Pečený vývar s celestýnskými nudlemi
Ingredience:
- 1,5 kg hovězí oháňky
- 2 mrkve
- 200 g kořenu celeru
- 2 kořene petržele
- bobkový list
- 3 kuličky nového koření
- sůl a mletý černý pepř
- 3 snítky petrželky
Na celestýnské nudle:
- 2 vejce
- 300 ml mléka
- 120 g hladké mouky
- 6 snítek petrželky
- sůl
- tuk nebo olej na smažení
Pracovní postup:
- Maso omyjeme, zeleninu očistíme a oloupeme. Vše dáme do pekáčku a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 45 minut, během pečení několikrát promícháme.
- Pak maso přendáme do hrnce vhodného do trouby a zalijeme 1,5 litrem vody. Přidáme bobkový list, nové koření a trochu osolíme i opepříme. Snížíme teplotu na 120 °C a dál pečeme v troubě 5 až 6 hodin. Polévku podáváme s obraným masem z oháňky a nakrájenou zeleninou.
- V misce smícháme vejce a mléko, za stálého míchání přisypeme mouku. Petrželku omyjeme a nasekáme najemno, přidáme k těstu a trochu osolíme. Opékáme na oleji z obou stran jako palačinky. Každou placičku srolujeme a krájíme na tenká kolečka. Hotový vývar servírujeme s celestýnskými nudlemi.
Proč si dát vývar?
|
Drůbeží polévka s mandlovými knedlíčky
Ingredience:
- 1 kořenová petržel
- 400 g celeru
- 3 mrkve
- 1 kg kuřecích skeletů
- 2 bobkové listy
- sůl
- 6 kuliček nového koření
- 10 kuliček černého pepře
- 3 rohlíky
- 2 lžíce másla
- 2 vejce
- 150 ml mléka
- 400 g mletého kuřecího masa
- 2 lžíce petrželky
- 100 g plátků mandlí
- mletý muškátový oříšek
- 1 pórek
- 200 g mraženého hrášku
- 1 jarní cibulka
Pracovní postup:
- Petržel, polovinu celeru a jednu mrkev oloupeme a společně s kuřecími kostmi dáme do hrnce. Zalijeme vodou a přidáme bobkový list, sůl, kuličky nového koření a pepře. Přivedeme k varu a zvolna vaříme asi 80 minut. Hotový vývar přecedíme do jiného hrnce.
- Rohlíky nakrájíme na kostičky a opečeme je v pánvi na lžíci másla dozlatova. Vejce rozklepneme do mísy a prošleháme s mlékem. Pak přidáme zchladlé opečené rohlíky a dobře promícháme. Nakonec vmícháme maso, nasekanou petrželku, mandlové lupínky, sůl a muškátový oříšek.
- Z hmoty tvarujeme knedlíčky, které uvaříme ve vroucí osolené vodě. Zbylé mrkve, celer a pórek očistíme a nakrájíme na nudličky. Osmahneme je na másle a vložíme do vývaru společně s hráškem. Polévku ještě krátce povaříme. Nakonec do ní přidáme knedlíčky a jarní cibulku nakrájenou na kolečka.
