Poklady naší kuchyně: hanácké syrečky, vdolky i škvarkové knedlíky

  3:12
Slavné hanácké tvarůžky jsou jedinečné a nenapodobitelné, ale určitě nejsou to jediné, co tenhle kout Moravy zrodil. Pojďte se s námi podívat, co dobrého by se dalo na Hané uvařit nebo upéct a sníst...

Pečené vdolky | foto: www.czechtourism.cz

Hlavní surovinou Hané je obilí, a proto tvoří základ její kuchyně kaše – kromě moučných i krupicové, zavařené do vody nebo do mléka. Jednoduché a výživné kaše se tu vařily a vaří i z hrachu a fazolí.

Po kaších jsou na Hané nejvíc rozšířené polévky. Z česneku, sýra, bůčku, zelí... Tady bezezbytku platí staré rčení, že polévka je grunt. K pořádné porci masa se dřív Hanák dostal jen po zabijačce a byl to opravdu svátek.

Kde se místní labužníci naopak nikdy nešidili, byly sladké moučníky. Hlavně kynuté buchty a koláče plněné nejčastěji mákem. Máku se tady selo tradičně nejvíc. Mezi další dobroty patří hertepláky (bramborové placky s mákem a cukrem nebo povidly), pukáče (bramborové placičky plněné tvarohem a sypané zase mákem), hruškové vdolky nebo hanácký tróč (kynutý ovocný koláč s drobenkou, který opravdoví fajnšmekři na závěr pokapou rumem).

A na závěr k těm slavným tvarůžkům: pokud vám nevoní jejich tradiční odér, zkuste je osmažit v trojobalu. Vůně se potlačí a chuť naopak zvýrazní.

Hrstková polévka

Hrstková polévka

Doba přípravy: 12 hodin + 60 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • hrst čočky
  • hrst fazolí
  • hrst hrachu
  • hrst krup
  • 1 mrkev
  • 1 malá petržel
  • kousek celeru
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • majoránka

1. Přes noc si namočíme luštěniny a kroupy – každé zvlášť do hrnku s vodou. Druhý den vodu slijeme, luštěniny i kroupy propláchneme.

2. Hrách a fazole dáme vařit do hrnce s neosolenou vodou, když jsou poloměkké, přisypeme čočku a kroupy. Vaříme doměkka.

3. Zeleninu očistíme, nadrobno pokrájíme nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli a česnek oloupeme, česnek nadrobno pokrájíme, cibuli přepůlíme a nakrájíme na tenké plátky.

4. K povařeným luštěninám a kroupám přisypeme zeleninu, cibuli a česnek, osolíme, opepříme a povaříme doměkka.

5. Polévku dochutíme majoránkou.

Tip: Polévku můžete zahustit jíškou z másla a hladké mouky, zaprášenou sladkou paprikou, někde přidávají do hrstkové polévky i pokrájené brambory.

Pečené vdolky

Pečené vdolky

Doba přípravy: 90 minut + 20 až 30 minut pečení

  • 500 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1/2 kostky droždí
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 1 velké vejce
  • 100 g rozpuštěného másla
  • hrušková povidla
  • 250 g tvarohu
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 250 ml smetany ke šlehání

1. Mouku prosejeme do mísy a promícháme se solí. Vedle v míse z rozdrobeného droždí, cukru a části vlažného mléka necháme vzejít kvásek.

2. Kvásek promícháme s moukou a solí, dolijeme zbytek mléka, přidáme vejce, rozpuštěné máslo a zaděláme těsto, které necháme pod utěrkou kynout alespoň hodinu.

3. Těsto rozválíme na pomoučněném válu na silný plát. Pomoučněnou sklenicí z něj vykrajujeme kolečka.

4. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.

5. Kolečka přeneseme na plech, necháme dalších 15 minut kynout, pak je pomažeme rozpuštěným sádlem a vložíme do vyhřáté trouby. Po 15 minutách pečení vdolky obrátíme, pomažeme i z druhé strany sádlem a dopečeme.

6. Tvaroh rozmícháme s moučkovým cukrem. Dotuha ušlehanou smetanu promícháme s tvarohem.

7. Hotové zchladlé vdolky natřeme povidly a ozdobíme tvarohem se šlehačkou.

Tip: Vdolky ozdobte švestkovými povidly, nastrouhaným tvrdým tvarohem a ozdobte lžící zakysané smetany nebo šlehačky. Vítězka loňského klání o "Nélepší hanácké vdolek" je sype drobenkou vylepšenou kokosem. Zkuste to taky.

Bramborové škvarkové knedlíky

Bramborové škvarkové knedlíky

Doba přípravy: 20 minut + 20 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 250 g škvarků
  • strouhanka
  • 1 kg předem uvařených brambor ve slupce
  • 300 g hrubé mouky
  • 2 velká vejce
  • sůl
  • 2 lžíce krupice
  • 2 cibule
  • 4 lžíce sádla
  • 400–500 g kysaného zelí

1. Škvarky umeleme a případně je pak promícháme s trochou strouhanky, aby byla hmota tužší. Odložíme je do chladu.

2. Brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Promícháme je s moukou, vejci, trochou soli a krupicí. Tužší těsto můžeme naředit trochou mléka, řidší zahustíme hrubou moukou nebo krupicí.

3. Vzniklé těsto rozválíme na pomoučněném vále na silnější plát, rozkrájíme ho na čtverce nebo vykrojíme skleničkou kolečka, která plníme škvarkovou náplní. Knedlíky sbalíme a dobře uzavřeme.

4. Vaříme v osolené vodě asi 15 minut, záleží na velikosti knedlíků. Během vaření zkontrolujeme, zda se nepřilepily ke dnu hrnce a mohou tak vyplavat, až budou hotové. Uvařené knedlíky vložíme do mísy a omastíme dvěma lžícemi rozpuštěného sádla.

5. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme zbylé sádlo a cibuli na něm pomalu opékáme dohněda.

6. Knedlíky rozdělíme na talíře, přidáme kysané zelí a ozdobíme osmaženou cibulkou.

Tip: Knedlíky také můžete naplnit uzeným masem nebo oblíbenou uzeninou.

Syrečky na špeku

Syrečky na špeku

Doba přípravy: 15 minut + 15 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 150–200 g špeku
  • 2 krajíce chleba
  • 200 g olomouckých syrečků
  • sádlo
  • 3 velká vejce
  • 3 lžíce mléka
  • sůl
  • pepř

1. Špek pokrájíme na malé kostičky. Chleba a syrečky na kostky.

2. Na velké pánvi na troše sádla necháme vyškvařit špek, přisypeme chlebové kostky a opečeme je.

3. Pak přidáme pokrájené syrečky a směs zalijeme vejci rozšlehanými s mlékem.

4. Osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem.

5. Omeletu rozdělíme na porce a podáváme jako chuťovku k pivu s kyselou okurkou nebo zelným salátem.

Tip: Jedno velké vejce rozšlehejte se 4 lžícemi hladké mouky, špetkou sladké nebo pálivé papriky a 2–3 lžícemi piva. Těstíčko nechte chvíli odstát, pak do něj namáčejte kolečka syrečků a usmažte je v rozpáleném oleji.

Autor:
  • Nejčtenější

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...