Svatomartinská husa pečená přes noc

Pohostěte své hosty perfektní pomalu pečenou husou.

Stupeň obtížnosti

Náročné

Vaření 600 min

Ingredience

6 PORCE +

Zelí:

K podávání:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    2314 KCal

    105 %

    96 %

  • Energie

    9682 KJ

    105 %

    96 %

  • Sacharidy

    31,1 g

    35 %

    31 %

  • Vláknina

    5,6 g

    19 %

    19 %

  • Bílkoviny

    107,8 g

    171 %

    158 %

  • Tuky

    192,4 g

    296 %

    275 %

  • nasycené

    55,9 g

  • trans-mastné

    0,1 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Husu očistíme a dáme do pekáče. Ochutíme ji solí a pepřem a do břišní dutiny vložíme na menší kusy rozkrájená očištěná jablka a cibuli. Husu podlijeme trochou vody, přiklopíme víkem a vložíme do trouby předehřáté na 100 °C. Pečeme asi 8 hodin.
  2. Pak husu odkryjeme, teplotu zvýšíme na 160 °C a dopékáme další asi 2 hodiny doměkka a dozlatova. Během pečení maso přeléváme dle potřeby výpekem.
  3. Zelí nakrájíme na nudličky a dáme do kastrolu. Přidáme červené víno, rybízový džem, kmín, bobkové listy, cukr a sůl. Přiklopíme pokličkou a na mírném plameni dusíme asi 40 minut doměkka. Zelí dochutíme solí, cukrem a octem. Nakonec přisypeme hrubou mouku a dobře promícháme. Společně povaříme ještě asi 3 minuty.
  4. Jablko rozpůlíme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na plátky. Do kastrůlku nalijeme 50 ml vody, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Poté vmícháme máslo, přidáme jablko a krátce povaříme.
  5. Upečenou husu přendáme z pekáče na talíř. Výpek slijeme a oddělíme tuk od šťávy. Husu rozporcujeme a upečená jablka s cibulí rozmixujeme společně se šťávou. Husu rozdělíme společně se zelím na talíře, přidáme kousky povařeného jablka a podáváme např. s bramborovými knedlíky podlité šťávou.
Autor:

Podobné recepty

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Roláda z panenky s karamelizovanými mrkvičkami

Této šťavnaté roládě s rafinovanou náplní neodoláte.