu dejte nahřát pizza kámen na 250 stupňů a prkýnko, na kterém budete tvarovat lokše podsypte hladkou moukou. Z těsta vytvarujte rovnoměrné koule. Z našeho množství jich vytvarujete asi 6 až 8 kusů, podle vámi požadované velikosti.

Koule válečkem rozválejte na půlcentimetrové placky. „Nedoporučuji si jich dělat moc dopředu, protože pak vám těsto zřídne a bude se vám s tím hůř pracovat. Udělejte si jich předem jen pár a dejte je hned dělat,“ radí pipMaster.

Rozválené těsto vložte na nahřátý pizza kámen.

Nahřátý pizza kámen lehce posypte hladkou moukou, vložte do něj dělat připravenou bramborou placku. Těsto dělejte v grilu asi 2 až 3 minuty z každé strany, dokud se vám nenafoukne jako bublina.

Hotové placky vyndejte z grilu a hned je potřete sádlem, které jste si stáhli z husy. Tímto způsobem udělejte další placky.

„Husa vypadá úžasně, naprosto fantasticky,“ těší se pipMaster na svatomartinskou pochoutku. Z husy vytahejte jehly a nejprve ji rozřízněte napůl. Vyndejte z ní ovoce a klíční kost, protože ta přeříznout nejde. Odřízněte stehno a přendejte na talíř. Nandejte lokše přeložené do trojúhelníku, přidejte zelí a lehce přelijte vypečeným tukem. Máme naservírováno a jsem zvědav, co na to řekne Daniele,“ říká natěšený pipMaster.

„Je to úžasný, lehce zauzené, lehce sladké, slané, naprosto perfektní,“ pochutnává si na huse evropský šampion ve steacích Daniele.

„Je to absolutní pecka, a protože svátek Martina teprve bude a v krámech se svatomartinské víno ještě neprodává, tak my jsme si pořídili červený Cabernet Cortis z vinařství Spielberg, který k huse ladí dokonale. A kdo chce, může si na další talíř naservírovat i obsah zevnitř husy, protože jablka, hrušky a švestky s cibulí nasáklé tukem chutnají také skvěle,“ dodává pipMaster.

Autor:

Na grilu pomalu a líně. Výsledkem je maso, které se jenom rozplývá na jazyku

Francie má spoustu vyhlášených pokrmů, ale asi nejznámější je pro nás hovězí po...

Hoď to na gril dnes nabídne recept na burger z trhaného hovězího masa stylizovaného do slavného...

Surf and turf: Zkombinujte hovězí s mořskými plody. Je to nezvyklé, ale báječné

Surf and turf – parádní recept, kde si na své přijdou milovníci mořských plodů...

V dalším dílu Hoď to na gril spojí Jan Horký s Davidem Valíčkem na talíři element vody a země známý...

VIDEO: Mořský vlk v papilotě je plný chutí středomoří. Dovolená na zahradě

Mořský vlk v papilotě se slávkami s olivovou krustou, grilovanou batátou a...

VIDEO Dneska potěšíme všechny milovníky středomořských ryb a mořských plodů. Jan Horký s Davidem Valíčkem...

Grilujte klobásky v pivní marinádě. Zaručená střela, která vás nadchne

Grilované klobásky ve fusion stylu – s chorizem, medovo-pivní marinádou,...

V dalším dílu grilovacího pořadu představí Jan Horký s Davidem Valíčkem recept, který zaútočí na...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

Hovězí steak pečený přímo v uhlících

VIDEO V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

  • Nejčtenější

Finálová čtyřka se v Kašpárkově Hell’s Kitchen změnila na trojku

Aktualizujeme

Pekelná kuchyně otevřela své brány na konci srpna, kdy Radek Kašpárek přivítal profesionální kuchaře z celé České republiky. Ti bojují o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a Field...

