ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto:  Michal Růžička, MAFRA

Policie odhalila 600 falešných lístků na MS v Praze. Škoda je za dva miliony

  • 13
Pražští policisté zatím při hokejovém mistrovství světa odhalili na šest set falešných či mnohonásobně prodaných vstupenek. Výše škody dosahuje dvou milionů korun. Z podvodu jsou dosud obviněni tři lidi, dva z nich na falšování vstupenek spolupracovali.

Na tiskové konferenci to ve čtvrtek uvedli šéf pražské policie Petr Matějček a vedoucí pražského oddělení kybernetické kriminality Václav Písecký.

Matějček upozornil, že právě u blížících se nejatraktivnějších zápasů lze očekávat velké množství podvodných vstupenek. „Už zápas s Kanadou ukázal, že lidé kupují vstupenky z velmi pochybných zdrojů,“ řekl. Nákup přes inzertní a jiná elektronická média je podle něj velkým rizikem.

Oběťmi podvodů v Praze se stali zejména Češi. Podvedených zahraničních fanoušků bylo jen malé množství.

MS v hokeji 2024

Nejvíce falešných vstupenek policisté zachytili při zápase českého výběru s Kanadou, bylo jich 250. Nejvyšší škodu u jednotlivce zatím evidují u muže, který za nepravé vstupenky zaplatil 52 tisíc korun.

Dva z obviněných pocházejí z Prahy. Muži ve věku 31 a 30 let se podle policie při výslechu přiznali k tomu, že na základě jedné originální vstupenky vytvořili falzifikáty. Ty poté nabízeli na inzertních portálech a osobně je předávali zájemcům v Praze, Středočeském kraji a Plzni.

16. května 2024

Falešné vstupenky prodávali za tři až čtyři tisíce korun, celkem si vydělali 300 až 400 tisíc. Část peněz kriminalisté zajistili.

Falešných vstupenek na hokejové mistrovství přibývá, škoda je už 700 tisíc

Posledním obviněným je třicetiletý Jihočech, který podle policistů provádí podvody s falešnými vstupenkami na sportovní a kulturní akce již několik let. Podvedení lidé pocházejí z celé země. Kriminalisté tak budou stíhání postupně rozšiřovat o další skutky.

Už před týdnem policisté informovali také o vypátrání dalšího padělatele z Pelhřimovska. Čtyřiadvacetiletý muž podle nich prodal falešné vstupenky nejméně za 600 tisíc korun.

„V Ostravě odpoledne začíná poslední hrací den. Dosud evidujeme 64 vstupenek, na které nebyli diváci vpuštěni do haly. Škoda přesahuje 160 tisíc korun,“ napsali ve čtvrtek ostravští policisté na síti X s tím, že obvinili i 24letého muže, který nedodal zaplacené vstupenky, některé z nich byly na šampionát. Další ale prodal zájemcům i na akce kulturní, například na koncert skupiny Depeche Mode nebo Rammstein.

Platnost vstupenky předem nelze nijak ověřit. Problém řady lístků je v tom, že jsou sice pravé, ale prodané více lidem. Na neplatnou vstupenku upozorní turniket při vstupu na stadion, pořadatelé následně jejího držitele odkážou k reklamacím. Tam obsluha vytiskne ze systému potvrzení pro policii, ze kterého se podvedený člověk dozví, zda byla jeho vstupenka falešná, nebo opakovaně prodaná a již použitá.

Před pražskou O2 arenou parkuje speciální vůz, v němž se neplatnými vstupenkami zabývají policejní odborníci na kyberkriminalitu. Podobné opatření funguje také u ostravské Ostravar Arény. Podvedení lidé tak mohou přímo na místě podat trestní oznámení. Důležité je nahlásit podvod co nejdříve, později se šance na dopadení pachatelů snižuje. Policejní experti na kyberkriminalitu dnes uvedli, že některé padělky byly rozeznatelné pouhým okem – padělatel použil jiný font, anebo například byla na lístku určeném pro Prahu zobrazená Ostrava.

16. dubna 2024

,