3 nejčastější chyby při přípravě vývaruBratři Jarda a Jan Váchovi, kteří stojí za populární českou značkou Konečně vývar, radí, čeho se vyvarovat: 1. Prudké vaření – vývar by se měl takzvaně táhnout. Voda by prostě neměla bublat, měla by se jen v hrnci převalovat. Prudké vaření způsobí, že váš vývar bude zakalený. Řešení není překvapivé. Prostě jen stáhněte plamen a na hrnec nedávejte poklici. 2. Zakládání vývaru do horké vody – člověk si chce práci urychlovat. V tomto případě se ale nevyplatí spěchat. Vývar zakládejte vždy do studené vody. 3. Míchání vývaru – zdálo by se, že míchání obsahu hrnce pomůže rovnoměrně promísit všechny ingredience. Tady to není na místě. Pomalé tažení zajistí důkladné přebrání všech živin z použitých surovin. Odměnou bude krásně čistý vývar. Rada nakonec: o vývar se moc nestarejte, on se postará o vás! |
Králičí vývar s žemlovými knedlíčky
Ingredience:
- 2 mrkve
- 1/2 celeru
- 1 petržel
- 1 cibule
- 500 g králíka
- sůl
- 10 kuliček celého pepře
- 6 kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
Knedlíčky:
- 2 rohlíky
- 2 lžíce másla
- 1 vejce
- 150 ml mléka
- 2 lžíce hrubé mouky
- 1 lžíce najemno nasekané petrželky
- špetka nastrouhaného muškátového oříšku
Pracovní postup:
- Kořenovou zeleninu a cibuli oloupeme. Králíka omyjeme, dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Osolíme, přidáme cibuli, celý pepř, nové koření a bobkové listy. Vaříme zvolna asi 80 minut a průběžně sbíráme pěnu. Na posledních 20 minut dáme vařit do vývaru kořenovou zeleninu.
- Mezitím připravíme knedlíčky. Rohlíky nakrájíme na kostičky a opečeme je dozlatova na másle. Necháme zchladnout a dáme do misky. Přilijeme vejce rozšlehané s mlékem, vmícháme mouku a petrželku, osolíme a ochutíme muškátem.
- Hmotu necháme 10 minut odpočinout a pak navlhčenýma rukama tvarujeme knedlíčky, které uvaříme v osolené vodě.
- Hotový vývar přecedíme do jiného hrnce a podle chuti dosolíme. Králičí maso obereme z kostí. Maso nakrájíme na kousky, vařenou kořenovou zeleninu na nudličky a vše dáme zpět do vývaru. Prohřejeme a naléváme do talířů s žemlovými knedlíčky.
Hovězí consommé z papiňáku
Ingredience:
- 1 kg hovězích kostí
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 1 kořenová petržel
- sůl
- 400 g hovězího krku
- svazek bylinek (libeček, šalvěj, tymián, petržel)
- celý černý pepř
- nové koření
- 2 bobkové listy
Směs na čištění:
- 400 g hovězího zadního
- 1/4 celeru
- 1 mrkev
- 2 bílky
Vložka:
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 1/2 pórku
- 12 křepelčích vajec
Pracovní postup:
- Hovězí kosti a zeleninu dáme na plech, osolíme a pečeme do zezlátnutí v troubě vyhřáté na 200 °C. Opečené kosti se zeleninou, hovězí maso a svazek bylinek dáme do tlakového hrnce a zalijeme studenou vodou. Výpek na plechu zalijeme trochou horké vody a uvolníme připečené kousky. Vše přidáme do hrnce k základu a okořeníme.
- Přiklopíme a řádně zajistíme poklici. Stupeň na regulaci tlaku nastavíme na 2. Přivedeme k varu, a když začne unikat pára, zmírníme oheň a vaříme 40 minut. Poté opatrně odpustíme páru a hrnec otevřeme.
- Vývar přecedíme. Nalijeme ho zpět do hrnce, z povrchu sebereme přebytečný tuk a případně dolijeme studenou vodou. Hovězí maso na čištění semeleme s celerem a mrkví. Bílky ušleháme a vmícháme do pomleté směsi.
- Směs vložíme do zchladlého vývaru a promícháme. Hrnec opět přiklopíme a poklici zajistíme. Stupeň na regulaci tlaku nastavíme na 1. Přivedeme k varu, a když začne unikat pára, zmírníme oheň a pozvolna vaříme 20 minut. Poté opatrně odpustíme páru a hrnec otevřeme.
- Uvařený vývar scedíme přes jemné plátno. Hotovou polévku případně dosolíme a vložíme do ní na jemné nudličky nakrájenou zeleninu. Necháme krátce přejít varem. Do horké polévky v talířích rozklepneme křepelčí vejce a podáváme.