4. prosince 2024  22:52

Výhrůžek se neděsím. Ale nechci své psy posílat na smrt, říká cvičitelka

Premium

Pytláci v Africe z něj už předem mají strach, proto mu vyhrožují smrtí. Avatar je další z vycvičených českých psů, který by jim mohl kazit jejich krutý byznys. Možná to však bude nakonec úplně jinak....

3. prosince 2024

Čtenáři ukázali skvělou úrodu ze sadu i zahrady, dokonce i exotické druhy

Listopadová výzva, aby čtenáři prošli svoje telefony a zavzpomínali na letošní výpěstky, přinesla ovoce. A to bez nadsázky, od sladkých hrušek po banány. Nechyběla zelenina, samozřejmě rajčata nebo...

4. prosince 2024

Nejroztomilejší mazlíci listopadu vyhráli granule za 10 tisíc, hlasující knihy

Další kolo ankety o nejroztomilejší mazlíčky je u konce a my vám představujeme šťastné výherce, kteří se mohou radovat z krmiva od firmy Mountfield v hodnotě 5, 3 a 2 tisíce korun. Hlasující navíc...

1. listopadu 2024,  aktualizováno  2.12 13:08

Proč kočka mňouká jako dítě a pes dělá smutné oči. Etolog o řeči zvířat

Premium

Člověk dovede pomocí slov vytvořit nekonečné množství vět, může tedy říct cokoli. Taková schopnost se u zvířat zatím neprokázala, ale víme, že vydávají zvuky, kterými například oznamují: vidím...

3. prosince 2024

Pečete cukroví, zavřete oči a cítíte Vánoce. Chce to pravou skořici i vanilku

Vzpomeňte si na typické vůně zimních svátků. Nejspíš se vám vybaví jehličí, františek a pak hlavně koření. Vanilka, skořice, hřebíček i badyán a jejich cesta do evropských kuchyní mají zajímavou...

6. prosince 2024

OBRAZEM: Mistři modeláři s fantazií oživují stará letadla, lodě i auťáky

Mezinárodní výstava Scale ModelWorld v britském Telfordu se považuje za světové mistrovství plastikových modelářů. I letos se ho zúčastnili čeští modeláři. Podívejte se na další várku toho, čím...

6. prosince 2024

Deset věcí, které doma rozproudí blahodárnou energii nejen před Vánocemi

Tradiční čínské umění radí, jak upravit prostory, kde žijete, a podpořit tak jejich harmonické vyzařování. Na umění rozproudit blahodárnou energii feng-šuej není vůbec nic složitého. Leckdy stačí jen...

5. prosince 2024

VIDEO: Tisíce pand zaplavily hongkongské letiště

Tisíce soch obřích pand přivítají obyvatele a turisty od soboty v Hongkongu, kde nadšení pro tyto medvědy vzrostlo od doby, kdy se v místním zábavním parku narodila dvě mláďata.

5. prosince 2024

Kvůli milence se rozvádět nebudu, nejsem blázen, říká Simona Krainová

Nepije alkohol, nejí přílohy, běhá a posiluje. Karel Vágner šel do sebe. Zhubl už víc jak deset kilo. Jeho manželka...

Patrik Hartl odstupuje ze StarDance, vrátí se Lucie Vondráčková

Po důkladném zvážení a na doporučení lékařů se spisovatel Patrik Hartl rozhodl ukončit svoje účinkování v taneční...

Obraz zmaru Volkswagenu. Tisíce elektroaut smutně čekají na kupce

„Pacient Autoland Deutschland je nejen nemocný, má vysokou horečku,“ píše německý Bild. A jako důkaz diagnózy ukazuje...

Došly nám síly. Česká specialistka na cupcaky zavírá svůj obchod

Lenka Hnidáková, průkopnice cupcaků v Česku a autorka dvou knih o těchto dezertech, zavírá svůj obchod v pražském...

Hrála v pornu, tak skončila. Solfronk se v Bacheloru rozloučil s další účastnicí

Odhalení o minulosti soutěžící Denisy Veselé a jejím natáčení pornovideí výrazně zamávalo atmosférou v sídle Bachelora....