Králičí vývar s žemlovými knedlíčky
Ingredience:
- 2 mrkve
- 1/2 celeru
- 1 petržel
- 1 cibule
- 500 g králíka
- sůl
- 10 kuliček celého pepře
- 6 kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
Knedlíčky:
- 2 rohlíky
- 2 lžíce másla
- 1 vejce
- 150 ml mléka
- 2 lžíce hrubé mouky
- 1 lžíce najemno nasekané petrželky
- špetka nastrouhaného muškátového oříšku
Pracovní postup:
- Kořenovou zeleninu a cibuli oloupeme. Králíka omyjeme, dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Osolíme, přidáme cibuli, celý pepř, nové koření a bobkové listy. Vaříme zvolna asi 80 minut a průběžně sbíráme pěnu. Na posledních 20 minut dáme vařit do vývaru kořenovou zeleninu.
- Mezitím připravíme knedlíčky. Rohlíky nakrájíme na kostičky a opečeme je dozlatova na másle. Necháme zchladnout a dáme do misky. Přilijeme vejce rozšlehané s mlékem, vmícháme mouku a petrželku, osolíme a ochutíme muškátem.
- Hmotu necháme 10 minut odpočinout a pak navlhčenýma rukama tvarujeme knedlíčky, které uvaříme v osolené vodě.
- Hotový vývar přecedíme do jiného hrnce a podle chuti dosolíme. Králičí maso obereme z kostí. Maso nakrájíme na kousky, vařenou kořenovou zeleninu na nudličky a vše dáme zpět do vývaru. Prohřejeme a naléváme do talířů s žemlovými knedlíčky.