Doporučujeme

Polévka je grunt. Vývar navíc patří mezi superpotraviny a zlepšuje imunitu

  • 9
Je základem kuchařských dovedností i nezbytnou ingrediencí mnoha skvělých pokrmů. Poctivý domácí vývar je ovšem také skvělý pro zlepšení imunity organizmu, což se právě teď více než hodí. Jak na něj?
Pečený vývar s celestýnskými nudlemi

Pečený vývar s celestýnskými nudlemi

Ingredience:

  • 1,5 kg hovězí oháňky
  • 2 mrkve
  • 200 g kořenu celeru
  • 2 kořene petržele
  • bobkový list
  • 3 kuličky nového koření
  • sůl a mletý černý pepř
  • 3 snítky petrželky

Na celestýnské nudle:

  • 2 vejce
  • 300 ml mléka
  • 120 g hladké mouky
  • 6 snítek petrželky
  • sůl
  • tuk nebo olej na smažení

Pracovní postup:

  1. Maso omyjeme, zeleninu očistíme a oloupeme. Vše dáme do pekáčku a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 45 minut, během pečení několikrát promícháme. 
  2. Pak maso přendáme do hrnce vhodného do trouby a zalijeme 1,5 litrem vody. Přidáme bobkový list, nové koření a trochu osolíme i opepříme. Snížíme teplotu na 120 °C a dál pečeme v troubě 5 až 6 hodin. Polévku podáváme s obraným masem z oháňky a nakrájenou zeleninou.
  3. V misce smícháme vejce a mléko, za stálého míchání přisypeme mouku. Petrželku omyjeme a nasekáme najemno, přidáme k těstu a trochu osolíme. Opékáme na oleji z obou stran jako palačinky. Každou placičku srolujeme a krájíme na tenká kolečka. Hotový vývar servírujeme s celestýnskými nudlemi.

Proč si dát vývar?

  • Kromě toho, že je vývar nepostradatelný při vaření, je také tím nejlepším, co podporuje zdraví a imunitu. Vývar je to, čemu se říká superpotravina, ať ho jíte, nebo pijete.
  • Obsahuje velké množství esenciálních a neesenciálních aminokyselin ve formě, kterou tělo snadno absorbuje, protože je tekutý. 
  • Vývar z kostí obsahuje kolagen pro pojivové tkáně a pro sílu kůže zevnitř a jemnost na povrchu. Ve vývaru je také želatina zlepšující spánek, zmírňující cukrovku a působící proti stárnutí. 
  • Vývar napomáhá tvorbě elastinu, který udržuje svěží pleť. Pomáhá také chránit pohyblivost kloubů a celkovou vitalitu těla.
  • Vývar je ideální před sportem i po něm, urychluje totiž regeneraci celého těla. Zvyšuje hydrataci a pro rehydrataci je účinnější než voda díky vysokému množství elektrolytů a uhlohydrátů. Aminokyseliny v kostním vývaru stimulují syntézu svalových proteinů, která je nezbytná pro růst a údržbu kosterního svalstva. 
Drůbeží polévka s mandlovými knedlíčky

Drůbeží polévka s mandlovými knedlíčky

Ingredience:

  • 1 kořenová petržel
  • 400 g celeru
  • 3 mrkve
  • 1 kg kuřecích skeletů
  • 2 bobkové listy
  • sůl
  • 6 kuliček nového koření
  • 10 kuliček černého pepře
  • 3 rohlíky
  • 2 lžíce másla
  • 2 vejce
  • 150 ml mléka
  • 400 g mletého kuřecího masa
  • 2 lžíce petrželky
  • 100 g plátků mandlí
  • mletý muškátový oříšek
  • 1 pórek
  • 200 g mraženého hrášku
  • 1 jarní cibulka

Pracovní postup:

  1. Petržel, polovinu celeru a jednu mrkev oloupeme a společně s kuřecími kostmi dáme do hrnce. Zalijeme vodou a přidáme bobkový list, sůl, kuličky nového koření a pepře. Přivedeme k varu a zvolna vaříme asi 80 minut. Hotový vývar přecedíme do jiného hrnce.
  2. Rohlíky nakrájíme na kostičky a opečeme je v pánvi na lžíci másla dozlatova. Vejce rozklepneme do mísy a prošleháme s mlékem. Pak přidáme zchladlé opečené rohlíky a dobře promícháme. Nakonec vmícháme maso, nasekanou petrželku, mandlové lupínky, sůl a muškátový oříšek.
  3. Z hmoty tvarujeme knedlíčky, které uvaříme ve vroucí osolené vodě. Zbylé mrkve, celer a pórek očistíme a nakrájíme na nudličky. Osmahneme je na másle a vložíme do vývaru společně s hráškem. Polévku ještě krátce povaříme. Nakonec do ní přidáme knedlíčky a jarní cibulku nakrájenou na kolečka.

