Svatomartinská husa pečená přes noc
Pohostěte své hosty perfektní pomalu pečenou husou.
Postup
- Husu očistíme a dáme do pekáče. Ochutíme ji solí a pepřem a do břišní dutiny vložíme na menší kusy rozkrájená očištěná jablka a cibuli. Husu podlijeme trochou vody, přiklopíme víkem a vložíme do trouby předehřáté na 100 °C. Pečeme asi 8 hodin.
- Pak husu odkryjeme, teplotu zvýšíme na 160 °C a dopékáme další asi 2 hodiny doměkka a dozlatova. Během pečení maso přeléváme dle potřeby výpekem.
- Zelí nakrájíme na nudličky a dáme do kastrolu. Přidáme červené víno, rybízový džem, kmín, bobkové listy, cukr a sůl. Přiklopíme pokličkou a na mírném plameni dusíme asi 40 minut doměkka. Zelí dochutíme solí, cukrem a octem. Nakonec přisypeme hrubou mouku a dobře promícháme. Společně povaříme ještě asi 3 minuty.
- Jablko rozpůlíme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na plátky. Do kastrůlku nalijeme 50 ml vody, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Poté vmícháme máslo, přidáme jablko a krátce povaříme.
- Upečenou husu přendáme z pekáče na talíř. Výpek slijeme a oddělíme tuk od šťávy. Husu rozporcujeme a upečená jablka s cibulí rozmixujeme společně se šťávou. Husu rozdělíme společně se zelím na talíře, přidáme kousky povařeného jablka a podáváme např. s bramborovými knedlíky podlité šťávou.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
2314 KCal
105 %
96 %
-
Energie
9682 KJ
105 %
96 %
-
Sacharidy
31,1 g
35 %
31 %
-
Vláknina
5,6 g
19 %
19 %
-
Bílkoviny
107,8 g
171 %
158 %
-
Tuky
192,4 g
296 %
275 %
-
nasycené
55,9 g
-
trans-mastné
0,1 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Kulinární studio MAFRA