3 nejčastější chyby při přípravě vývaru

Bratři Jarda a Jan Váchovi, kteří stojí za populární českou značkou Konečně vývar, radí, čeho se vyvarovat:

1. Prudké vaření – vývar by se měl takzvaně táhnout. Voda by prostě neměla bublat, měla by se jen v hrnci převalovat. Prudké vaření způsobí, že váš vývar bude zakalený. Řešení není překvapivé. Prostě jen stáhněte plamen a na hrnec nedávejte poklici.

2. Zakládání vývaru do horké vody – člověk si chce práci urychlovat. V tomto případě se ale nevyplatí spěchat. Vývar zakládejte vždy do studené vody.

3. Míchání vývaru – zdálo by se, že míchání obsahu hrnce pomůže rovnoměrně promísit všechny ingredience. Tady to není na místě. Pomalé tažení zajistí důkladné přebrání všech živin z použitých surovin. Odměnou bude krásně čistý vývar.

Rada nakonec: o vývar se moc nestarejte, on se postará o vás!

Bratři Jarda a Jan Váchovi, kteří stojí za značkou Konečně vývar.
Králičí vývar s žemlovými knedlíčky

Králičí vývar s žemlovými knedlíčky

Ingredience:

  • 2 mrkve
  • 1/2 celeru
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • 500 g králíka
  • sůl
  • 10 kuliček celého pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy

Knedlíčky:

  • 2 rohlíky
  • 2 lžíce másla
  • 1 vejce
  • 150 ml mléka
  • 2 lžíce hrubé mouky
  • 1 lžíce najemno nasekané petrželky
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku

Pracovní postup:

  1. Kořenovou zeleninu a cibuli oloupeme. Králíka omyjeme, dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Osolíme, přidáme cibuli, celý pepř, nové koření a bobkové listy. Vaříme zvolna asi 80 minut a průběžně sbíráme pěnu. Na posledních 20 minut dáme vařit do vývaru kořenovou zeleninu.
  2. Mezitím připravíme knedlíčky. Rohlíky nakrájíme na kostičky a opečeme je dozlatova na másle. Necháme zchladnout a dáme do misky. Přilijeme vejce rozšlehané s mlékem, vmícháme mouku a petrželku, osolíme a ochutíme muškátem.
  3. Hmotu necháme 10 minut odpočinout a pak navlhčenýma rukama tvarujeme knedlíčky, které uvaříme v osolené vodě. 
  4. Hotový vývar přecedíme do jiného hrnce a podle chuti dosolíme. Králičí maso obereme z kostí. Maso nakrájíme na kousky, vařenou kořenovou zeleninu na nudličky a vše dáme zpět do vývaru. Prohřejeme a naléváme do talířů s žemlovými knedlíčky.
Hovězí consommé

Hovězí consommé z papiňáku

Ingredience:

  • 1 kg hovězích kostí
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1 kořenová petržel
  • sůl
  • 400 g hovězího krku
  • svazek bylinek (libeček, šalvěj, tymián, petržel)
  • celý černý pepř
  • nové koření
  • 2 bobkové listy

Směs na čištění:

  • 400 g hovězího zadního
  • 1/4 celeru
  • 1 mrkev
  • 2 bílky

Vložka:

  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1/2 pórku
  • 12 křepelčích vajec

Pracovní postup:

  1. Hovězí kosti a zeleninu dáme na plech, osolíme a pečeme do zezlátnutí v troubě vyhřáté na 200 °C. Opečené kosti se zeleninou, hovězí maso a svazek bylinek dáme do tlakového hrnce a zalijeme studenou vodou. Výpek na plechu zalijeme trochou horké vody a uvolníme připečené kousky. Vše přidáme do hrnce k základu a okořeníme.
  2. Přiklopíme a řádně zajistíme poklici. Stupeň na regulaci tlaku nastavíme na 2. Přivedeme k varu, a když začne unikat pára, zmírníme oheň a vaříme 40 minut. Poté opatrně odpustíme páru a hrnec otevřeme.
  3. Vývar přecedíme. Nalijeme ho zpět do hrnce, z povrchu sebereme přebytečný tuk a případně dolijeme studenou vodou. Hovězí maso na čištění semeleme s celerem a mrkví. Bílky ušleháme a vmícháme do pomleté směsi.
  4. Směs vložíme do zchladlého vývaru a promícháme. Hrnec opět přiklopíme a poklici zajistíme. Stupeň na regulaci tlaku nastavíme na 1. Přivedeme k varu, a když začne unikat pára, zmírníme oheň a pozvolna vaříme 20 minut. Poté opatrně odpustíme páru a hrnec otevřeme.
  5. Uvařený vývar scedíme přes jemné plátno. Hotovou polévku případně dosolíme a vložíme do ní na jemné nudličky nakrájenou zeleninu. Necháme krátce přejít varem. Do horké polévky v talířích rozklepneme křepelčí vejce a podáváme.
,
  • Vybrali jsme pro Vás